V kmetijstvu porasla zahteva za starimi traktorji, saj ti ne vsebujejo najnovejše tehnologije

Tehnologija ne gre hitro naprej samo na področju IT področja, ampak v praktično v vsaki industriji. Današnji avtomobili se močno razlikujejo od tistih izpred 30 let in nekateri štirikolesniki so zdaj celo sposobni samodejne vožnje.

A vsa ta tehnologija prinaša tudi svoje minuse. Poslovili so se časi, ko se je avto pokvaril in si ga lahko malce pošraufal in se lepo peljal naprej. Današnja prevozna sredstva vsebujejo tako zakomplicirano opremo, da moraš za vsako stvar klicati servis, kar zna nato nanesti lepo število zapravljenih evrov. V modernem času moraš celo pri menjavi žarnice klicati na servis, kar bi bil v Jugoslaviji greh, vreden javnega zaničevanja in pljuvanja.

Nič drugače ni pri traktorjih, ki so danes močno bolj tehnološko izpopolnjeni. Tu gre za opremo, ki je močno bolj dražja od avtomobilov, a vsi kmetje niso ravno navdušeni and vsemi temi tehnološkimi pridobitvami. In kot navaja spletna stran Star Tribune so v zadnjih letih na licitacijah završale prave bitke za traktorje iz leta 1970 ali ali pa 1980.

V intervjuju so se kmetje pritoževali, da danes za popravilo potrebuješ računalnik in da tako lahko obstaneš sredi njive, medtem ko čakaš, da se do tebe pripelje servis. Ta potem lahko zaračuna tudi do 150 $ za uro dela, kar kmetu rani ponos in gre proti njegovim življenjskim načelom, da lahko zaviha rokave in vsako stvar popravi sam.

Zato so sedaj postali popularni starejši traktorji, saj te lahko dejansko popravijo in zamenjajo kritične dele ter tako podaljšajo življenjsko dobo.

Eden od kmetov Kris Folland je glede popravil povedal sledeče:

“Drago popravilo bi bilko med 15.000 in 20.000 dolarji, ampak to je še vedno veliko ceneje od povsem novega traktorja, kateri lahko stane med 150.000 in 250.000 $. Zato so ti starejši modeli tako priljubljeni, saj so prestali test časa, lahko pa jih je tudi popraviti in za njih dobiti dele.”

Starejši traktorji lahko dosežejo življenjsko dobo med 12.000 in 15.000 urami in na avkcijah dosegajo visoke cene. Aprila se je John Deere 4440 iz leta 1980 z 2.147 delovnimi urami prodal za 43.500 dolarjev.

Avgusta lani pa je John Deere 4640 iz leta 1979 s samo 826 delovnimi urami prodal za rekordnih 61.000 zelencev. Cena za takšne mašine bo v prihodnosti samo še narasla, zato se zna morda komu pod kozolcem skrivati pravi zaklad.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime