You – vsako razmerje ima svoje težave | 1. sezona

Zadnja leta smo priča totalnemu preporodu televizijski serij. In ljubitelji vizualne zabave smo več kot navdušeni. »Binganje« ni bilo nikoli lažje ali bolj zabavno, saj kvalitetnih in zanimiv serij trenutno ne manjka. Bitka, ki jo trenutno bijejo Amazon Prime, Netflix, Apple TV+, HBO, Disney+ ima zgolj enega zmagovalca in to smo gledalci.  Samo v lanskem letu sem si ogledal toliko serij, da imam še sam problem slediti kaj sem že gledal in kaj še morem.

Med »must see« zadeve bi vsekakor priporočil serijo, ki nosi verjetno najpreprostejši možen naslov. You. Serija je nastala po istoimenski knjižni predlogi pisateljice Caroline Kepnes. Zgodba nas popelje v svet in perspektivo psihopatskga vendar sočutnega knjižnjega molja, ki se odziva na ime Joe Goldberg (Penn Badgley). Naš protagonist dneve preživlja v službi. Zaposlen je kot vodja majhne knjigarne v New Yorku. Služba mu omogoča, da vsak dan spoznava nove ljudi. Tako en dan nič hudega sluteča v knjigarno vstopi Guinevere Beck (Elizabeth Lail), mlada nadobudna pisateljica. Hiper inteligentni Joe se v trenutku zaljubi. No če malo bolj pomislim to verjetno ni ravno najboljši opis tega, kar čuti. Namreč v svoji glavi v mikrodelčku sekunde sestavi zgodbo, kjer je on rešitelj njenega sveta.

Naš Joe kot normalno človeško bitje. Foto: IMDB

Vsi smo verjetno v nekem obdobju svojega življenja bili “zatreskani” v neko osebo. Pred davnimi leti, ko še nismo imeli Facebooka in Instagrama in smo srne lovili še s sulicami smo radi šli na sprehod mimo bloka, kjer je živela naša simpatija ali pa mimo kakšnega igrišča, kjer smo vedeli da se rada zadržuje. Nič nenormalnega ali čudnega ravno obratno to so bili luštni skoraj pocukrani načini, da smo vzpostavili kontakt. No danes lahko večina stvari o nekomu izveš direktno iz FB in IG in ne rabiš “stalkat” osebe v živo. Ja ta način je bolj creepy, a še vedno relativno neškodljiv. Serija You pa je to dvignila na povsem drugo raven. 

Naš Joe namreč spretno uporabi vsa socialna omrežja, da poizve čim več o svoji “simpatiji.” Ko to ni dovolj jo začne zalezovati še v živo in ko to ni več dovolj, si pridobi dostop do njenega telefona, računalnika oziroma do vseh njenih komunikacijskih kanalov. Dodana vrednost serije je zagotovo to, da preko naracije spremljamo njegov misleni tok in tako dobimo vpogled v psihipatksi um.  Joe sicer na zunaj deluje zelo normalno, upam si celo trditi, da ima celo nek geekovsi šarm, ki ga zna zelo dobro izkoristiti. Tako, da ne preseneti, ko Guinevere postane njegovo dekle. Da pa bi njuna zveza ostala močna in karseda iskriva vedno znova poskrbi Joe. Bolj ali manj elegantno rešuje težave z bivšim fantom, prijateljicami in tudi terapevtom. Vse v imenu prave ljubezni. 

Naš Joe, ki je v bistvu pshiopat. Foto: IMDB

Ko sem si ogledal prvi del serije sem imel malo mešane občutke. Nisem imel težav z formatom ali produkcijo in tudi ne z zgodbo. Dvomil sem zgolj v to ali si res želim videti kaj vse se potika po tem svetu. Ena misel, ki se mi je porajala v glavi je ta, ki jo večkrat zaznam ob takšnih filmih in serija namreč “who the **** writes this.” Vsak del ima na koncu odlično narejen cliffhanger, tako da še preden se dobro zaveš si na sredini novega dela. 

Ob ogledu serije se večkrat vprašaš po varnosti spleta in socialnih omrežij. Je res nujno, da vsako stvar čimprej delimo s svetom in na ta način odpiramo naša življenja vsem tujcem? Je težnja po hvalisanju in vzbujajnju ljubosumja prevelika? Namreč socialna omrežja so nič drugega kot orodje s katerim ostalim kažemo utrinke našega življenja na katere smo bodisi ponosni bodisi zanje želimo neko odobarvanje širše množice. In definitinvo niso resnično merilo uspešnosti našega obstoja, saj večina z občo javnostjo deli le “best of” kompilacijo, redko kdo pokaže svoj čisto pravi obraz. To pa se mi zdi, da je tisto na kar, You apelira. Serija je ogledalo našemu življenju, kjer tisto kar vidiš ni tisto kar na koncu dobiš.

Vlogo je odlično odigral Penn Badgley. Foto: IMDB

Ogled serije toplo priporočam vsem ljubiteljem napetih sekvenc. Redko katera serija ima tako dobro izpeljane cliffhangerje, ki kar kličejo bo binganju. Ogled bo prav prišel tudi tistim, ki dvomijo v škodljivost socialnih omrežij. In ne nisem en tistih, ki je apriori proti, saj jih uporabljam tudi sam. Sem pa velik zagovornik tega, da se jih uporablja pametno in varno. Ob tem naj dodam zgolj še to, da je zunaj že 2. sezona o kateri pa več naslednjič.

ZANIMIVOSTI:

  • Penn Badgley pred snemanjem serije ni poznal Tumblerja in tudi Instagram je poznal zgolj bežno
  • V seriji najdete en kup navezav na ameriško grunge skupino Nirvana.
  • Penn je imel relativno malo dialoga med snemanjem, saj je večino njegova teksta njegov pogovor v glavi.
  • Pri Netflixu so bili tako prepričani v uspeh serije, da so naročili drugo sezono še pred premiero prve.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Zanimiva adaptacija knjižne uspešnice You. Serija, ki pritegne gledalca z zanimivo perspektivo in dobro zgodbo. Po koncu se še zgolj vprašaš ali lahko že naslednjo sezono prosim?

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Zanimiva adaptacija knjižne uspešnice You. Serija, ki pritegne gledalca z zanimivo perspektivo in dobro zgodbo. Po koncu se še zgolj vprašaš ali lahko že naslednjo sezono prosim?You - vsako razmerje ima svoje težave | 1. sezona