Pokemon Mystery Dungeon: Rescue Team DX – Očarljiva pustolovščina v nostalgijo

Pokemon – vedno, ko slišimo to besedo je naša prva asociacija Pikachu, otroštvo, nostalgija, Gameboy, risanke in za nekatere tudi karte – a Pokemon je bistveno več kot le to. Zdi se mi, da danes težko najdeš osebo pod 50, ki še ni slišala zanje, saj zadeva obstaja že od leta 1996 in je nepresenetljivo največja medijska franšiza na svetu, z vrednostjo skoraj 100 milijard dolarjev.

Pokemoni so igralcem najbolj poznani po svojih Gameboy igrah, kjer na začetku izbereš eno izmed 3 začetnih “žepnih pošasti” in se podaš na zanimivo pustolovščino. Formula Pokemon iger se od leta 1996 ni kaj veliko spremenila – in tudi ne vidimo razloga, zakaj bi se, saj so njihove igre v slabih 25 letih prodale skoraj 250 milijonov kopij. A danes ne bomo govorili o igrah iz tiste glavne serije ampak o malo manj poznanem, a prav nič slabšem odvrtku, imenovanem “Pokemon Mystery Dungeon”.


Razvojna ekipa:  Spike Chunsoft
Založnik: Nintendo
Platforme: Nintendo Switch
LinkLINK
Datum izida: 6.3.2020
Cena: 59.99 €

Žanr: RPG


Pokemon Mystery Dungeon igre so svojo pot začele leta 2005, ko je Nintendo izdal prvi dve ediciji imenovani Pokemon Mystery Dungeon Blue Rescue Team in Red Rescue Team. Igri sledita povsem enaki zgodbi in se razlikujeta le v dostopnosti nekaj Pokemonov in seveda konzoli, ki jo potrebujete za igranje. Red Rescue Team je izšla za Game Boy Advance, medtem, ko je Blue Rescue Team izšla za Nintendo DS. Kljub temu, da je so se igre povsem razlikovale od standardnih Pokemon naslovov, je Pokemon Mystery Dungeon čez noč postal uspeh.

Zaradi zelo dobre prodaje smo čez 2 oziroma 4 leta dobili nadaljevanje imenovano Explorers of Time and Explorers of Darkness ter Explorers of Sky, ki do danes velja kot najboljša igra v seriji Pokemon Mystery Dungeon. Tako smo vsi komaj čakali 3 nadaljevanje v seriji, tokrat imenovano Gates to Infinity, a na žalost smo bili zelo razočarani. Razvijalec je spremenil ogromno stvari in igra ni niti približno imela istega občutka kot njegova prednika in je zato pogrnila na celotni črti.

Najnovejša igra ima preprosto čudovit grafični stil.

Kljub slabi prodaji, so se pri podjetju odločili, da še enkrat poskusijo svojo srečo in tako smo leta 2015 dobili zadnjo igro v seriji Pokemon Mystery Dungeon, imenovano Pokémon Super Mystery Dungeon. Igra je služila kot zaključek seriji in izgledalo je, da zaradi nemožnosti doseganja uspeha prvih dveh naslovov, Nintendo zaključuje z to serijo iger.

Minilo je skoraj 5 let in pri podjetju Pokemon so se odločili, da stvar poskusijo še enkrat. In kako najlažje prepričaš vse stare navdušence serije v ponovni nakup po vseh teh letih? Predelava seveda – ja kaj pa drugega. Na začetku letu 2020 smo nepričakovano dobili novico, da pripravljajo predelavo prve igre z imenom Pokémon Mystery Dungeon: Rescue Team DX. Igra združuje izvirna naslova Red & Blue Rescue Team s povsem predelano 3D grafiko in manjšimi spremembami same igralnosti. Čas je, da zaključimo s poučno uro zgodovine in pogledamo kaj nam prinaša najnovejša izdaja za Nintendo Switch.

Na začetku lahko izbiramo med pisano paleto Pokemonov.

Način igre bi najlažje opis kot neki hibrid RPG-ja ter raziskovanja temnic, največkrat poimenovanega kot “Roguelike”. Večino časa boste preživeli v raziskovanju enih izmed 40+ ječ. Kljub temu da na prvi pogled igralnost deluje ponavljajoče, mehanika, da je vsaka stopnja v ječi naključno ustvarjena ob prihodu, igro naredi bistveno bolj dinamično in zanimivo.

Bojevanje je potezno, še posebej zabavni so šefovski spopadi.

Na pustolovščino se odpraviš z največ tremi Pokemoni. Kot smo že navajeni iz ostalih iger ima vsak Pokemon svoj tip, sposobnost, 4 različne napade ter unikatno sposobnost, ki zagotavljajo dodatne začasne nadgradnje za celotno ekipo. Bitke v temnicah so potezne, kjer svoj napad izbereš s klikom na kombinacijo gumbov. Vsakič, ko premagaš enega izmed nasprotnikov, pa obstaja možnost, da se ta nato pridruži tvoji ekipi. Po vsaki končani misiji prejmeš posebne točke, ki služijo višanju čina tvoje reševalne ekipe. Z višanjem čina dobiš posebne redke predmete, dodatne nadgradnje in kasneje prav poseben kip, ki poleg estetiki služi kot tista nujna stvar pri pridobitvi posebnega Pokemona.

