Umrl je Kazuhisa Hashimoto – ustvarjalec slavne Konami kode

Ime Kazuhisa Hashimoto morda ni najmanj poznano, a v igričarski industriji je kar precej pomembno. Gre za ustvarjalca slavne Konami kode “Up, Up, Down, Down, Left, Right, Left, Right, B, A”, ki se je prvič pojavila leta 1985.

Gre v bistvu za goljufijo, ki jo je Kazuhisa med testiranjem igre Gradius razvil za interne namene. Igra je izšla za konzolo NES, zato je Kazuhisa uporabil kombinacijo tipk na kontrolerju, ki bi si jih lahko zlahka zapomnil. Goljufija mu je naenkrat dala vse moči v Gradiusu, ki bi jo sicer moral igralec dobivati postopoma, a Kazuhisa se ni pretirano obremenjeval, saj je kodo vedel samo on.

Zaradi nerazumljivega razloga je goljufija ostala v igri tudi ob polnem izidu in Konami je ni odstranil, tudi ko so kombinacijo odkrili sami igralci.

Od takrat naprej se je te goljufije prijel vzdevek “Konami koda” in založnik jo je večkrat uporabil v svojih naslednjih projektih. Zadevo so povzeli tudi drugi razvijalci, predvsem za razkrivanje raznih skrivnostih. Leta 2017 je spletna stran banke v Kanadi ob razkritju novega bankovca za 10 $ uporabila prav to kodo. Kliknite tule in na tipkovnici odtipkajte zaporedje in dobili boste presenečenje.

Zadeva je vgrajena tudi na GOG uradno stran, kjer ob vtipkanju Konami kode dobite igranje Ponga ali Kače.

Kazuhisa Hashimoto je na žalost včeraj, v svojemu 61. letu starosti, umrl. Novico je na Twitterju objavil založnik Konami, ki je svojcem izrazil sožalje in Kazuhiso označil za talentiranega producenta.

Vaša reakcija na članek?

BoriSehttps://hop.si
Mojster RPG žanra, tuje pa mi niso niti grozljivščine. Z žalostjo v srcu objokuje svoji dve najljubši seriji, Gothic in Dead Space, ki sta žalosten konec storili. Kontaktirate me lahko na: [email protected]

Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Sveže novice na email!