uTorrent je daleč najbolj popularen torrent odjemalec

Torrent scena se je v zadnjih letih močno spremenila. V Sloveniji niti ne toliko, saj je na vrhu popularnosti še vedno Partis, ki zadnje čase servira naravnost nagnusne oglase za obrazne maske Shield. Resno, s svojim oglasom za te cenene maske iz Senegala so zakrili praktično vsak kotiček te spletne strani, tako da oboji očitno dobro služijo.

Drugje po svetu pa so nastopile velike spremembe. Priča smo bili ugašanju večjih torrent strani kot sta denimo ExtraTorrent in KickassTorrents, PirateBay pa tudi ni več tisto, kar je bil. Kljub vsem tem tektonskim premikom, pa je na tej sceni ena stvar ostala večni spremljevalec: program uTorrent.

uTorrent se je leta 2018 znašel pod hudo kontroverzijo, saj so uporabniki odkrili, da so med namestitvijo med datoteke prejeli tudi programček za kopanje rude. Kasneje se je izkazalo, da je to v bistvu aplikacija Epic Scale, ki si sposodi moč računalnika z matematične operacije, ki lahko nato pomagajo pri odkrivanju zdravil za AIDS in druge bolezni. Torej nekaj takega kot to počne Folding@Home za iskanje zdravila proti koronavirusu.

Kljub takšnim zapletom, je nedavna raziskava iz strani TorrentFreak prikazala, da je uTorrent še vedno daleč najbolj popularen odjemalnik in njegovi zasledovalci mu sploh ne predstavljajo resne grožnje.

Preko strani iknowthatyoudownload so pregledali 25 milijonov povezav v enem dnevu in prišli do zanimivih zaključkov. Kar 68,6 % uporabnikov uporablja uTorrent, kar iz tega programa naredi nespornega šampiona torrent odjemalcev.

Na drugem mestu je BitTorrent, ki drži komaj 6,6 % uporabnikov. Zanimivo je, da tako za uTorrentom kot za BitTorrentom stoji podjetje BitTorrent Inc. Programa sta si tako skoraj identična, tako po funkcijah kot tudi sami kodi.

Na trejtem mestu se nahaja Libtorrent, ki pa v bistvu ni odjemalec ampak knjižnica, ki jo uporablja velika vrsta drugih odjemalcev. Med njimi tudi brskalniška verzija uTorrent Web. Tako v bistvu prve tri verzije odjemalcev prihajajo od enega podjetja, ki ima praktično monopol nad torrent trgom. Šele na četrtem mestu se nahaja Transmission, ki je najbolj popularen odjemalec na Mac sistemih. Tam namreč uTorrent ni več udarno podprt, tako da so uporabniki začeli gledati v smeri alternativ.

Ostali programi na lestvici držijo komaj kaj procentov uporabnikov. V Sloveniji je morda še kdo slišal za qBitTorrent, vendar ima ta po svetu komaj 3.4 %uporabnikov, nekdaj popularni Bitcomet pa nadzoruje manj kot procent trga.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime