Samovozeči Mercedesi bodo programirani tako, da bodo žrtvovali pešce, če bo to rešilo voznika

Ena največjih dilem pri samovozečih avtomobilih, kjer nadzor nad volanom prevzame umetna inteligenca, je kako se bo takšen avtomobil obnašal pri nevarnih situacijah.

Vzemimo za primer, da se takšen avto znajde v položaju, kjer ga začne zanašati iz ceste. Avto lahko popravi svojo smer, a se bo v temu primeru zaletel v nedolžnega pešca ali pa se temu izogne, a s tem ogrozi življenje voznika. Pravega odgovora tu ni, a proizvajalci takšnih avtomobilov se bodo za eno opcijo morali odločiti.

Ta odgovor je včeraj podal Christoph von Hugo, ki skrbi za varnost samovozečih avtov znamke Mercedes. Njihovi bodoči avtomobili Level 4 in Level 5 bodo v sebi skrbeli umetno inteligenco in ta bo v takšnih nevarnih situacijah vedno poskrbela za varnost voznika, pa čeprav mora za to žrtvovati pešca.

von Hugo je v intervjuju za spletno stran Car and Driver povedal da je ta izbira bila težka, a da se držijo ene filozofije. Če veš, da lahko rešiš eno osebo, naj bo potem to voznik in to mora biti tudi prioriteta avtomobila.

Christoph je še povedal, da tudi če bi žrtvovali avto in varnost voznika, nikoli ne veš, kakšen bi bil nadaljnji potek dogodkov. Avtonomno vozilo bi lahko še vedno zadelo pešca in s tem bi po nepotrebnem ogrozil življenje tako voznika kot tudi pešca.

K sreči naj bi bile takšne situacije precej redke in samovozeči avti bodo takšne ekstremne primere odtehtali z rešitvijo milijon življenj, ki bi sicer ugasnila zaradi vožnje običajnih voznikov. Umetna inteligenca bo na koncu poskrbela za veliko večjo varnost vseh udeležencev prometa in je tista stvar, ki bo naredila revolucijo na področju cestne varnosti.

Edini tak viden primer smrti v samovozečemu avtomobilu se je zgodil leta 2016, ko Tesla ni videla tovornjaka, ki se je pred njo zapeljal na cesto. Tesla se je zapeljala pod prikolico in s tem ubila voznika, ta pa zaradi odbijanje svetlobe na cesti ni videl tovornjaka in tako ni pritisnil na zavoro.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

2 KOMENTARJI

  1. Pešec nič kriv, da avto ne gre tako kot treba, bo mogel umreti, šofer pa bo ven stopil brez praske … slaba ideja … ista je tista dilema, ki se sprašujejo glede samovozečih vozil … se bo avto umaknil desno v pešca ali levo v nasproti vozeč avtomobil …

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime