Dreams – Minecraft ustvarjalnica na steroidih

Dreams je ena najbolj čudnih, čudovitih in begajočih izkušenj, ki sem jo izkusil v tej generaciji konzol. In zanimivo je, da sem ta izdelek prejel v roke ravno v zadnjih izdihljajih konzole PlayStation 4.

Vendar igra ni zaradi tega nič manj kakovostna. Razvijalec Media Molecule je naslov prvič najavil leta 2015 in je za njegovo kreacijo potreboval celih 5 let. Špil je vmes zataval tudi na sistem Zgodnjega dostopa, po vseh teh ovirah pa je razvijalcu marca vendarle uspelo naslov spraviti skozi vrata.


Razvojna ekipa: Media Molecule
Založnik: Sony
Platforme: PlayStation 4
LinkLINK
Datum izida: 14.2.2020
Cena: 39.99 €

Žanr: Ustvarjalno orodje/igra


In Dreams je presneto zahtevna stvar. Ne za preigravanje, frustracije mi povzroča na podlagi ocenjevanja. Po eni strani gre za enega bolj revolucionarnih izdelkov, ki smo jih prejeli na naše prikazovalnike zabavne elektronike. Po drugi strani pa se sprašujem, ali opisujem igro ali pa zgolj zelo močno orodje za ustvarjanje igralnih izkušenj. Odgovor se, tako kot je v navadi pri takšnih stvareh, nahaja bržkone nekje na sredini.

Art’s Dream je čudovita izkušnja, vredna razširitve.

Preigravanje Dreamsa je v srži sestavljeno iz dveh delov: Dream Surfing in Dream Shaping. Vsako od njiju ponuja povsem svojo igralno izkušnjo in samo od igralca je odvisno, kaj v določenem trenutku preferira.

Dream Surfing nam omogoča preigravanje različnih kreacij, ki so jih ustvarili uporabniki preko igre Dreams. To je namreč ustvarjalno orodje, preko katerega lahko ustvarimo čisto prave igre, ki se jih ne bi sramoval tudi kakšen večji studio.

Kakšno moč ponuja Dreams vam prikaže priporočena igralna izkušnja Art’s Dream, katero je ustvaril sam razvijalec Media Molecule in zadeva nam lepo predstavi, kaj vse se da izroditi znotraj Dreams okolja.

Art’s Dream vam prikaže vse zmožnosti Dreams pogona.

Art’s Dream je izkušnja, dolga slabe tri ure in meša pristope pustolovščine, platformščine, 2D streljačine in vmes bi lahko bržkone porinili še kakšen žanr. Zadeva je v bistvu demonstracija za vse tiste mišice, ki jih ponuja Dreams. A že ta demo vsebuje zanimivo štorijo in plodno unikatno mešanico igralnih prestopov, tako da bi si človek želel njegovo izkušnjo razširiti na veliko več ur. Morda pa je to je tudi namen Art’s Dreama – da vas pripravi ter navduši na ustvarjanje svojih izdelkov in vam ponudi vsa orodja, da spočnete svoje sanje.

Na temu mestu v ospredje stopi Dream Shaping. Skozi kratki uvajalni način se spoznate z vsemi pritiklinami ustvarjanja in nadzorovanja osnovnih orodij in se potem podate v oblikovanje svoje igralne izkušnje.

Če ste se kdaj poigrali s kakšnim ustvarjalnikom stopenj kot je denimo Unity oz. Unreal Engine, potem boste vedeli, kakšen je tisti občutek navdušenja, ko na ustvarjalnem polju zaživi prav vaša kreacija. Dreams vam ponuja bolj preprosto izkušnjo, ki ne omogoča prilagajanja prav vseh fines, a vseeno gre za neverjetno močno orodje, ki vam poleg tega ponuja nekaj, kar se je zdelo do sedaj praktično nemogoče: ustvarjanje iger na konzoli PlayStation 4.

Lonely Nights demo out now from r/PS4Dreams

In s tem ne mislimo, da lahko postavite nekaj objektov in notri vržete nek karakter, ki nato nerodno preskakuje prepreke. Dreams vam omogoča, da ustvarite prav svojo lastno igralno izkušnjo. Želite ustvariti od zgoraj gledani RPG? Platformščino? Akcijsko igro z odprtim svetom tipa GTA? Predelavo kakšnega drugega naslova? Pustolovščino?

Vse to je možno, saj lahko vnašate svoje teksture, ustvarite podrobne animacije ter posnamete zvočne posnetke, ki lahko služijo kot vrstice za karakterje ali za različne zvočne efekte ob preigravanju.

Malce razlike je, a treba se je zavedati, da so takšni projekti ustvarjeni v sorazmerno kratkemu času in da se skupnost šele dobro zaganja.

Zadeva zna v primeru večje zamišljenih projektov postati kar precej kompleksna, k sreči pa so avtorji vsako orodje pospremili z detajlnim uvajalnim načinom, ki vam razloži prav vse finese določenega orodja.

In ko se enkrat naučite vseh teh veščin, lahko ustvarite praktično vse, kar se vam zahoče. Skupnost je že izdala naravnost neverjetne izdelke, kot je denimo spodnji Fallout 4, ustvarjen povsem v Dreams. Avtorju ni uspelo predelati samo uvajalnega dela, ampak je zadeva celo igralna, skupaj s streljanjem nasprotnikov in gledanje statistik v Pip Boyu!

Za ustvarjanje ste tudi nagrajeni. Za uspešno poustvarjene uvajalne načine denimo dobite izkušenjske točke ter nato tudi stopnje. To vam prinese različno obarvane pomagače Impe, ki v Dreams služijo kot zamenjava miškinega kazalca. Preko Impov upravljate z orodji in karakterji, uporabite pa jih lahko tudi v igralne namene, kot to prikaže prva izkušnja Art’s Dream.

Ne, tole ni resnična slika ampak model ustvarjen znotraj Dreams.

Sodelujete lahko tudi z drugimi ustvarjalci in skupaj ustvarite nore kreacije ali pa vzamete en projekt in mu dodate svoje prijeme. Že zdaj dobivamo naravnost nore kreacije in komaj čakam, da vidim, česa vsega se bo domislila skupnost, ki nikoli ne neha presenečati in se ne ustraši nobenega izziva. Če si pogledamo samo Minecraft skupnost, ki ustvarja ogromne naslove znotraj igre, potem bo Dreams to samo še nadgradil.

Vendar se bo morala za tiste res gigantske projekte zgoditi ena stvar: Dreams mora iziti na PC-ju. Problem pri tej igri je samo ustvarjanje stopenj, saj moramo vse postoriti na PlayStation 4 kontrolerju. Na tega so razvijalci resda prilepili celo goro funkcij in k sreči krmilnik vsebuje zaznavanje gibanja, kar omogoči hitrejše premikanje po scenah.

Meja je samo vaša domišljija se morda sliši kot bedarija, a za Dreams dejansko drži.

A vseeno je čutiti, koliko potenciala je izgubljenega, ker te igre ne igramo z miško in tipkovnico. Kakor je nadzorna shema prilagojena za kontroler, boste med ustvarjanjem naredili kar nekaj napak, saj nadzor včasih preprosto ni dovolj natančen. Res upamo, da tiste govorice o predelavi držijo vodo.

Dreams je na koncu preprosto neverjeten izdelek, ki za svojo ceno ponuja ogromno. Igranja vam praktično ne bo nikoli zmanjkalo, saj vam je na voljo ogromna knjižnica kreacij skupnosti, ki vsak dan dodaja novo vsebino. Tisti glavni del ustvarjanja svojih iger pa je praktično neskončen in če je v vas vsaj malo ustvarjalca, potem Dreams preprosto morate imeti nameščen na svoji konzoli.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Odličen, morda celo revolucionaren izdelek, ki ga nazaj držijo samo kontrole. Za svojo ceno vam Dreams prinese skoraj neskončno število igralnih ur in vam omogoča nekaj, česar vam sorodne igre preprosto ne znajo ponuditi.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Odličen, morda celo revolucionaren izdelek, ki ga nazaj držijo samo kontrole. Za svojo ceno vam Dreams prinese skoraj neskončno število igralnih ur in vam omogoča nekaj, česar vam sorodne igre preprosto ne znajo ponuditi. Dreams - Minecraft ustvarjalnica na steroidih