Amazon odstranil več kot milijon lažnih izdelkov, ki naj bi ščitili pred koronavirusom – nategi se dogajajo tudi v Sloveniji

Koronavirus ni prebudil samo panike pri očitno celotni človeški populaciji, ampak je na površje pripeljal tudi tiste zaslužkarje, ki želijo od takšnih dogodkov kaj pospraviti v svoj žep.

Cene izdelkov, kot so denimo razkužila za roke, so ponekod poskočile na že smešne cenovne nalepke, medtem ko so medicinske maske praktično izginile in si jih lahko kupil samo pri preprodajalcih, ki pa so jih v prodajo ponudili za večkratno ceno.

Takšni izdelki so se pojavili tudi v največji spletni trgovini Amazon in ta se je hitro začel odstranjevati sporne produkte. Predstavnica podjetja je povedala, da so do sedaj odstranili preko milijon izdelkov, ki so bodisi nosili napihnjene cene ali pa so bili preprosto lažni in so obljubljali neko čudežno zdravilo ali zaščito.

Zatiranja lažnega oglaševanja se je lotil tudi Facebook, ki je začel odstranjevati lažne oglase, ki obljubljajo veliko, a ne dostavijo praktično ničesar.

Na temu področju se predvsem uporablja promocija poceni medicinskih mask, ki računajo na naivnost ljudi. Edine koristne maske morajo nositi označbo N95, pa še te naj bi uporabljali samo bolniki in ne zdravi ljudje.

A nekaterim trgovcem za to ni mar in rade volje ožemajo svoje kupce. Takšni nategi so se dogajali tudi v Sloveniji kot je denimo tale spodnji junak Gumaster.eu.

Facebook stran se sicer ukvarja z gumami, a očitno ob strani prodajajo tudi zaščitne maske. Logično, da jih. Takšne maske navadno stanejo nekaj centov, a brihtni trgovec je za paket petih mask zaračunaval 13 €! No, vsaj brezplačno dostavo smo dobili. Facebook je očitno objavo odstranil, prav tako pa je spletna stran trgovina.kmetija.si izginila neznanokam, si jo pa lahko ogledamo v arhivu. Vprašanje ostaja, koliko si je tip pred tem nabral denarcev od naivnih kupcev, preden se je odločil zapreti stran. Stavimo, da precej.

To ni edini takšen primer. Poglejte si denimo spletno stran zascitna-maska.si. Tam vsaj prodajajo pravilne N95 maske, vendar se je zdelo podjetju Andrej Kozelj s.p. vredno gor nalepiti kup izjav medicinskih strokovnjakov tipa Janez Dolenc, ki jih krasijo slike, pobrane neposredno iz Shutterstocka. Dokaz imate spodaj, poleg tega je domena stara vsega nekaj dni, da cen sploh ne omenjamo.

Janez Dolenc je očitno zdravnik, zraven pa svoje manekenske sposobnosti prodaja tudi na znani spletni strani s slikami Shutterstock.

Takšni nategi se bodo samo še vrstili in stavimo, da bodo zaradi prvega potrjenega primera v Sloveniji začele nove domene poganjati kot gobe po dežju.

Raje imejte zdravo pamet in si umivajte roke, vsak takšen poskus prodajanja megle pa prijavite na Facebooku.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime