Kolikšna je tista minimalna količina RAM-a, ki lahko še uspešno zažene operacijski sistem Windows 10?

32-bitni operacijski sistem Windows 10 za uspešen zagon potrebuje minimalno vsaj 1 GB spomina. To je seveda odločno premalo, da bi s takšnim računalnikom počeli karkoli bolj zahtevnega, kot je denimo zagon brskalnika, ki RAM golta kot nor.

A Twitter uporabnik Nori je ugotovil, da Microsoftove uradne zahteve ne držijo povsem. Nori je eden tistih tipov, ki rad namešča operacijske sisteme na čudne naprave, v pogojih, za katere niso namenjeni. Več o njegovih poskusih si lahko preberete na njegovem blogu, tokrat pa si je zamislil drugačen izziv. Zanimal ga je odgovor na vprašanje: “Kolikšna je res tista minimalna količina spomina, da lahko uspešno zaženemo Windows 10?”

Operacijski sistem je tekel na Oracle VM Virtualboxu, ki ga je poganjal ARM procesor. Za začetek se je odločil prepoloviti uradne zahteve in Windows 10 se je uspešno zagnal na samo 512 MB pomnilnika. Nato je zadevo znova prepolovil in sledil je pozitiven rezultat, saj so se Okna uspešno postavila na samo 256 MB RAM-a. Odločil se je zadevo še znižati.

Najprej je poskusil zadevo zagnati na 128 MB pomnilnika, a to je bilo žal premalo in pri zagonu ga je pričakal modri zaslon smrti. Zadevo je nekoliko zvišal in pri 140 MB RAM-a se je Windows 10 sicer zagnal, a ni bil zmožen zagnati uporabniškega vmesnika. Dodal je še malce moči in pri 192 MB pomnilnika se je zadeva končno postavila na noge. Dobili smo torej neuradno minimalno število RAM-a, ki je še zmožna zagnati Okna. Takšen sistem verjetno komaj diha, a važno je, da živi, čeprav dvomimo, da bi bil zmožen zagnati še kakšno dodatno aplikacijo.

Nori je svoj eksperiment označil za zabavnega in zagotovo bo več o njem popisal tudi na svojem blogu.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime