Naslednji Xbox končno pokazal svoje skrivnosti – v bistvu gre za močan PC v obliki konzole

Včeraj nas je Microsoft pošteno presenetil, saj je končno na ogled postavil svoj naslednji Xbox, ki nosi ime Xbox Series X. Na svoji uradni spletni strani so zapisali uradne tehnične specifikacije, v svojo pisarno pa so povabili YouTuberja Austin Evansa, ki si je konzolo pogledal bolj od blizu.

Ta je nato naredil zanimiv posnetek in končno smo lahko novi Xbox videli v delovanju.

Kar najprej stopi v oči je njegova oblika. Microsoft se je odločil, da bo njihova naslednja konzola nosila oblika PC stolpa, a končni izdelek je nekoliko manjši, kot smo si predstavljali iz prvih slik. A zunanjost tu ni pomembna, saj Microsoft največ stavi na notranjost in naslednji Xbox bo v sebi vseboval zavidljive specifikacije, primerljive s kakšnim naprednim PC-jem.

Kot že vemo, bo za procesorsko in grafično moč poskrbelo podjetje AMD. Tako bo procesor sestavljen iz osmih jeder, ki bodo tiktakale pri 3,8 GHz ali pri 3,66 GHz – v slednjem primeru bo vključen “multi-threading”. Glede na moč lahko Xbox procesor postavimo ob bok Ryzen 7 3700X, kateremu srce bije pri 3,6 GHz, a upoštevati moramo, da takšen PC procesor stane 350 €. Kje so potem še stroški grafične kartice in vseh drugih komponent, ki sestavljajo močnejši PC.

Novi Xbox bo vseboval grafični čip, ki bo zasnovan na arhitekturi RDNA 2, ta pa bo dostavil 12 TFLOPov moči, kar ga naredi primerljivega z močnejšimi grafičnimi karticami. Čip bo držal osnovno uro pri 1605 MHz ter tisto bolj nabrito pri 1755 MHz, vse skupaj pa bo poganjalo 8 GB DDR6 pomnilnika. Spet lahko grafično moč primerjamo z AMD grafično kartico 5700 XT, ta pa denimo stane slabih 500 €.

A novi Xbox bo imel še druge zanimivosti. Med njimi izstopa disk, ki bo tokrat 1 TB NVMe SSD. Ta bo poskrbel za bliskovito hitro nalaganje iger, Microsoft pa je omogočil tudi instantno preklapljanje med naslovi. Zame osebno je to morda še največji tehnološki preskok in tiste trditve, da se znamo v naslednji generaciji konzol skoraj popolnoma znebiti nalagalnih zaslonov, znajo končno držati nekaj vode. Še posebej zaradi tega, ker igre v posnetku niso bile še optimizirane za Xbox Series X.

Xbox One X vs Xbox Series X Loading Times Tech Demo from r/xboxone

Disk bomo lahko tudi razširjali, saj bomo lahko na preprost način priklopili dodatne razširitve, ki naj bi bile enako hitre kot vgrajeni NVMe SSD. Preko vhoda USB 3.2 lahko dodamo tudi zunanji disk, a Microsoft opozarja, da ta ne bo tako hiter kot tisti vgrajeni.

Novi Xbox Series X želi igralcem ponujati igranje pri 60 sličicah na sekundo pri ločljivosti 4k in to naj bi jim tudi uspelo pri prikazani igri Gears 5. Sicer se mi zdi, da slika ni ravno tekla pri tej hitrosti, a morda je tu bila težava pri snemanju. Spet, v zakup je treba vzeti dejstvo, da igra še ni bila optimizirana za novo konzolo, Microsoft pa naj bi omogočal igranje tudi pri 120 sličicah na sekundah v ločljivosti 1080p.

Spremenjen je bil tudi kontroler, ki sicer močno spominja na predhodnika, a vsebuje nekaj dodatkov. Spredaj se bo pojavil gumb za delitev posnetkov ali slik, zadnji sprožilniki pa so dobili boljši oprijem. Izboljšani so tudi križni gumbi na levi strani, še vedno pa bodo za napajanje skrbeli dve AA bateriji.

Skratka, vse skupaj je videti kot močan PC, ki je zapakiran v nekako obliko konzole. Seveda je vprašljiva cena, saj če bi vse te komponente sestavili v PC, bi vaš strošek hitro presegel jurja, medtem ko Microsoft verjetno načrtuje igro prodajati za okoli 500 €.

Tako, Microsoft je prvi prikazal svojo konzolo bolj podrobno in sedaj je žoga na Sonyjevi strani.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

  1. Nebi se strinjal da gre samo za močen pc. po ogledu videja na youtube od digital foundryja je dosti več kot le to. softwersko je zelo premišljena zadeva.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime