V 2020 se nam obeta občutnejša podražitev cen SSDjev in RAMa

Po navedbah večjega števila virov bo cena NAND bliskovnega (flash) pomnilnika v letu 2020 narasla za kar do 40%. Vsaj, če gre verjeti informaciji, ki je v javnost pricurljala s strani večih različnih proizvajalcev pomnilniških čipov, priznanih podjetij, kot so SK Hynix, Micron in Samsung. Dvig cene NAND bliskovnega pomnilnika bo s sabo zagotovo potegnil cene končnih izdelkov, v katerih se nahaja. Govorimo predvsem o pomnilniških modulih (RAMu) in SSDjih.

V kolikor se napovedi izkažejo za točne, lahko pričakujemo postopen dvig cen 2.5″ SATA, M.2 in NVMe SSDjev. Eden izmed razlogov za podražitev tiči v nekaj minutnem izpadu električne energije v Samsungovi NAND proizvodni tovarni.

Že zgolj ta incident bi lahko bil zadostni razlog za podražitev, a ni edini. Omenja se še neučinkovita dobava materialov, ki jih proizvajalci potrebujejo za proizvodnjo NAND bliskovnega pomnilnika.

Izdelava polprevodnikov je izjemno energijsko občutljiv proces in kakršna koli izguba električne energije lahko vodi v ogromno količino uničenih serij NAND bliskovnega pomnilnika. Ravno to pa se naj bi pripetilo v Samsungovi tovarni v Hwaesongu v Južni Koreji.

Za ponoven zagon obrata so porabili dva dni, kar za Samsung pomeni izpad prihodka v milijonih, ki jih bomo na koncu neizbežno plačali končni kupci.

V kolikor nameravate kupiti SSD ali dokupiti RAM, ne odlašajte predolgo, saj so cene v tem trenutku na najnižji točki v zgodovini, prihodnost pa kot vedno negotova.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime