Slovenski geolog preko spletne strani organizira iskanje nedavno padlega meteorita

Superbolid je pojem, za katerega do danes sploh nisem vedel, da obstaja. A očitno je to meteorit, ki je tako svetel, da ga lahko vidimo tudi podnevi.

Eden takšnih je 28. februarja preletel našo deželo in na višini 34,5 km s hitrostjo 21,5 km/h glasno eksplodiral in ljudje so v strahu pregledovali okolico, če so nemara postali žrtev terorističnega napada.

Udarni val poka je nato zadel Zemljo in ta je pri opazovalnicah sprožil tudi manjši potres.

Ta superbolid ni bil majhen, saj je tehtal čez 5 ton in zagotovo ni cel izgorel v ozračju, ampak so delci njega padli tudi na tla, ki čakajo na srečnega najditelja.

Padli ostanki meteoritov so precej vroča roba med lovci teh vesoljskih kamnov in geolog Bojan Ambrožič je prepričan, da jih je v Slovenijo vstopilo veliko, ki nam želijo dragoceno izmakniti izpred nosa in kamne odnesti izven naših meja. Meteoriti niso dragoceni samo zaradi svoje unikatnosti, ampak lahko veliko povedo tudi raziskovalcem, saj so stari toliko kot naše osončje in se lahko na njih veliko naučimo.

Bojan se je zato odločil organizirati iskalno akcijo in za preiskovanje potrebuje tudi vašo pomoč. Na svojem spletnem dnevniku je natančno razložil korake iskanja in tam lahko dobite vse potrebne informacije.

Na kratko povedano, akcije se lahko udeleži vsak, ki bi se rad malce sprehodil v naravi in ima bistre oči. Iskalno okolje je razdeljeno na različno imenovane sektorje, vsak od njih pa je velik 500 x 500 m.

Vsak prostovoljec si izbere en sektor in tega podrobno obišče. Morda je pred odpravo pametno, da kontaktirate koordinatorja na [email protected], saj bi bilo nespametno, če bi več skupin preiskovalo isti sektor. Ko je ogled zaključen, svoje rezultate sporočite na prej omenjeni e-poštni nabiralnik.

Pri iskanju je pametno imeti s sabo telefon, ki ima omogočen GPS sprejemnik, dobro pa se je posvetovati tudi z naslednjo povezavo, ki razloži, kaj točno je meteorit in kaj ne. Tako ne boste izgubljali časa s prenašanjem dragocenega kamna, za katerega se bo na koncu izkazalo, da je samo posušen pasji kakec.

Vsa najdena vsebina pripada Prirodoslovnemu muzeju Slovenije, iskanje pa se je že začelo.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime