Netflix bo za en mesec zmanjšal kvaliteto videa, saj ne želijo “zlomiti” interneta

Koronavirus je te dni skoraj vse ljudi zapečatil v njihove domove in zato se je skokovito povišala poraba interneta. Še posebej so izpostavljeni strežniki v Evropi, kjer veljajo najbolj stroge karantene.

Ljudje prenašajo podatke kot za stavo. Nekateri vlečejo dol igre, drugi kakšno nelegalno vsebino torrentov, seveda pa moramo tu upoštevati tudi pretočne servise tipa HBO Go in Netflix, ki trenutno držijo rekordne številke.

Evropska unija se je zato ustrašila, da se zna zaradi velike zahteve zgoditi zlom interneta. Mrtvi strežniki in izostanek interneta bi marsikoga poslal v morilski bes, saj bi mu vzeli še tisto zadnjo zabavo, ki jo lahko človek sploh še ima v svojem domu. EU komisar Thierry Breton je izjavil, da je trenutno odgovornost vseh, da imamo internetno povezavo, ki dela tekoče in brez prekinitev.

Netflix se je prošnji hitro odzval in zato bomo v naslednjem mesecu deležni slike, ki bo slabše kakovosti. Pretočni velikan ne bo ukinil predvajanja HD in 4K videov, ampak bo vsem skupno zmanjšal njihovo kakovost oz. “bit rate” do te stopnje, da bo zmanjšal pretok podatkov za okoli 25 %. To je veliko, saj pretočno predvajanje žre internetne podatke kot za stavo: HD video za eno uro predvajanja pogoltne okoli 3 GB podatkov, 4K pa kar 7 GB v eni uri. V nasprotju s tem standardna oz. SD ločljivost, v kateri bomo en mesec sedaj gledali vsebino, poje samo 700 MB podatkov v eni uri.

Seveda je zaman upanje, da se bo skladno s tem zmanjšala tudi naročnina, ki bo ostala na isti postavki kot prej, Netflix pa je povedal, da bo slika sicer slabša, a še vedno dovolj visoke kvalitete.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime