Sony ima težave s ceno konzole PlayStation 5, ki bi znal stati vsaj 450 €

Morda veliko ljudi ne ve, da proizvajalci konzol s samo prodajo fizične enote zaslužijo bolj malo. PlayStation 4 je leta 2013 zase zahteval 399 $, Sony pa je za proizvodnjo ene enote porabil 381 $.

Razvijalci zaslužke potem pobirajo od prodaje iger ter raznih naročnin, kot je denimo PlayStation Plus ali pa Xbox Live. Vendar morajo najprej potencialni stranki prodati konzolo, zato pa mora biti cena razumljiva.

In ravno v tem segmentu naj bi se Sony zadnje čase precej boril, saj je cena proizvodnje ene enote PlayStationa 5 narasla na 450 $. Tako bi moral proizvajalec svoj izdelek prodajati za nekje 470 dolarjev, če bi od ene prodane enote želeli vsaj malo zaslužiti. Kakor poroča spletna stran Bloomberg, nekatere Sonyjeve vodje želijo konzolo prodajati tudi z izgubo, medtem ko se nekateri s tem ne strinjajo.

Sony mora v proizvodnji tekmovati tudi s proizvajalci pametnih telefonov, saj si naprave delijo strojne dele, kot so NAND spominske celice ter DRAM pomnilnik. Novi Galaxy S20 telefoni denimo bodo strankam ponujali 12 GB pomnilnika in ta je med proizvajalci v velikem povpraševanju, kar je tudi dvignilo cene.

PlayStation 5 naj bi vseboval tudi neobičajno drage komponente za hlajenje. Te so dražje, saj Sony ne želi imeti glavobolov pri pregrevanju konzol, ki bi se lahko začele zaradi tega zgodaj kvariti. Te komponente naj bi običajno stale manj kot dolar na enoto, Sony pa se je odločil za veliko dražjo varianto.

Zato naj bi padla odločitev čakanja. Sony bo počakal, da Microsoft najprej razkrije ceno svoje nove konzole Xbox Series X ter na podlagi tega bo nato razkril svojo trženjsko strategijo.

Pričakuje se, da bo Microsoft svojo ceno razkril na dogodku E3 2020, ki se bo odvil na začetku junija, tako da lahko verjetno ceno PlayStationa 5 pričakujemo tudi malce kasneje istega meseca.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime