Sony predstavil specifikacije PlayStation 5 konzole

Včeraj je pred kamere stopil Sony in končno povedal nekaj besed glede njihove prihajajoče konzole PlayStation 5. Mnogi so sumili, da bo prenos v v živo prikazal nekakšen odgovor Microsoftovi predstavitvi naslednjega Xboxa. Ti so bili verjetno precej razočarani, saj je Sony naredil zelo tehnično predstavitev, ki ni bila za vsakega. V bistvu je bila ta verjetno namenjena za sejem GDC, a ker je bil ta odpovedan, so ga prikazali kar preko prenosa v živo.

Pred mikrofon je stopil Mark Cerny in nam s svojim nežnim glasom v skoraj uro dolgem posnetku razložil, kaj je Sony kot podjetje pri razvoju nove konzole najbolj upošteval in kje točno ležijo njihovi cilji.

Predstavitev nam je predstavila sledeče komponente:

  • Procesor: 8 jedrni Zen 2 pri 3,5 Ghz
  • Grafični čip: 36CU RDNA 2 pri 10,3 TFLOPov
  • Pomnilnik: 16 GB GDDR6 pri 448 GB/s
  • Disk: NVMe SSD velikosti 825 GB
  • Moč razširitve z dodatnimi NVMe diskom, ki ga mora odobriti Sony
  • Moč razširitve z USB trdim diskom za PS4 igre
  • Optična enota: Blu-ray
  • Video: podpora za 4K ločljivosti pri 120 Hz, podpora za 8K ločljivost
  • Zvok: Tempest Engine 3D Audio

Kakor je povedal Cerny, je največji napredek prisoten pri SSD disku. V tega je Sony vložil precej naporov, saj so želeli ustvariti disk s takšno hitrostjo, ki odpravi potrebo po nalagalnih zaslonih. Uspelo jim je ustvariti izdelek, s prenosom 5,5 GB/s, ki lahko 2 GB podatkov prenese samo v 0,27 sekunde. Za primerjavo: tradicionalni disk v PS4 je za takšen prenos potreboval debelih 40 sekund.

Sony bo, tako kot naslednji Xbox, omogočal razširitev hrambe. Lahko boste vgradili namenski SSD disk, a Cerny je med predstavitvijo opozoril, naj stranke še ne kupujejo diskov, saj bodo morali biti ti enako hitri kot tisti, ki so vgrajeni v konzolo, prav tako morajo fizično držati prave dimenzije, tako da jih boste lahko vgradili v konzolo. Tako bodo podprti samo nekateri diski drugih proizvajalcev in te mora uradno odobriti najprej Sony. Lahko boste priključili tudi povsem navaden trdi disk preko vhoda USB, a nanj ne boste mogli nalagati PlayStation 5 iger, ampak boste lahko poganjali samo PS4 naslove.

Na procesorskem in grafičnem področju bodo bivali AMD izdelki, tako kot je to pri novem Xboxu.

Grafični čip RDNA 2 bo vseboval 36 računskih enot, tiktakal pa bo pri največ 2,23 Ghz. Vse to bo zadostovalo za TFLOPov računske moči. To je precej manj od novega Xboxa, ki bo držal 56 računskih enot in bo zmožen preko 12 TFLOPov moči. A Cerny opozarja, da merjenje moči na tak način ni primerljivo, saj lahko manj računskih enot pri višjih frekvencah prinese boljše rezultate kot pa več računskih enot pri nižjih frekvencah.

Procesor Zen 2 bo držal 8 jeder, ta pa bo lahko izdal največ 3,5 Ghz procesorske moči.

Veliko je bilo poudarka tudi na novem zvočnem pogonu, ki ga Sony imenuje Tempest Engine 3D. Gre za nekakšno alternativo Dolby Atmosu in bo omogočala virtualni obkrožujoči zvok na slušalkah ali pa zvočnikih. Moč bo nastavljati tudi HRTF profile, ki nadzorujejo, kako se zvok odbija po uporabniških ušesih. Ker imamo vsi različne uhlje bo Sony na začetku podpiral 5 HRTF profilov, a kasneje znajo to razširiti. Omenjeno je bilo celo skeniranje uporabniškega ušesa, ki bi ga igralec poslal Sonyju, ta pa bi nato zanj ustvaril poseben HRTF profil.

Xbox je glede na specifikacije močnejši, a že PS4 je pokazal, da mišice ne pomenijo nič, če nimaš bogate zaloge kvalitetnih iger.

Žal konzole še vedno nismo videli, a Cerny je povedal, da bo še dovolj časa za prikaz iger in tudi same konzole v prihodnosti.

Tako novi Xbox kot tudi PlayStation 5 bosta izšla nekje decembra 2020.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime