Rusija prepovedala prodajo pametnih naprav, ki nimajo prednaložene ruske programske opreme

Rusija je nedavno podpisala nov zakon, ki prepoveduje prodajo pametnih naprav kot so računalniki, mobilniki in televizorji, ki na sebi nimajo prednaložene ruske programske opreme.

Zakon naj bi kupcem omogočal več izbire pri upravljanju naprav. Veliko slednjih pride na trg s prednaloženimi programi iz Zahoda in njihove stranke se sploh ne zavedajo, da obstajajo tudi ruske alternative. Predvsem naj bi to pomagalo starejšim osebam, ki morda ne poznajo tujih jezikov in naj bi jim to olajšalo upravljanje pametnih naprav.

Izdelki, ki imajo nameščene tuje programe, bodo še vedno lahko v trgovinah, a morajo vsebovati tudi rusko opremo. To je pri Applu vzbudilo veliko kritik in eden od njihovih predstavnikov naj bi spletni strani The Bell zaupal, da ker Apple nikoli ne namešča aplikacij tretjih strank na svoje naprave, zna to močno vplivati na njihovo prisotnost na ruskem trgu in da znajo tega celo zapustiti.

Novi zakon in uradno pojasnilo je bolj kot ne iz trte zvit. Rusi želijo na naprave namestiti svojo programsko opremo ne zaradi pomoči uporabnikom, ampak da bodo za njimi lažje vohunili. Rusija je v začetku namreč podpisala nov zakon, preko katerega bodo lahko cenzurirali internet, to pa je samo še naslednji korak k večjemu nadzoru svojega prebivalstva.

Pied Piper, reši nas!

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime