Parasite se vpisal v zgodovino in postal prvi tujejezični izdelek, ki si je prislužil Oskarja za najboljši film

Če se vam ne sanja kdo je Bong Joon-ho, potem zagotovo pri svojih filmih ne marate korejskih govorcev ter podnapisov. Gre namreč za priznanega režiserja, ki je v svoji karieri ustvaril kar nekaj velikih filmskih dosežkov, zaradi katerih je postal znan ne samo v Južni Koreji, ampak po celemu svetu.

Med njegova najbolj priznana dela spadajo filmi Memories of Murder, The Host in Snowpiercer. Čeprav so bili vsi ti projekti uspešni, mu je največji met uspel z lanskoletnim Parasite filmom, kateri je včeraj na podelitvi Oskarjev pobral vrsto nagrad in se vpisal v zgodovino.

Parasite ima precej zanimiv zaplet: revna družina se infiltrira v družbo premožnih in tam odkrije temačne skrivnosti. Vse ni samo v štoriji, saj je Bong Joon-ho v svoj izdelek vpeljal tudi vrsto zanimiv karakterjev in odlično spisanih dialogov.

Rezultat je odlična pojedina, ki je na Oskarjih pobrala kipce za najboljši izvirni scenarij, najboljši tujejezični film, Bong Joon-ho pa je v roke prejel nagrado za najboljšega režiserja. Parasite pa je prejel tudi tisto glavno titulo za najboljši film in s tem premagal težkokategornike tipa Bilo je nekoč v Hollywoodu, The Irishmana ter 1917.

Parasite je tako postal legendaren, saj je to prvi tujejezični film, ki je pobral ta najbolj prestižni kipec. V tej kategoriji je bilo v preteklosti nominirano samo 11 ne-ameriških filmov, v zadnjih letih je najbolj znani predstavnik bil Roma, ki pa mu dosežek na koncu ni uspel.

Bong Joon-ho je pri govoru pametno povedal, da če bi ljudje premagali oviro v obliki majhnih podnapisov, bi se jim odprl cel svet novih filmskih izdelkov.

Ostali kipci so romali v bolj kot ne prave roke. Joaquin Phoenix je za vlogo Jokerja dobil nagrado za najboljšega igralca, Brad Pitt za najboljšo stransko vlogo, Renee Zellweger za najboljšo igralko in Laura Dern za najboljšo žensko stransko vlogo.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime