CD Projekt RED je postal drugi največji evropski razvijalec

Leta 2007 je izšel mali RPG, povsem neznanega razvijalca CD Projekt RED. Fantje iz Poljske so nam želeli predstaviti svoj prvi projekt The Witcher, od katerega so želeli zaslužiti vsaj toliko, da bi pokrili stroške razvoja in odplačali izposojo licence knjižnega avtorja Andrzeja Sapkowskega.

Od takrat je preteklo že dolgih 13 let in to malo seme je vzklilo v nekaj neverjetnega. Dobili smo še dve nadaljevanji in zdaj že vsi vemo, da je The Witcher 3 postal pravi prodajni hit.

Slika štanta na prvem E3-ju, ki se ga je udeležil razvijalec CDPR. Desetletje kasneje jim igre najavljajo zvezdniki tipa Keanu Reeves.

Ogromno zaslužkov jim je prinesla tudi nova Witcher serija na Netflixu, pa čeprav razvijalec z njo ni povezan na noben način. A televizijski izdelek je dvignil prodajo tretjega dela za 554 % in s tem je razvijalec na Steamu presegel mejo 50 milijonov dolarjev zaslužka. To pomeni, da bodo od sedaj naprej prejeli 80 % od vsakega prodanega izvoda, kar je seveda dobra novica, saj bo Netflixova serija živela še nekaj časa.

Vsi ti denarci so občutno dvignili tržno vrednost podjetja, ki je sedaj vredno 8 milijard dolarjev. To pomeni, da so postali v Evropi drugo najbolj vredno razvijalsko podjetje. Pred njimi je samo Ubisoft, čigar tržna vrednost je ocenjena na 9.6 milijard dolarjev.

Zna se zgoditi, da bodo Poljaki naslednje leto prešli na prvo mesto, kar bi bilo seveda velik podvig. A nič ni nemogoče – Cyberpunk 2077 je ena od najbolj pričakovanih iger, razvijalec pa ima zagotovo v načrtih tudi nove Witcher projekte.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime