Bizarna prototipna konzola Nintendo PlayStation se trenutno prodaja za 350.000 $

Vrnimo se za hip v zgodovino, bolj specifično, v zgodnja devetdeseta.

Takrat je na področju konzol vladal Nintendov SNES oz. daljše Super Nintendo Entertainment System in Japonec se je takrat domislil, da bi za svoj popularni izdelek razvil dodatek, ki bi lahko vrtel CD-je.

V te namene se je spajdašil s Sonyjem, ta pa je temu gizmu nadel ime PlayStation. Tega bi igralci nato namestili na vrh SNES konzol, kar bi omogočalo predvajanje CD-jev.

Vendar je leta 1991 Nintendo podpisal ločen sporazum s Philipsom, ki je bil takrat Sonyjev največji konkurent v Evropi. Sony se je zato odločil zapustiti Nintendo in ustvariti povsem svojo konzolo, prvi PlayStation. Nihče tega takrat ni vedel, a to je bil eden najbolj pomembnih preobratov v igričarski industriji.

Še preden je bilo tega nesojenega partnerstva konec pa je bilo v tovarnah proizvedeno 200 prototipnih izvedenk sistema, ki ga danes ljubkovalno imenujejo Nintendo PlayStation. Vsi ti so izginili iz javnosti, dokler se nekaj dni nazaj ni pojavil eden, ki je verjetno še edini obstoječi primerek te konzole.

Trenutni lastnik Terry Diebold je konzolo dobil pri nakupu premoženja bankrotiranega podjetja Advanda. Tam je nekoč delal Sonyjev izvršni direktor Ólafur Jóhann Ólafsson, vse dokler ni tega podjetja zapustil leta 1996. Potem ko je zapustil pisarne, je s sabo očitno odnesel še ta ekstremno redek artefakt.

Terry se je zavedal, kaj je prijel v roko in konzolo poslal na dražbo preko strani Heritage Auctions. Tam je nekdo zadnjo ponudil osupljivih 350.000 dolarjev, poleg tega pa bo moral kupec plačati še 20 % Premium davka, tako da se bo moral na koncu posloviti od okoli 420.000 zelencev.

Konzola je funkcionalna in zmore zagnati igre, na njem pa lahko vrtite tudi glasbene CD-je, prisoten je tudi vhod za slušalke. Spredaj se nahaja majhen zaslonček, na katerem se izpiše trenutno predvajana skladba.

Pol milijona je kar velika cena za predvajalnik glasbe, a cena zna še narasti. Terry naj bi enkrat celo zavrnil ponudbo, vredno 1.2 milijonov dolarjev, tako da verjetno upa, da do konca dražbe, ki bo trajala še 17 dni, cena naraste na štirikratno vrednost.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime