Evropska unija bo prisilila Apple, da za svoje naprave prilagodi univerzalni polnilec

Če ne gre zlepa, bo šlo pa zgrda. Tako je sklenila Evropska unija, ki je podjetju Apple predlagala, da bo za prodajo svojih izdelkov znotraj članic EU-ja moral presedlati na univerzalni polnilec, ki ga uporabljajo vsi drugi proizvajalci. Apple se zahtevam ni pokoril, tako da je zadeva prešla v glasovanje v parlamentu EU.

Člani parlamenta so z glasovi 582:40 odločili, da morajo mobilne naprave držati en sam polnilec in da tako kupcu ne bi bilo ob nakupu vsakega novega telefona kupovati tudi novi polnilec. To ima dobro posledico tudi za okolje, saj se tako znebimo ton odvečne plastike, ko bi odsluženi polnilci romali v koše za smeti. Po zadnjih ocenah naj bi takšni stari polnilci vsako leto naredili za kar 51.000 metričnih ton elektronskih odpadkov.

Apple pa se s tem ne strinja in prejšnji teden so izjavili, da bo ta poteza v bistvu povečala odpadni material, saj bodo zaradi tega vse njihove obstoječe stranke morale menjati Lightning kable na standardni USB-C.

Apple se že dolgo upira posvojiti standardov glede polnjenja, pa čeprav je podjetje leta 2009 podpisalo prostovoljno prisego, da bodo njihove naprave kompatibilne s standardom micro-USB. Tega so večji igralci tipa Samsung in LG posvojili, Apple pa je raje leta 2012 začel proizvajati svoje Lightning vtiče, zraven pa so prodajali še micro-USB pretvornike za svoje naprave.

Njihove nove iPad Pro tablice on MacBook prenosniki so že posvojili USB-C priklope, izjema so ostali samo še telefoni. Ti se bodo morali pokoriti zahtevam kmalu, saj evropska komisija, da bodo nova pravila glede polnilcev stopila v zakon že letos julija.

Prihodnost stoji v brezžičnemu polnjenju, ki odpravi potrebo po vseh kablih, a tudi ti bodo morali biti enotni in polniti vse naprave, ne glede na to katero znamko polnijo.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime