BitBox02 – kripto denarnica iz švicarskih rok

Vsak pravi navdušenec in uporabnik kriptovalut se zaveda, da mora imeti za pravo varovanje svojega bogastva vedno pri roki svojo kripto denarnico. Takšni izdelki niso nič novega, a niso vsi iste kvalitete in nekateri posedujejo tudi večje pomanjkljivosti.

Nedavno se je na trgu pojavil BitBox02, gre pa za naslednika BitBox01 (logično), ki se je včasih imenoval Digital-BitBox. Naslednik poskuša odpraviti vse napake predhodnika ter izboljšati stare pritikline, vse to pa zaviti v ne preveč navito ceno.

BitBox02 si lahko privoščite v dveh izvedenkah: Multi Edition ali pa Bitcoin Only. Imen vam ni potrebno preveč razlagati, saj je logično, da ena podpira samo Bitcoin, Multi pa lahko uporabljamo tudi za druge valute tipa Ethereum.

Razlike v ceni ni, saj tako Multi Edition kot tudi Bitcoin Only staneta okoli 100 €.

Pri kripto denarnicah je najpomembnejša lastnost njihova varnost. In ta se mora začeti že takrat, preden izdelek sploh odpremo. K sreči BitBox02 uporablja zaščito, čeprav ta ni kdo ve kako napredna.

Sama naprava je namreč zavita v plastično vrečo, ki vsebuje robove s posebnim vzorcem. To naj bi uporabniku dalo vedeti, če je bila naprava morda že prej odprta iz strani tretje osebe, ki je potem morda gor naložila kakšno nezaupljivo kodo. Škoda, da se razvijalcu ni dalo v ta vidik zaščite vložiti nekaj več truda, saj je malce težko razločiti, ali je bila vreča odprta in potem zaprta nazaj.

V paketu poleg osnovne naprave BitBox02 dobimo še USB-C kabel, USB-C v USB-A pretvornik, nalepke, kratki priročnik ter microSD kartico. Manjka pomožna kartica na katero bi ročno zapisali Mnemonic in čeprav se ta samodejno ustvari na SD kartici, je priporočljivo da Mnemonic ročno zapišemo.

Namestitev je k sreči prijazna uporabniku. Najprej si prenesemo iz uradne strani aplikacijo BitBoxApp in ob namestitvi je pametno obkljukati opcijo, ki vsakič prikaže trenutno nameščeno različico strojne opreme. Če vam slučajno vdre v napravo napadalec, ki bi spreminjal strojno opremo, bi to nato takoj opazili ob naslednjemu zagonu aplikacije.

Uporabniški vmesnik je od izvirnika doživel znatno spremembo, ki je bolj prijetna za oči. Program je sedaj tudi na voljo za Windows, macOS in Linux sisteme, kar denarnico naredi bolj uporabno za širok spekter ljudi. Iz podjetja so nam zatrdili, da bo na voljo tudi povsem Slovenski uporabniški vmesnik, ki bo izšel v naslednji posodobitvi.

Multi različica denarnice podpira sledeče kriptovalute:

  • Bitcoin BECH32
  • Bitcoin P2SH
  • Litecoin BECH32
  • Litecoin
  • Ethereum
  • Tether USD
  • Chainlink
  • Basci Attention Token
  • Maker
  • 0x
  • Dai

Podprtih je precej malo ERC20 žetonov, a razvijalec pridno dela, da bi to ponudbo v bodoče močno razširil in sčasoma naj bi bili podprti vsi ERC20 kovanci – tako obstoječi, kot tisti, ki še ne obstajajo.

Zanimivo je, da BitBoxApp za delovanje uporablja Electrum, kar pomeni, da če razvijalcu ne zaupate, lahko aplikacijo povežete na svoj Electrum strežnik.

Žal manjka podpora za Multi-Sig, ki je bil podprt v prejšnji verziji. Zadeva očitno ni bila dovolj izpopolnjena, da bi jo vključili tudi v naslednika, zato je bila odstranjena. Dela pa razvijalec na integraciji z Electrum denarnico in ko bo ta del razvoja dokončan, bomo Multi-Sig uporabljali preko Electruma.

Treba je reči, da je BitBox02 presneto elegantna zadeva. Naprava vsebuje precej velik zaslon, ki pa ga ne upravljamo z dotikom. Namesto tega ima vsaka daljša stranica senzorje na dotik, preko katerih lahko vnašamo črke in številke gesla. Zato je abeceda razdeljena na tri skupine črk, ki potem razdeli nato na dodatne podskupine. Upravljanje zahteva nekaj privajanja, a nato postane hitro in efektivno.

BitBox02 vsebuje vse varnostne pritikline, ki bi jih človek pričakoval od sodobne kripto denarnice. Na napravi lahko nastavimo PIN ali pa geslo, denarnica pa je tudi BIP39 kompatibilna, kar omogoča varnostno kopiranje v 24-ih besedah in dodatni “passphrase”, ki je lahko sestavljen iz črk, številk ali pa posebnih karakterjev.

Varnostna kopija denarnice se samodejno shrani na microSD kartico in to je pametno nato shraniti stran od naprave, saj jo boste potrebovali za obnovo denarnice, če se vam slučajno zgodi kraja ali izguba.

BitBox02 je tako priporočljiv nakup. Naprava vsebuje vse funkcije, ki bi jih uporabnik pričakoval od sodobne in varne kripto denarnice in je velik napredek v primerjavi z Digital BitBox, ki sploh ni posedoval ekrana. Multi-Sig še ni podprt, a ko bo prispel, bo zadeva še bolj priporočljiva za uporabo.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

BitBox02 je poštena nadgradnja predhodnika in vsebuje vse funkcije, ki jih sodobni kripto uporabnik pričakuje od svoje denarnice. Dodaten plus je res ugodna cena ter pripravljenost razvijalca, da izdelek še nadgrajuje skozi bodoče posodobitve.

Sveže recenzije

Več

3 KOMENTARJI

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
BitBox02 je poštena nadgradnja predhodnika in vsebuje vse funkcije, ki jih sodobni kripto uporabnik pričakuje od svoje denarnice. Dodaten plus je res ugodna cena ter pripravljenost razvijalca, da izdelek še nadgrajuje skozi bodoče posodobitve.BitBox02 - kripto denarnica iz švicarskih rok