Prihajajo Linux telefoni, ki stanejo vsega 150 €

Kmalu bomo imeli na področju pametnih telefonov in operacijskih sistemov novega igralca. Android in iOS bosta začela meriti moči s povem odprtim sistemom Linuxom, tega pa je prvim podpornikom začelo ponujati podjetje Pine64.

Njihov izdelek se imenuje PinePhone Brave Heart in v prednaročilih je bila zadeva že razprodana. Gre za telefon, ki je namenjen razvijalcem in tistim, ki želijo imeti nad svojim telefonom popoln nadzor.

Morda najbolj privlačen vidik Brave Hearta njegova cena. Telefon namreč stane vsega 150 €, kar je močno pod cenovno nalepko sodobnih telefonov, strojno pa tudi ni preveč podhranjen. Za procesorsko moč skrbi štirijedrni ARM64 procesor, skupaj z 2 GB pomnilnika in 16 GB prostora pa dobimo nekaj, kar bo tekoče upravljalo z vsemi izzivi sodobne uporabe telefona.

Brave Heart vsebuje glavno kamero ločljivosti 5 MP, sprednja pa vsebuje 2 MP resolucije. Ustvarjalci so dodali podporo za slušalke ter Micro-SD kartice, polnjenje pa bomo opravljali preko USB-C vhoda.

Velik poudarek je tudi na privatnosti in ročnemu ugašanju različnih funkcij. Zadnji del z baterijo je odstranljiv, tam pa se nahaja 6 zatičev, preko katerih lahko instanto ugasnemo kamero, WiFi, Bluetooth, mikrofon, GPS ter modem.

A ta pametni telefon ni za vsakega. Za razliko od konkurence ni nameščenega nobenega operacijskega sistema, telefon nosi samo podporo za sisteme kot so Ubuntu Touch, Sailfish OS ali pa Plasma Mobile. Kako boš operacijski sistem spravil na telefon je problem uporabnika in čeprav namestitev ni tako zakomplicirana, je daleč od tega, da bi napravo prižgal in jo že začel uporabljati.

Prve verzije telefona so bile odposlane samo izbrancem, a Pine64 pravi, da bo telefon za masovno proizvodnjo na voljo poleti 2020. Do takrat si lahko več informacij preberete na njihovi uradni spletni strani.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime