Animal Crossing: New Horizons – Recenzija

Nova izdaja serije Animal Crossing ne bi mogla priti ob boljšem času, medtem ko po svetu rogovili koronavirus in vsi preživljamo čas v domači karanteni, lahko kar od doma deloma okusimo socialno življenje, katerega nam trenutno primanjkuje. Po kar osmih letih čakanja smo oboževalci serije končno dobili konkretno nadaljevanje. Zadnji legitimen del je izšel leta 2012 pod imenom New Leaf in ga najdemo na platformi 3DS. Med letoma 2012 in 2020 pa smo bili priča raznim stranskim in mobilnim izkušnjam, ki niso imele velikega vpliva na samo serijo. New Horizons nadomesti vseh osem let čakanja in ne samo, da je nov del sage odličen, vendar je po mojem mnenju trenutno najboljši del celotne serije.

V primeru, da serije ne poznate lahko igro primerjamo z naslovi kot so: Stardew Valley, My Time at Portia in Draqon Quest Builders. New Horizons je še posebej dobrodošel do novincev serije in večino storitev je obrazloženih skozi dialog raznih vaščanov. V primeru, da se v igri ne znajdete, je pa na voljo ogromno navodil na mnogih socialnih omrežjih, še posebej na Redditu.

Razvojna ekipa:  Nintendo
Založnik: Nintendo
Platforme: Nintendo switch
LinkLINK
Datum izida: 20.3.2020
Cena: 59.99 €

Žanr: Socialni simulator

Uvod

Prvič v seriji se popeljemo na zapuščen otok, ki si ga izberemo sami in se nanj podamo z letalom, ki v tej igri igra veliko vlogo. Ko našemu zapuščenemu otoku dodelimo ime se lotimo ustvarjanju našega avatarja. Prvič se srečamo s popolno kontrolo svoje stvaritve in si sami izberemo vrsto oči, tip nosa itd. Našega avatarja pa lahko prvič v seriji, po želji spremenimo tudi kasneje. Znova se v igro vrnejo poletni časi, ki temeljijo glede na naš realen datum. Ne samo da je igra korektna glede na naš datum in dan v tednu, vendar tudi na naš dnevni čas. To pomeni da se ta giblje glede na realnih 24 ur. Prvič se pa srečamo z lokalizacijo severne in južne poloble. V primeru, da igralec živi v južni polobli, se poletni časi prilagodijo glede na ekvator.

Igro pričnemo z izbiranjem enega izmed štirih naključno zgeneriranih otokov. Če nam noben izmed ponujenih otokov ni všeč, igro preprosto resetiramo in potem dobimo povsem drugačne otoke. Poleg izbire otoka, si izberemo tudi njegovo ime. Ob izbiri celine vas opozarjam, da pazite na potek rek, saj jih ne boste morali prečkati vsaj do drugega ali tretjega dneva. Veterani serije so celo ustvarili spletno stran namenjeno ustvarjanju in planiranju otoka: https://eugeneration.github.io/HappyIslandDesigner/

Tom Crook

Ko prispemo na svoj izbran otok, nas tam pozdravi Tom Nook, lokalni “Tanuki” in t.i antagonist serije. Ta se znova vrne v vlogi voditelja igre ter nas vključi v njegovo kapitalistično spletko, kjer poskrbi, da mu znova in znova dolgujemo denar z povečanim interesom. Tokrat se mu znova pridružita njegova pomočnika Timmy in Tommy, ki nam pomagata ob razvoju samega otoka, ter sta nam v večjo pomoč kot stari Tom. Ob osnovni valuti serije Bells se pojavi nova valuta imenovana Nook Miles. To valuto si lahko pridobimo z opravljanjem raznih izzivov, ki so nam fiksno postavljeni ali pa se dnevno spreminjajo. Te izzive lahko vidimo in spremljamo na novem Nook telefonu, kjer je mnogo uporabnih aplikacij kot so: kamera, večigralsko komuniciranje, DIY recepti, GPS sistem in reševalni servis, če se na otoku izgubimo. Nook milje lahko unovčimo za razno pohištvo, obleke, letalske karte do drugih otokov in celo za odplačevanje našega dolga.

Kamping

Fora igre se na začetku giblje okoli kampinga, na katerega kmalu pozabimo, po tem, ko začnemo ustvarjati razne arhitekturne podvige. Za igro takšnega kalibra moramo biti hudo potrpežljivi (razen, če seveda prestavljamo čas na konzoli 😉 ). New Horizons je tip igre, ki je ne moremo preigrati v enem dnevu, temveč moramo biti z igranjem konstanti in si ustvariti rutino igranja. Šele po štirih dneh rednega obiskovanja se igra skoraj deloma odpre in lahko pričnemo z uresničevanjem naših ciljev.

Redne aktivnosti serije se vrnejo v boljši obliki kot kadarkoli prej in v se v kampiranje vključijo bolje kot v drugih delih serije. Vse od ribarjenja, izkopavanja fosilov, tresenja in sekanja dreves, lovljenja žužkov in odstranjevanja plevela se počuti bolj logično in organično.

Kovačenje

V igri imajo veliko vlogo tudi DIY oz. “naredi sam” projekti. Že na samem začetku nam igra predstavi koncept kovačenja, ki deluje podobno kot v vsaki igri, ki vsebuje krafting. S pomočjo DIY projektov si lahko izdelamo svoje pohištvo in orodja, ki se prvič v seriji s trajno uporabo izrabijo in kasneje pokvarijo (jasna inspiracija igre Legend of Zelda: Breath of the Wild).

Socialna pedagogika

Z rezidenti našega otoka moramo nenehno vzpostavljati socialne vezi in jim omogočiti inspiracijo do ostajanja na svojem otoku. Čeprav se tokrat ne vrnemo v vlogi župana, kot smo se v igri New Leaf, se kljub temu počutimo kot nekakšen vodja otoka. Igro začnemo s samo dvema vaščanoma, a se naše število prebivalcev lahko počasi poveča vse do deset. Za lokacijo svoje hiše in hiš vaščanov odločamo samo mi. V primeru, da vam kateri od vaščanov preprosto ni všeč ali pa vam gre na živce, se ga znebite tako da ga ignorirate ali pa ga zaprete v ogromno luknjo, kjer bo zaradi frustracije izginil. Ko dosežemo dovolj veliko socialno čast, nam Tom Nook da dovoljenje do spreminjanja pokrajine in poteka rek in poti na otoku. Tega dovoljenja ne dobimo hitro, temveč ga lahko prvič uporabimo šele po dobrih enajstih dneh igranja. Ob tako dolgotrajnem igranju nam na pomoč pri računovodstvu otoka priskoči tudi maškota igre Isabelle! Ta ima tokrat manjšo vlogo v igri, vendar se kljub temu izkaže ob vodenju vaščanov.

Igra nam da možnost potovanja na sosednje neposeljene otoke, katere lahko izropamo do zadnjega kamna. Na njih lahko srečamo tuje rastline, neznane žužke in mogoče celo novo vrsto sadeža. Na teh istih otokih pa lahko srečamo tudi različne vaške romarje, katere lahko povabimo na naš otok in si tako povečam naš arsenal vaščanov. Na te neposeljen otoke pa se podamo z novim sistemom letališča.

Dodo letališče

Veliko vlogo tokrat igra novo letališče, ki je odgovorno za polete na druge otoke, večigralnost in pošiljanje razglednic in popolnoma prevzame pošiljanje pošte. Letališče vodita novi priljubljeni dodo ptici Wilbur in Orville (ali Oscar – odvisno od regije).

Muzej

Tako kot vedno se v serijo ponovno vrne karakter Blathers, kateri vodi lokalni muzej. Tega lahko napolnimo z raznimi žužki, ribami, fosili in floro, ki je lahko prisotna na našem ali pa na tujem otoku. Nadgrajevanje in polnjenje muzeja je hkrati strašno počasno, vendar ni boljšega občutka kot pa bahanje našega polnega akvarija pred prijatelji.

Večigralski način

V igro se znova vrne večigralski način in z veseljem lahko povem, da je boljši kot kadarkoli prej. Preko internetne povezave igra trenutno podpira do osem različnih igralcev naenkrat. Večigralnost pa lahko izkusimo tudi lokalno, vendar s samo štirimi osebami. Če se le da, vam priporočam, da si vsak igralec pridobi svojo konzolo, saj igra ne podpira večih shranjevalnih datotek na enem sistemu. Zaradi večigralnosti pa lahko efektivno pospešimo svoj proces nadgrajevanja in si z deljenjem pridobimo razne objekte veliko prej in močno vam priporočam, da ta del igre izkusite.

Večigralnost pa lahko izkusimo izključno samo z našimi prijatelji, katere pridobimo z izmenjavo Nintendo Friends kode. Če želimo da nas obiščejo popolni neznanci pa lahko zgeneriramo t.i Dodo kodo, ki jo podamo znancem ali pa jo vržemo na izbrano socialno omrežje in upamo, da se nekdo pojavi na našem otoku. Toksično obnašanje drugih igralcev, lahko popolnoma onesposobimo s sistemom “Best Friends”. Vsem posameznikom,ki jim zaupamo, dodelimo vlogo “Best Friends”, kar pomeni, da jim damo dostop do osnovnih funkcij igre na svojem otoku, kot so: sekanja dreves, pobiranja in premikanja objektov.

V igro so razvijalci vključili tudi globok sistem oblikovanja. Ta nam omogoča, da v našo igro vključimo razne sličice s interneta in jih direktno pošljemo na naš digitalni otok. Za ustvarjanje svojih sličic lahko sledite naslednjim navodilom in spletni strani:

Nintendo Online

V prejšnjem desetletju smo postali priča mesečnemu plačevanju na konzolah (Xbox Live Gold, PS Plus). Z novo konzolo je tudi Nintendo uvedel svojo različico trenda, kar pomeni da boste za dostop do večigralskega načina v igri potrebovali Nintendo Switch Online naročnino, katera za razliko od drugih znaša 20 € na leto. Ne samo, da je to ena izmed cenejših letnih naročnin, vendar nam za to ceno ponuja odlične dodatke. Poleg večigralskega načina se nam odpre dostop do NES in SNES emulatorja, z ogromno zbirko retro Nintendo iger, oblačnega shranjevanja in mobilne aplikacije. Dobimo pa tudi dostop do battle royale igre Tetris 99, ki zame velja za eno izmed boljših naslovov tega žanra.

Optimizacija & grafika

Igro je seveda mogoče igrati tako v prenosnem načinu, kot na TV-ju ali monitorju. Vendar za avtentično izkušnjo vam priporočam prenosni način. Prvič se v seriji srečamo z resolucijo 1920x1080p, kar pomeni, da lahko opazimo več detajlov, kot kadarkoli prej. Izvedba delovanja igre pa temelji na “Nintendo kvaliteti”, kar pomeni, da je igra spolirana do nule. Sličice na sekundo so neverjetno konstantne in nikoli nisem imel problemov z upadanjem ali pa s hrošči. Baterija naše Nintendo Switch konzole bo z igro zdržala dobri dve uri in pol (vsaj tako je na mojem Switchu, ki je prve verzije – kupljen leta 2017).

Grafika je pomemben faktor celotne serije Animal Crossing in je tokrat neverjetna. Na živalih se prvič srečamo z teksturami kožuha, rastlinje je polno detajlov in različne flore in vsak list na drevesu se maje glede na smer vetra. Pojavi se tudi zameglitev oddaljenih objektov in igra nam celo ponuja drugačen način igralne kamere, kar nas nostalgično popelje v čisto prvo igro serije.

Vir: GameXplain / (23.6.2019)

Nasveti za igranje

Kot vemo je Animal Crossing počasna igra. Če želimo svoj otok izpopolniti, jo je treba igrati rutinsko in se osredotočit na pomembne stvari. Tukaj je nekaj nasvetov za vsakodnevne dejavnosti naše rutine:

  • Vsak dan se nekje na otoku skriva svetlikajoči delček zemlje. Če tega izkopamo si lahko pridobimo okoli 1000 bellsov. Vendar če to isto vrečo denarja zakopamo nazaj v enako luknjo, nam na tem mestu zraste dobesedno denarno drevo s potrojenim dobičkom.
  • Eden izmed mnogih kamnov na otoku bo dnevno vseboval denar, zato vsak kamen mahnite z lopato.
  • Dnevno se bo ob obali pojavila steklenica z DIY receptom, zato se prepričajte, da se vsakič podate na sprehod ob plaži.
  • Takoj ob začetku igranja shranjujte stvarco imenovano “Iron Nugget” in jih ne prodajajte, saj jih boste še potrebovali.
  • Če želite, da vaši vaščani ostanejo na otoku, se z njimi dnevno pogovarjajte. Tu pa tam jim lahko pošljete kakšno pismo.
  • Če se le da izkusite večigralnost, saj je ključen del igre.

Ponovitev

Kot nekdo, ki je igral stresne in napete streljačine pred spanjem, se je moja kvaliteta spanca poboljšala. Nič ni boljšega, kot pa moja vsakodnevna rutina igranja Animal Crossinga. Ne samo, da me tak način igranja pomiri pred spanjem, vendar moj virtualni otok z vsakim dnevom nadgrajujem in se zaradi tega vsakič malo manj počutim kot razočaranje mojim staršem.

Prednosti ( + )

  • Odlična igralnost: Animal Crossing je igra, ki jo praktično lahko igramo do konca našega življenja. Tako kot Skyrim, se ob vsakem vžigu znajdemo v novi situaciji, z novimi vaščani in z novimi rutinami.
  • Odlične grafike: Grafika v novi izdaji je čudovita in z višjo podprto resolucijo lahko opazimo veliko več detajlov.
  • Najboljša Animal Crossing izkušnja do zdaj: Čeprav smo za nov legitimen del serije čakali dobrih osem let, se je na New Horizons presneto splačalo.
  • Večigralnost: Igra vsebuje najbolj globoko večigralsko izkušnjo v seriji do zdaj.
  • Skupnost Animal Crossing: Ker je skupnost serije tako velika, se lahko zlahka zanesemo na internet za navodila v primeru, da smo se med igranjem izgubili.
  • Nadaljna podpora: Nintendo že v naprej planira razne praznične dogodke, ki bodo na voljo popolnoma zastonj. Praznovali bomo: Veliko noč, Božič in Novo leto, Noč čarovnic, ameriški Zahvalni dan in Beneški festival. V igri lahko izkusimo tudi praznovanje svojega rojstnega dneva!
  • Terraformiranje: Prvič v seriji lahko dejansko spreminjamo geografijo naše zemlje.
  • Priljubljeni karakterji: V serijo se tako kot vedno vrnejo najboljši karakterji. Vse od računovodkinje Isabelle do pevca KK Sliderja, ki je prisoten na raznih glasbenih CD-jih.

Slabosti ( – )

  • Zelo počasen začetek: Na začetku (še posebej v prvih treh dneh igranja) se bomo znašli v situacijah, v katerih se nam bo igra vlekla do neskončnosti. Vendar je to del izkušnje Animal Crossinga in ga sam ne smatram za hudo negativnost.
  • Samo ena datoteka za shranjevanje: Ena izmed redkih napak razvijalcev igre se pojavi v shranjevanju. Če si konzolo delite, se žal ne boste mogli podati v izkušnjo posamično ampak samo z enim profilom.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Nintendu je znova uspelo. Animal Crossing: New Horizons je najboljša izkušnja serije do zdaj in je trenutno ena izmed boljših Nintendo Switch izkušenj. Ne samo, da je igra dobrodošla do novincev, vendar tudi do veteranov sage. Je ena izmed redkih iger, h kateri vem, da se bom vračal znova in znova, iz dneva v dan.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Nintendu je znova uspelo. Animal Crossing: New Horizons je najboljša izkušnja serije do zdaj in je trenutno ena izmed boljših Nintendo Switch izkušenj. Ne samo, da je igra dobrodošla do novincev, vendar tudi do veteranov sage. Je ena izmed redkih iger, h kateri vem, da se bom vračal znova in znova, iz dneva v dan. Animal Crossing: New Horizons - Recenzija