Evropska unija bo prisilila Apple, da za svoje naprave prilagodi univerzalni polnilec

Če ne gre zlepa, bo šlo pa zgrda. Tako je sklenila Evropska unija, ki je podjetju Apple predlagala, da bo za prodajo svojih izdelkov znotraj članic EU-ja moral presedlati na univerzalni polnilec, ki ga uporabljajo vsi drugi proizvajalci. Apple se zahtevam ni pokoril, tako da je zadeva prešla v glasovanje v parlamentu EU.

Člani parlamenta so z glasovi 582:40 odločili, da morajo mobilne naprave držati en sam polnilec in da tako kupcu ne bi bilo ob nakupu vsakega novega telefona kupovati tudi novi polnilec. To ima dobro posledico tudi za okolje, saj se tako znebimo ton odvečne plastike, ko bi odsluženi polnilci romali v koše za smeti. Po zadnjih ocenah naj bi takšni stari polnilci vsako leto naredili za kar 51.000 metričnih ton elektronskih odpadkov.

Apple pa se s tem ne strinja in prejšnji teden so izjavili, da bo ta poteza v bistvu povečala odpadni material, saj bodo zaradi tega vse njihove obstoječe stranke morale menjati Lightning kable na standardni USB-C.

Apple se že dolgo upira posvojiti standardov glede polnjenja, pa čeprav je podjetje leta 2009 podpisalo prostovoljno prisego, da bodo njihove naprave kompatibilne s standardom micro-USB. Tega so večji igralci tipa Samsung in LG posvojili, Apple pa je raje leta 2012 začel proizvajati svoje Lightning vtiče, zraven pa so prodajali še micro-USB pretvornike za svoje naprave.

Njihove nove iPad Pro tablice on MacBook prenosniki so že posvojili USB-C priklope, izjema so ostali samo še telefoni. Ti se bodo morali pokoriti zahtevam kmalu, saj evropska komisija, da bodo nova pravila glede polnilcev stopila v zakon že letos julija.

Prihodnost stoji v brezžičnemu polnjenju, ki odpravi potrebo po vseh kablih, a tudi ti bodo morali biti enotni in polniti vse naprave, ne glede na to katero znamko polnijo.

Vaša reakcija na članek?

BoriSehttps://hop.si
Mojster RPG žanra, tuje pa mi niso niti grozljivščine. Z žalostjo v srcu objokuje svoji dve najljubši seriji, Gothic in Dead Space, ki sta žalosten konec storili. Kontaktirate me lahko na: [email protected]

Sveže objave

New World prestavil izid na naslednje leto

Leto 2020 je res kot ukleto. Veliko igralcev se je po dolgih letih močno veselilo povsem novega MMO-ja New Word, ki bi...

Nagnusni posnetek razkrije pedofilko in njeno žrtev sredi Smash Bros. turnirja

Morda se spomnite, ko smo nekaj časa nazaj pisali o obtožbah glede seksualnega nadlegovanja in celo posiljevanja v tekmovalni sceni igre Smash...

Kje je 4. sezona serije True Detective?!

Danes je bolj počasni dan z novicami, zato sem se odločil, da z vami podelim eno bolj staro vest in kdo ve...

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Sveže novice na email!