Guns Akimbo (2019) – vizualna poslastica iz dežele Kivijev

Daleč so časi, ko je Daniel Redcliff živel na Bradavičarki in reševal bunkeljne pred zlobnim Voldermortom. Po zadnjem delu Harry Potterja, ki je v kinematografih kraljeval leta 2011 je Daniel izbral drugačno pot. Vloga mladega čarovnika ga je postavila na zemljevid, hkrati pa ga kot se pravi v žargonu “typecastala” se pravi ga je identificirala z eno dotično vlogo. A naš gryfondomovec se je temu uprl in v letih po Potterju posnel cel kup filmov, ki so ga močno odmaknili od podobe najboljšega igralca Quidditcha. Ne, to ni kritika Danielu, ampak močan aplavz in odobravanje saj je večkrat dokazal tudi preko nekaj bizarnih vlog, da se je razvil v odličnega igralca.

Tokrat je moči združil z zanimivim imenom v svetu filma. Pod režijo se je podpisal Novozelandec Jason Lei Howden, ki ga bolj kot režiserja zasledimo kot ustvarjalca vizualnih efektov pri filmih kot so War for the Planet of the Apes, Gods of Egypt, The Hobbit itd. Guns Akimbo je njegov drugi izlet v režiserske vode in film je kot pričakovano poln navdušujočih efektov, norih kadrov, odbitih tranzicij – skratka, film je vizualna poslastica. Na tej točki bi omenil zgolj še to, da je Jason malo pred premiero filma prišel navzkriž z bloger/twitter sceno, ko je izrazil svojo podporo eni osebi. Več o tem najdete na spletu, relevantno za nas je to zgolj zaradi tega, ker film čuti posledice tega na blogerski sceni, saj ga veliko ljudi bojkotira in mu niža ocene na lestvicah. Vsak normalen človek pusti to “sranje” pred vrati, saj v končni fazi film gledamo zaradi vsebine in ne internetnih sporov.

WC s temi rokami? Foto: Imdb

Pa skočimo nazaj na Novo Zelandijo, kjer se film tudi dejansko odvija. Daniel Redcliff je Miles. Zasanjan programer, ki še ni prebolel svojega dekleta Nove (Natasha Liu Bordizzo), zato svoje frustracije sprošča na internetu, kjer teži naključnemu folku. En dan Miles odkrije, da se v njegovem mestu preko spleta odvija smrtonosna igra Skizem. Gre za prenos v živo, v katerem ljudje tekmujejo med seboj v bitkah do smrti. Zadeva ima milijonsko bazo oboževalcev po svetu in Miles med gledanjem “trolla” ostale gledalce. Ok, pač še en model, ki svojo prikrajšanost na določenih mestih kompenzira s tem, da je frajer na spletu. Vse lepo in prav, če tega nebi opazil vodja Skizma, ki s skupino vdre k Milesu domov in mu operativno na roke “pripopa” dve pištoli ter ga postavi za naslednjo tarčo legendi tekmovanja Nix (Samara Weaving). 

Zgodba ni noben presežek in vsebuje elemente, ki smo jih videli že v mnogih filmih. Guns Akimbo poskuša dodati nekaj plasti zgodbi in šokirati gledalca, a se mi zdi da poseže po preveč predvidljivih situacijah. Všeč mi je sicer dejstvo, da to ne zapakira kot nekaj v smislu “izumljamo toplo vodo” ampak je veliko bolj neposredna, v smislu “dali smo vam akcijo in vrhunsko vizualizacijo, oprostite, ni se nam dalo urejati še zgodbe.” In res – kot že rečeno film je vizualno res na nivoju in montaža tega izdelka je moral biti vrhunski dogodek. Če smo že pri vrhunskosti, moram izpostaviti Daniela, ki je vlogo odigral bombastično. To je velik dosežek, če pomislimo, da je skozi cel film v roke pribiti dve pištoli, pa mu je vseeno uspelo biti smešen, strašljiv, nebogljen in junaški. Čudaške vloge mu res pristajajo in zdi se mi, da gre po poti Johnnyja Deppa, ki je mojster čudaškosti. Tudi Samara Weawing je prikazala dobro igro, njen lik je še za kakšen odtenek bolj “odpiljen” kot lik Milesa pa tudi sicer v precej drugačno stran. Je namreč nakokirana, psihopatsko neuravnovešeno simpatična bejba, ki očitno obvlada en kup orožja in nima nekih zadržkov, ko pride do streljanja moških v… Ja, tja. Strelja jih tja. Dol. Avč. 

Sediš v lokalu in zraven prisede ta bejba. Si predstavljaš? Foto: Imdb

Guns Akimbo ni ravno za vsakega – zanj moraš imeti prav poseben okus in verjamem, da ne bo všeč prav vsakomur. Moja boljša polovica ga je gledala natanko sedem minut in me potem pustila samega na kavču. Vendarle pa vsi, ki imate radi akcijo, kri, orožje še bolj kot to pa vizualno atraktivnost, boste v tem filmu našli nekaj zase. Mene je izdelek iz te strani navdušil in sem brez problema spregledal tudi kakšno luknjo v scenariju. Tako da film priporočam ljubiteljem atraktivnih kadrov in dobre montaže.

Zanimivosti:

  • Samara ima tatu “svetinj smrt” iz Harry Potterja.
  • Velikokrat po snemanjih je Samara ostala v kostumu Nix in bojda so jo velikokrat prosili, da zapusti kakšen lokal, ker so se ljudje počutili ogrožene.
  • X-Ray posnetke, ki jih vidimo v neki sceni so vzeli iz igre Mortal Kombat.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Na prvo žogo še en akcijski film z brezglavim pobijanjem. A vendarle Guns Akimbo ponudi mnogo mnogo več. Odlična igra Daniela Redcliffa in Samare Weaving skupaj z odlično režijo in efekti iz pod rok Jasona Lei Howdena vas bodo ponesli v zanimiv svet, kjer vsakodnevne rutine presekamo z gledanjem smrtonosnega "športa".

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Na prvo žogo še en akcijski film z brezglavim pobijanjem. A vendarle Guns Akimbo ponudi mnogo mnogo več. Odlična igra Daniela Redcliffa in Samare Weaving skupaj z odlično režijo in efekti iz pod rok Jasona Lei Howdena vas bodo ponesli v zanimiv svet, kjer vsakodnevne rutine presekamo z gledanjem smrtonosnega "športa".Guns Akimbo (2019) - vizualna poslastica iz dežele Kivijev