Marriage Story – Netflixov napad na Oskarja

Kdo bi si še nedolgo nazaj mislil, da bo pretočni servis Netflix z lastno produkcijo ponudil izdelek, ki bo nominiran za kar šest prestižnih zlatih kipcev? Kvantiteti so dodali še kvaliteto in glede na videno v filmu Marriage Story se lahko nadejamo še več zanimivih projektov v prihodnje. Hkrati pa je njihov uspeh odlična brca v rit tako za »največje« studie kot tudi ostale »streaming servise«, ki so vzpostavili lastne produkcije.

Ljubezen je večna enigma za katero tudi najbolj trdni pari nimajo recepta oziroma odgovora. Noah Baumbach je le eden od mož, ki so leta 2013 po ločitvi znova postali samski. Kaj je tako zanimivega ravno pri njegovi ločitvi se sprašujete? V prvi vrsti to, da je scenarist in režiser, ki je svojo izkušnjo odlično spremenil v filmski produkt. Marriage Story je zanimiv koktajl v katerega je Baumbach natočil 2 enoti drame, pol enote romantike in pol enote komedije, vse skupaj pa serviral na Netflixu.

Kombinacija je očitno odličen recept, saj te v enem trenutku nasmeji do solz, v naslednjem pa so polzeče solze posledica žalostne realnosti, ki jo glavna igralca neverjetno upodobita. Film močno sloni na dialogih in dinamiki med njima. Driver in Johanssonova sta v tem filmu pokazala velikost svojega igralskega arsenala. Na trenutke med gledanjem dobiš občutek kot bi opazoval kakšen domač prepir svojih staršev ali prepir s svojim partnerjem. Ta malomeščanska resničnost in zmožnost najti delček sebe v zgodbi, naredi ta film izjemno prepričljiv in užitek za gledanje.

Zgodba nam prikazuje življenje Charlija (Adam Driver), uspešnega Newyorškega gledališkega režiserja in njegove žene Nicole (Scarlett Johansson), zvezde njegovih produkcij, ki je pred selitvijo iz Los Angelesa v New York začela z obetavno kariero v filmu. V njunem razmerju se jima je rodil sin Henry (Azhy Robertson). Charlie se zaradi vzpenjajoče kariere premalo kvalitetno posveča svoji ženi. Nicole kljub temu, da razume genialnost svojega moža, čuti, da nima dovolj besede pri vodenju svojega življenja, zato brez njegove vednosti sprejme vlogo v seriji, ki jo pelje nazaj v Los Angeles. To pa je le začetek dolge in mučne ločitve.

Charlie, sedaj razpet med New Yorkom in Los Angelesom, poskuša na eni strani biti bitko za skrbništvo na drugi pa voditi svoje gledališče. Kot da to še ni dovolj, se njegova žena odloči najeti eno izmed najboljših odvetnic, kar Charliju, ki si more najti svojega odvetnika, še dodatno obremeni proračun.

Baumbachu je mojstrsko uspelo najti ravnovesje, ki bi film prevesilo v bodisi črno komedijo, bodisi preveč temačno dramo. Z zanimivo zgodbo, kateri je postopoma dodajal nove sestavine je uspel obdržati zanimanje gledalca. Vse skupaj pa začinil z nekaj prefinjenimi scenami, ki so dodana vrednost že tako ali tako dobremu izdelku.

Adam Driver in Scarlett Johansson sta kot že omenjeno prikazala odlično igro. Oba sta si z vlogo priskrbela nominacijo za prestižnega Oskarja. Če bi bilo to kakšno povprečno leto bi ju nedvomno tudi prejela, žal pa je letos konkurenca izredna, zato se bržkone zna zgoditi, da bosta oba ostala brez prestižnih kipcev. Tudi film je prejel nominacijo Akademije, a bo težko vzel zmago Jokerju oziroma 1917.

Marriage Story priporočam vsem, ki si radi ogledajo intenzivno zgodbo, katera ponudi resničnost in avtentičnost na eni strani, ter upanje na boljši jutri na drugi.

Zanimivosti:

  • Sceno, kjer Adam Driver poje na odru so posneli v živo in v prvo.
  • Nobena pavza ali dialog med »glavnim« prepirom med Charlijem in Nicole ni bila improvizirana, vse je bilo narejeno točno po scenariju.
  • To je četrti film, kjer sta sodelovala Baumbach in Driver
  • Famozno sceno, kjer se prepirata Charlie in Nicole so snemali kar petdesetkrat in vse skupaj je trajalo dva dni, saj so jo želeli posneti v enem kosu. Za vsako napako so morali začeti snemanje od začetka.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Avtentično posneta zgodba o tem, kako včasih ljubezen pač ni dovolj. Odličen izdelek Noaha Baumbacha in izvrstna uprizoritev Adama Driverja in Scarlett Johansson.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Avtentično posneta zgodba o tem, kako včasih ljubezen pač ni dovolj. Odličen izdelek Noaha Baumbacha in izvrstna uprizoritev Adama Driverja in Scarlett Johansson.Marriage Story - Netflixov napad na Oskarja