V 2020 se nam obeta občutnejša podražitev cen SSDjev in RAMa

Po navedbah večjega števila virov bo cena NAND bliskovnega (flash) pomnilnika v letu 2020 narasla za kar do 40%. Vsaj, če gre verjeti informaciji, ki je v javnost pricurljala s strani večih različnih proizvajalcev pomnilniških čipov, priznanih podjetij, kot so SK Hynix, Micron in Samsung. Dvig cene NAND bliskovnega pomnilnika bo s sabo zagotovo potegnil cene končnih izdelkov, v katerih se nahaja. Govorimo predvsem o pomnilniških modulih (RAMu) in SSDjih.

V kolikor se napovedi izkažejo za točne, lahko pričakujemo postopen dvig cen 2.5″ SATA, M.2 in NVMe SSDjev. Eden izmed razlogov za podražitev tiči v nekaj minutnem izpadu električne energije v Samsungovi NAND proizvodni tovarni.

Že zgolj ta incident bi lahko bil zadostni razlog za podražitev, a ni edini. Omenja se še neučinkovita dobava materialov, ki jih proizvajalci potrebujejo za proizvodnjo NAND bliskovnega pomnilnika.

Izdelava polprevodnikov je izjemno energijsko občutljiv proces in kakršna koli izguba električne energije lahko vodi v ogromno količino uničenih serij NAND bliskovnega pomnilnika. Ravno to pa se naj bi pripetilo v Samsungovi tovarni v Hwaesongu v Južni Koreji.

Za ponoven zagon obrata so porabili dva dni, kar za Samsung pomeni izpad prihodka v milijonih, ki jih bomo na koncu neizbežno plačali končni kupci.

V kolikor nameravate kupiti SSD ali dokupiti RAM, ne odlašajte predolgo, saj so cene v tem trenutku na najnižji točki v zgodovini, prihodnost pa kot vedno negotova.

Vaša reakcija na članek?

Davorin
Zagretež, ki že 5 let nestrpno pričakuje naznanitev novega Zaklinjača in se vsako jutro z večjo slo želi podati v futuristične okoliše Cyberpunka. Sicer ljubiteljski kolesar in navdušen tehnoljub, ki začuda prezira zgolj "pametne" mobilnike. Kontakt: [email protected]

Sveže objave

16-letna Charli D’Amelio se je zaradi TikToka vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov

Ko sem bil jaz star 16 let, je bila tehnologija povsem drugačna. Internet je bil bolj privilegij tistih, ki imajo kaj pod...

Se nam končno približuje praktična rešitev za premikanje v VR okolju?

Bolj težko boste našli nekoga, ki je praktično preizkusil kakšen VR sistem in ob njem ni izkazal navdušenja. Ko v virtualni resničnosti...

Zdaj lahko igrate prve štiri misije iz Warcrafta 2 v pogonu Warcrafta 3 Reforged

Warcraft 2: Tides of Darkness je izšel leta 1995, kar pomeni, da je prestar celo za zame, saj sem svojo pot s...

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Sveže novice na email!