Začetek zgodbe je vsem igralcem Pokemon Mystery Dungeona precej znan. Glavni junak, v tem primeru navadni človek, se nekega jutra zbudi brez spomina in v telesu Pokemona. Kot že pri originalni igri iz leta 2005 nas najprej v igri čaka test osebnosti, ki določi kateri izmed 16 začetnih Pokemonov najbolje predstavlja vašo osebnost. Na srečo lahko tokrat v primeru nestrinjanju z izbrano možnostjo po želji izberemo svoj lik. Sledi izbira partnerja in potem že skočimo v samo igro.

Ljudi ni, kar zna biti na začetku malce bizarno, a se na novi svet hitro privadiš.

Svet Mystery Dugeona je za razliko od standardne Pokemon igre primarno razlikuje o dejstvu, da v igri ni nobenih ljudi. Tako smo priča Pokemon družbi, kjer brata Keldeo vodita svojo trgovino, Persin skrbi za denar vseh Pokemonov v svoji banki, Kangaskhan ponuja shranjevanje predmetov in Pelipeji služijo kot poštarji. Celotno delovanje sveta je res zanimivo in precej drugačno od tistega, ki smo ga vajeni v glavnih naslovih serije. Kot že samo ime igre “Mystery Dungeon Rescue Team” pove, se glavna zgodbe igre vrti glede tvoje reševalne ekipe, ki pomaga drugim Pokemonom z njihovimi težavami – pa naj bo to reševanje v misterioznih ječah, pri iskanju posebnih predmetov oziroma delo varnostnika pri raziskovanju.

Celotna zgodba igre Mystery Dungeon Rescue Team DX se dogaja okoli naravnih katastrof, ki ogrožajo vsakodnevno življenje Pokemonov ter dejstvu, da si bil včasih človek in se moraš sedaj soočiti z novo realnostjo. Stvari se s časom stopnjujejo in neprestano je prisoten občutek, da če naravne katastrofe ne bodo ustavljene, bo sledil konec sveta. Kot glavni karakter si seveda postavljen v sam center zgodbe in breme celotnega sveta sloni na tvojih ramenih. Dobra novica je, da skozi pustolovščino srečamo vse Pokemone iz prvih treh generacij, kot tudi njihove evolucijske linije iz kasnejših generacij.

Vmesne sekvence so prava poslastica za Pokemon oboževalce.

Poleg standardnega raziskovanja temnic igra poskrbi za zabavnost s številnimi šefovskimi bitkami. Te imajo zelo všečno animirane vmesne sekvence, ki dajo svetu še dodatni pridih svežega zraka.

Za preigranje glavne zgodbe boste porabili nekje med 25 in 30 ur, medtem ko vas bo vsebina po zaključeni štoriji zaposlila še za dodatnih 50 do 100 ur – odvisno od tega, kaj vse želite opraviti. Kljub temu, da Mystery Dungeon iger nisem igral že vsaj 10 let, je naslov takoj pritegnil mojo pozornost in kljub skoraj 70 odigranim uram še vedno komaj čakam, da se odpravim na naslednjo pustolovščino.

Bi pa rad poudaril dejstvo, da igra definitivno ni za vsakega. Če niste ljubitelj RPG-jev oziroma se hitro naveličate ponavljajočih se stvari, vam zna igra po koncu glavne zgodbe kaj kmalu postati dolgočasna. To dejstvo drži še toliko bolj, če niste navdušenec Pokemon franšize. Kljub 100+ uram zabave zna mnoge igralce na žalost odvrniti tudi cena, saj za 60 € lahko namesto predelave skoraj 15 leto stare nišne igre, kupite kakšen novejši Nintendov naslov, kot je The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Super Mario Odyssey, Super Smash Bros. Ultimate oziroma Pokemon Sword ali Shield. Vendar Pokemon navdušenci že veste, da boste igro preprosto morali kupiti zato so vam takšna opozorila povsem odveč.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Če na kratko povzemam Rescue Team DX, lahko brez kakršnih koli zadržkov rečem, da gre za kvalitetno predelavo originalnih iger, ki se drži že poznanih igralnih prijemov iz preteklosti, hkrati pa z manjšimi nadgradnjami in spremembami naredi igro bolj zanimivo. Daleč najbolj me je navdušila vizualna sprememba igre, saj smo iz originalnega pikslastega stila prešli na bolj realistični 3D stil z RES IZJEMNO barvno paleto – res ne moram prehvaliti kako dobro izpade pastelna barva paleta z risankastim 3D stilom.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Če na kratko povzemam Rescue Team DX, lahko brez kakršnih koli zadržkov rečem, da gre za kvalitetno predelavo originalnih iger, ki se drži že poznanih igralnih prijemov iz preteklosti, hkrati pa z manjšimi nadgradnjami in spremembami naredi igro bolj zanimivo. Daleč najbolj me je navdušila vizualna sprememba igre, saj smo iz originalnega pikslastega stila prešli na bolj realistični 3D stil z RES IZJEMNO barvno paleto – res ne moram prehvaliti kako dobro izpade pastelna barva paleta z risankastim 3D stilom.Pokemon Mystery Dungeon: Rescue Team DX - Očarljiva pustolovščina v nostalgijo