Civilization VI – Recenzija – PS4 | Strategiranje na ploščku

Najprej dobra novica za vse originalne ljubitelje Civilization 6, ki so si zaželeli igranja na konzolah. Civilization 6 konzolna različica je zelo dobro optimizirana in prilagojena za konzolne naprave. Recenzijo sem sam opravil na PS4 različici in Aspyr, razvijalci, ki so v sodelovanju z originalnimi razvijalci Firaxis opravili prenos na konzole, so svoje delo opravili odlično, kapo dol.

Stavek, ki bo presenetil le redko kogar – Civilization 6 je zelo kompleksna potezna strategija, v kateri igralci tekmujejo za globalno nadvlado. Ampak ker gre za strategijo, in še kompleksno za povrhu, žanr ni najbolj primeren za odsotnost preciznega nadzora miške in tipkovnice. Enostavno ne gre za koncept, ki bi šel z roko v roki s ploščki, kjer hitro, natančno premagovanje večjih razdalj po zaslonu ni najbolj intuitivno.


Razvojna ekipa: Firaxis Games, Aspyr
Založnik: Take Two Interactive
Platforme: PC, PS4, XOne, iOS, Switch
Link: LINK
Datum izida: 22.11.2019
Cena: 59.99€

Žanr: Potezna strategija


Ampak razvijalci konzolnih različic so s tem v mislih uspeli navigacijo in premikanje optimizirati do hudo visoke stopnje. Seveda je vse skupaj še vedno počasnejše od tradicionalne oblike nadzora, ampak deluje dokaj dobro, vsaj kolikor je to mogoče. Kombinacija leve paličice in glavnih gumbov se uporablja za enostavno premikanje, medtem, ko “trigerji” služijo za navigiranje po menijih.

Civilization 6 ostaja ena izmed najbolj poglobljenih in fleksibilnih strategij s ciljem vodenja lastne civilizacije pod okriljem enega izmed velikih vodij. Med igranjem moraš tako sprejemati poglobljene vojaške, tehnološke, kulturne in verske odločitve, a v ospredju ostajata gradnja in širjenje skozi osvajanje teritorija. Do tega opisa sem večino časa z igro preživel na računalniku, a tudi na konzolnih napravah, katero različico sem igral za to recenzijo, je povsem funkcionalna in jo lahko priporočam.

Če si lastite računalnik, ta še vedno ostaja superiorna platforma napram konzol. Seveda je bil Civilization originalno zasnovan za PC in le ta je bolj naravno prilagojen za žanr, kjer je potrebnega veliko klikanja in premikanja po obširnem zemljevidu.

Tako da, ja, če si igre še ne lastite je konzolna različica na voljo, a če jo že imate na katerikoli drugi platformi, je cena 60€ precej visok zalogaj, sploh glede na dejstvo, da je za popolno izkustvo potrebno doplačati tudi 50€ za oba dodatka. Skupaj te torej kompletno izkustvo Civilization 6 stane dobrih 110€!

Vse se ponuja za isto ceno, kot jo terjajo tudi na drugih platformah (s tem, da je drugod šla že skozi premnoge akcije), sploh dodatki pa stanejo dosti preveč glede na to, kar nudijo.

Originalna igra je namreč izšla že pred tremi leti. Že sama po sebi je bila dovolj dobra, da smo ji nadeli naziv top strategije leta, a dodatki so sedaj skorajda nujni za polno izkustvo, zaradi česar je skopa osnovna verzija enostavno inferiorna. Sistem lojalnosti iz Rise and Fall dodatka sploh močno vpliva na odvijanje igre. Če zgradiš mesto preblizu rivalov s srečnim prebivalstvom obstaja visoka možnost da se bo tvoje mesto enostavno uprlo in zamenjalo strani.

Globalno segrevanje in naravne katastrofe iz Gathering Storm prav tako dodajo dobrodošlo kompleksnost in bogatost, sploh v poznejšem odvijanju dogodkov. Igralci se morajo namreč soočati z dvigom vodne gladine, naprednejšo diplomacijo in sodelovanjem proti naravnemu sovražniku.

Skupaj z nekaterimi drugimi adicijami dodatki dodajo zelo dobrodošle stvari in dvignejo igralno kompleksnost na novo stopnjo, s tem pa osnovno igro naredijo zastarelo. Sploh glede na to, da dodata tudi premnoge civilizacije, vladarje, zemljevide in pripomočke.

Razsodba

(+) Odlična optimizacija za konzole
(+) Civilization ostaja ena najkompleksnejših strategij na trgu
(+/-) Konzolna različica je vseeno inferiorna napram PC
(-) Visoka cena

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Če uživate v strategijah in iščete nekaj na konzolah, Civlization 6 združuje nekatere izmed najboljših elementov poteznih strategij, ki odlično predstavlja željo po "še par minut". Cena je sicer kar visoka, a kvalitetna sestava in optimiziranost sta ji dorasla.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Če uživate v strategijah in iščete nekaj na konzolah, Civlization 6 združuje nekatere izmed najboljših elementov poteznih strategij, ki odlično predstavlja željo po "še par minut". Cena je sicer kar visoka, a kvalitetna sestava in optimiziranost sta ji dorasla.Civilization VI - Recenzija - PS4 | Strategiranje na ploščku