Je NVIDIA pravkar ubila Google Stadio?

Ali lahko ubiješ tisto, ki v bistvu ni nikoli imelo življenja? Ob temu vprašanju smo se zabavali ob South Park epizodi, katera se je pozabavala iz World of Warcraft igralcev, a menimo, da lahko isto vprašanje postavimo v primeru Google Stadie.

Ta pretočna platforma je imela za sabo ogromno oglaševalsko mašinerijo, na koncu pa smo dobili izdelek, ki še vedno ni podprt po vsemu svetu in kateri že dolgo časa ni napovedal nobene nove funkcije ali pa igre.

In morda je ta sedaj umirajoča platforma dobila še zadnji žebelj v krsto, saj je včeraj iz beta različice potihem izšla platforma GeForce Now. Glede na vse funkcije in nižjo ceno zaenkrat izgleda GeForce Now veliko bolj privlačna ponudba od Stadie in Google bo moral nekaj storiti, če želi svoj izdelek ohraniti vsaj približno konkurenčen.

GeForce Now je pretočni servis, preko katerega lahko igre najnovejše igre, pa čeprav si ne lastite močnega računalnika. V bistvu vam ni treba imeti PC-ja sploh, saj lahko platformo izkoristimo na vrstah naprav kot so tablice, telefoni ali pa pametni TV-ji. Vse kar potrebujete je zato močna internetna povezava ter kontroler, preko katerega boste izvajali svoje igričarske podvige.

Največja prednost Now servisa pred konkurenco je to, da lahko igrate igre, ki si jih že lastite v svoji Steam, Origin ali pa Epic Games knjižnici. V primerjavi s Stadio, kjer morate poleg same naročnine kupiti tudi igre, je to velika pridobitev in ugodnost za potencialne stranke. Poleg tega lahko končno preizkusite tudi famozne ray tracing učinke, saj oddaljeni PC-ji tečejo na NVIDIA grafičnih karticah, ki so zaenkrat edine, ki podpirajo takšno tehnologijo. Stadia po drugi strani teče na AMD rešitvah in zato se lahko od ray tracinga poslovite.

Tu je še razlika v ceni. NVIDIA za svoj servis zahteva samo 5 $ mesečno, kar je še enkrat manj od Stadie, s tem da imamo na voljo tudi brezplačno različico. Ta je omejena na eno uro igranja in aplikacija vas bo v rednih intervalih opominjala, koliko časa imate še na voljo. A igralec lahko po pretečeni omejitvi zopet zažene program in se vrne k igranju, zna pa ob temu naleteti na čakalne vrste. Mesečna naročnina vam da opcijo preskakovanja vrst, igralne seanse pa se podaljšajo na 6 ur.

Žal zaenkrat nobena od obeh platform ni uradno podprta v Sloveniji, tako da zadeve ni moč res testirati. Več si lahko preberete na uradni strani, tam pa obstaja tudi opcija naročitve na obveščanje, ko bo platforma zaživela tudi pri nas.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

2 KOMENTARJI

  1. Dokler je bila v BETA testingu je bila SUPER 3-4ure neprekinjengea igranja, takoj si prišel u igro…zdej je omejeno na manj kot eno uro ter za prist v igro čakaš preveč casa zadnjič sem cakal več kot eno uro…

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime