Apple pokasiral 25 milijonov evrov kazni zaradi prikritega upočasnjevanja iPhone telefonov

Tri leta nazaj je bil Apple zasačen pri res nemoralni praksi. Uporabniki so dolgo slutili, da podjetje namerno upočasnjuje starejše različice iPhone telefonov preko programskih posodobitev. Te so zmanjšale optimiziranost naprave, namen pa je bil, da bi stranke zato kupile nove telefone, ki bi bili hitrejši in bolj odzivni.

Novembra 2017 so na površje priplezali prvi dokazi tega početja, mesec kasneje pa je Apple sam priznal resnico. Za priročen izgovor so uporabili baterije, ki naj bi s svojo starostjo izgubile možnost optimiziranega delovanja. Če bi iPhone delal pod polnim pritiskom, bi se znale začeti okvare, z zmanjšanjem zmogljivosti pa so povečali življenjsko dobo svojih izdelkov. Očitno se jim ni zdelo vredno o tem obvestiti svojih strank, katerim so namenili samo zapoznele besede “žal nam je”.

Opravičilo gor ali dol, nekateri bi lahko ravnanje tega tehnološkega giganta označili za obliko goljufije in do tega so pred kratkim prišli tudi Francozi. Njihov direktorat za konkurenco, varstvo potrošnikov in preprečevanje goljufij je odločil, da je manjek preglednosti poslovanja podjetja Apple v nasprotju z njihovim zakonikom.

Zato so mu naložili zajetno kazen v vrednosti 25 milijonov evrov, kar ga bo zagotovo malo zapeklo, a spet ne preveč. Apple je namreč ocenjen na 1.3 bilijonov dolarjev, kar je več od bruto domačega proizvoda celotne Mehike.

Podjetje pa še vedno upočasnjuje starejše različice telefonov, vendar se to zgodi samo v primerih, ko programska oprema zazna pregrevanje baterije. Nova posodobitev iOS sistema prikaže tudi zdravje baterije in uporabniku omogoči izklop upočasnjevanja.

Vaša reakcija na članek?

BoriSehttps://hop.si
Mojster RPG žanra, tuje pa mi niso niti grozljivščine. Z žalostjo v srcu objokuje svoji dve najljubši seriji, Gothic in Dead Space, ki sta žalosten konec storili. Kontaktirate me lahko na: [email protected]

Sveže objave

New World prestavil izid na naslednje leto

Leto 2020 je res kot ukleto. Veliko igralcev se je po dolgih letih močno veselilo povsem novega MMO-ja New Word, ki bi...

Nagnusni posnetek razkrije pedofilko in njeno žrtev sredi Smash Bros. turnirja

Morda se spomnite, ko smo nekaj časa nazaj pisali o obtožbah glede seksualnega nadlegovanja in celo posiljevanja v tekmovalni sceni igre Smash...

Kje je 4. sezona serije True Detective?!

Danes je bolj počasni dan z novicami, zato sem se odločil, da z vami podelim eno bolj staro vest in kdo ve...

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Sveže novice na email!