Ali paket iz Kitajske lahko s sabo prinese koronavirus?

Strah pred koronavirusom se je naselil tudi med igričarske privržence. Čeprav igralci navadno veljamo za manj socialna bitja in smo tako manj izpostavljeni okužbam, se še vedno moramo zanašati na druge ljudi. Nekdo nam pač mora dostaviti paket novih strojnih komponent, včasih pa se spomnimo še kakšne poceni drobnarije na Gearbesta ali Alibabe.

Takšni izdelki ponavadi pridejo iz Kitajske in začela so se pojavljati vprašanja, ali lahko kakšen takšen paket s sabo prinese tudi zlobni virus.

Vprašanje se morda sprva zdi trapasto, a dejansko nosi nekaj teže. Če pogledamo ameriški center za nadzor bolezni oz. CDC, lahko v njihovem FAQ-ju vidimo zanimiv zapis glede prenosa bolezni na paketih.

CDC je za zgled vzel dva virusa SARS in MERA, ki lahko na površinah kot so steklo, jeklo ali plastika preživijo do 9 dni. Čeprav bi se znal virus 2019-nCoV obnašati podobno, zaenkrat ni nobenega dokaza ali zabeleženega primera, kjer bi se okužba prenesla preko paketov.

Prav tako paketi iz Kitajske potujejo več tednov, pogoji pa za ohranjanje virusa niso gostoljubni. 2019-nCoV lahko živi samo ob posebnih pogojih okolja, kjer vročina in vlaga igrata veliko vlogo.

Če ste pri paketih še vedno sumničavi, je dezinfekcija precej preprosta. Lahko jih samo obrišete z vodo in detergentom ali pa jih tudi poškropite z dezinfekcijskim sredstvom. Postopek vam bo vzel manj kot minuto in tako boste lažje spali. Enaki ukrepi veljajo za pakete iz Italije, kjer bi teoretično virus lahko preživel pot. A vse kar morate storiti je, da si umijete roke, kar je v bistvu dobra praksa pri vseh paketih, pa če ti nosijo viruse ali pa ne.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime