Vaša grafična kartica lahko pomaga v boju proti koronavirusu

Vaš močan gaming računalnik lahko uporabite tudi v kakšne druge namene kot pa samo v preigravanje iger. Pomaga namreč lahko v zadnji nadlogi človeške civilizacije, ki je v zadnjem mesecu napolnila blagajne vseh lokalnih Hoferjev.

Govorimo seveda o koronavirusu, ki ga znanstveniki ljubkovalno imenujejo 2019-nCoV. Medtem bistroumne glave iščejo učinkovito cepivo, lahko svoj piskrček pomoči zraven primaknete tudi vi, zato pa se vam sploh ne bo potrebno vstati iz udobnega naslonjača.

Folding@Home je spletna stran, ki si bo rade volje izposodila procesorske mišice vašega PC-ja, ko ta ni v uporabi in samo mirno brni na namizju. Skupaj združi mrežo različnih PC-jev, njihova računska moč pa pomaga pri raznih simulacijah modelov. Folding@Home se tako bori proti boleznim kot so rak, malarija in Alzheimerjeva, po novem pa se bodo osredotočili še na 2019-nCoV.

Za preprečevanje širjenja tega virusa, mu morate najprej preprečiti, da se veže na beljakovine v pljučih. Raziskovalci na tem mestu poskušajo bolje razumeti “spike” beljakovino, ki se veže na receptor.

Rdeča zadeva je “spike” beljakovina, ki jo lahko tu vidimo na površju virusa.

Tu v akcijo stopi računska moč vašega PC-ja, saj jo potrebujejo za simuliranje beljakovine. Te namreč ne mirujejo, ampak neprestano spreminjajo obliko. Znanstveniki morajo tako preučiti vse različne položaje morebitne “spike” beljakovine in kako se ta nato naveže na receptor. Samo iz tega lahko potem razvijejo učinkovito protitelo. To bi nato blokiralo virusnega napadalca in s tem bi preprečili okužbo.

Folding@Home bi za procesiranje uporabil predvsem vašo grafično kartico in ni dvoma, da zadeva malce spominja na kopanje kripotvalute – le da boste tu dejansko naredili nekakšen profit v dobrobit človeštva.

Če se želite počutiti kot internetni Batman v boju z zlim virusom, lahko svoje procesorske mišice posodite na sledeči povezavi.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime