Slovenska Facebook skupina zasačena pri objavljanju in ocenjevanju fotografij natakaric

Nevladna organizacija Inštitut 8. marec je včeraj objavila posnetke zaslonov zelo zanimive in očitno popularne Facebook skupine “Kira dela na smeni?”.

Njihova objava je hitro zanetila požar med celotno internetno publiko, saj je imela precej unikatno vsebino.

Poanta grupe je bila namreč zbiranje fotografij natakaric, ki so jih nato člani ocenjevali in komentirali. Skupina je bila zaprtega tipa in ženske niso bile vabljene, razen če so prišle v obliki fotografij.

Ljudje so bili ob razkritju skupine naravnost ogorčeni. Pritožbe nad seksizmom in poniževanjem žensk so deževale od vsepovsod in balon se je napihnil do te mere, da se je moral administrator javno opravičiti, nato pa je še izbrisal skupino. Hitro so se pojavili posnemovalci, a ti so zaenkrat daleč od popularnosti originalne grupe.

Detektivsko lahko iz narečja, ki je bil uporabljen v sedaj preminuli skupini sklepam, da je administrator Domen Bremec prihajal iz dolenjskih koncev. Ta je poskrbel tudi za hudomušna pravila, kot je zahteva za kvalitetnimi slikami in “če se lahko potrudijo za Avtonet, naj se še tukaj”.

Skupina je imela celo plane za prihodnost, saj so nameravali izpeljati anketo za top 5 barov po večjih krajih, iz česar bi nato nastala lestvica. Ti načrti so sedaj ostali za vedno zakopani, dokler se morda ne pojavi potencialni posnemovalec.

Sedaj bi dodal nekaj osebnih opazk. Delo v gostinstvu mi ni tuje, zato mislim, da lahko na temu mestu zapišem nekaj svojih besed.

Natakarstvo je pri nas hudičev posel, ki ni naporen samo fizično ampak tudi psihično. Izjema pri temu ni noben spol, saj če si tip, te bo moška kliantela grdo gledala, če si ženska, ti pa ne uidejo poželjivi pogledi in si za stranke velikokrat le kos mesa.

To še posebej velja za dolenjsko, od koder prihaja tudi avtor prej umrle skupine in stavim, da je bila večina slik iz barov in kafičev, ki se nahajajo v bolj odročnih predelih. Situacija je pač takšna, da boš v vaški gostilni prej videl privlačno mladenko, saj so takšne zahteve šefa lokala in ubogi punci se slikanje stranke sploh ne bo zdelo nič nenavadnega, saj je po vseh verjetnosti navajena veliko večjega, v nekaterih primerih že kar spolnega nadlegovanja.

Združi potem to z dolgimi urami dela, kjer mora imeti stranka vedno prav, kjer zate ne obstajajo prazniki, kjer ne moreš načrtovati skoraj ničesar v življenju, saj ti bo plane vedno pokvarila nenapovedana smena in za češnjico na vrhu dodaj še slabo plačo in dobiš situacijo, ob kateri ni nihče začuden ob novici, da nam primanjkuje strežniškega kadra.

“Kira na smeni” skupina je zato bolj odražanje družbenega pogleda na “kelnarce” in kako je ta poklic skozi leta postal nespoštovan. Osebje za šankom se tako ne smatra za nekoga, ki ga plačaš striktno za postrežbo, ampak mora biti hkrati še tvoj zabavljač, psiholog in včasih tudi poželjiv kos mesa. In bog ne daj, da se ob izstavljenemu računu ne bi nasmejal šali: “a smo kaj jedli?”, ker potem boš takoj označen za depresivneža, ki mori strankam.

Seksizem, objektivizacija in ponižanja so tako v natakarskih krogih še kako živi in trenutno ogorčenje internetne publike te situacije ne bo spremenilo. Skupina je bila izbrisana, ljudje bodo na zadevo pozabili, slinjenje nad natakaricami pa se bo nadaljevalo dokler se na temu področju ne zgodijo kakšne korenite spremembe. Ki se ne bodo. Žal.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime