Bivši zaposleni pri antivirusnem podjetju Trend Micro ukradel podatke 68.000 strank in te nato prodal nategunom

Antivirusni programi bi morali ščititi stranke, a kaj se zgodi, ko ima eden od zaposlenih nečedne namene in svoj status izkoristi tako, da ukrade podatke in potem te proda tistim nategunom, ki vsak dan prežijo na nedolžne žrtve širom interneta?

Prav to se je zgodilo v ameriškem podjetju Trend Micro, ki trži veliko količino digitalnih zaščitniških programov. Nabrali so si 12 milijonov privržencev in avgusta so prejeli obvestilo, da nekdo kliče njihove stranke in se pretvarja, da je njihov zaposleni.

Sprožili so preiskavo in po dveh mesecih so prišli do spoznanja, da jih ni zadel hekerski napad, ampak da je do informacij prišel eden od njihovih zaposlenih. Ta je pregledal bazo podatkov, kjer se nahajajo ime in priimek stranke, njihov domač naslov in celo telefonske številke. Izmaknil je 68.000 takšnih računov in jih potem za mastne denarce prodal naprej nategunom, kateri so nato klicali Micro Trend stranke ter se izdajali za podporo, ki dela v temu podjetju. Seveda so na takšen način želeli priti do še bolj občutljivih podatkov kot so številke kreditnih kartic.

Trend Micro je vsem, ki so jim bili odtujeni podatki, že poslal obvestila, naj ne povejo svojih podatkov nobenemu malopridnežu, ki bi jih poklical po telefonu in da ima podjetje tudi na splošno politiko, da svojih strank, brez predhodnega obvestila, ne kliče.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime