Pozdrav iz Krvavih Revirjev (2018) – prva zasavska kriminalna komedija

Pisalo se je leto 2018, ko je Filmsko ustvarjalno društvo Loke Studio iz Zasavja v trboveljski kinodvorani premierno predstavilo svoj najnovejši izdelek: kriminalno-komedijo Pozdrav iz Krvavih Revirjev. Loke Studio, sicer v Zasavju poznan po YouTube skečih, je s svojim drugim celovečercem presenetil marsikoga saj je bila obiskanost predstav po celotni zasavski regiji ogromna, ljudje pa so se med filmom glasno krohotali. Na tej točki je seveda nujno povedati, da so določene šale izredno zasavsko usmerjene, a jih človek zlahka razume in prestavi v svoje okolje.

PiKR (akronim) je sadež dela Matica Poropatiča, ki je napisal in režiral film. Glavni vlogi sta prevzela Kristjan Pavlič in David Lindič kot detektivski duo Zupan in Mlakar. V podpornih vlogah so se znašli Bodgan Šteh, Vid Šteh in Aleš Zaletel. V manjših vlogah pa smo videli ogromno znanih Zasavčanov. Vlogo načelnika je odigral sedaj že bivši minister za kulturo Zoran Poznič, v vlogi radijskega voditelja se je znašel trenutni poslanec Primož Siter, vlogo župana Zagorja in županje Trbovelj sta prevzela no, kar župan Matjaž Švagan in županja Jasna Gabrič in še kar nekaj sladkorčkov je skritih v tej skoraj dve uri dolgi kriminalni komediji. 

Od leve proti desni David Lindič, Kristjan Pavlič in Vid Šteh. Foto: osebni arhiv

Film nam razkriva zgodbo nepojasnjenih umorov znotraj zasavske pokrajine. V upanju po čimprejšnjem prijetju morilca načelnik zaprosi za pomoč inšpektorja Mlakarja iz Ljubljane, ki s svojo brezmadežno kariero uživa velik ugled znotraj policije ali pa si tako pač rad domišlja. Na letališču v Zagorju ga pričaka detektiv Zupan – izkušen varuh zakona, ki pa ima v življenju višje ambicije. Mlakar in Zupan postaneta duet, ki s spretnostjo in kančkom sreče raziskujeta umore, ki mečejo slabo luč na občini Zagorje in Trbovlje, ki naj bi se v kratkem združile v eno občino. 

V principu gre za ležerno “buddy buddy” komedijo, kot smo jih priča v filmih kot so Smrtonosno orožje, 21 Jump Street in Podli fantje. Seveda je produkcija primerna sredstvom, ki so bila filmu namenjena, a so ustvarjalci z veliko mero iznajdljivosti in ogromno pomočjo lokalne skupnosti uspeli narediti zanimiv in gledljiv izdelek, ki gledalca pritegne. Šale so dobre zastavljene in v veliki meri padejo na plodna tla. Kadri so zanimivi in ponujajo nekaj svežine na slovenski sceni. Tako smo med drugim priča letalski sekvenci, katero so snemali iz kar dveh letal! Če bi moral izpostaviti eno stvar, kjer je potrebno vložiti še kar nekaj dela, je to zvok. Rak rana celotne slovenske filmske industrije.

Umor sredi pank koncerta: Foto: osebni arhiv

Film so ustvarjalci letos februarja ponudili v celoti tudi na YouTubu, tako da si ga v časih karantene lahko vsi brezplačno ogledate in se za slabi dve uri prepustite pristnemu zasavskemu humorju. Film bi priporočal vsem, ki imate radi lahkotne komedije s ščepcem črnega humorja in premorete malce samoironije. 

Naj tokrat recenzijo zaključim malo drugače. Zanimivosti bom spremenil v anekdote s snemanj, saj sem pri filmu sodeloval tudi sam. Snemanje je potekalo avgusta leta 2017 in je trajalo približno 30 snemalnih dni. Snemali smo praktično vsak dan in znala so se zavleči tudi čez cel dan. Tako se je zgodilo marsikaj zanimivega. 

slovenska komedija
Film ima celo nekaj posebnih učinkov.

Kot že omenjeno, film vsebuje letalsko sekvenco. Inšpektor Mlakar namreč iz Ljubljane pripotuje z letalom. V ta namen smo se obrnili na lokalni letalski klub, kjer so nam omogočili snemanje z dvema letaloma. V enem je sedel naš igralec v drugem pa režiser, ki je sekvenco tudi snemal. Ker ga je skrbelo, kako bo video viden čez okno letala, je pilot zadevo rešil na ta način, da je vrata z oknom enostavno odstranil in sta v zraku par sto metrov nad tlemi letela brez vrat. Režiser je nazaj prišel čisto bel, posnetki pa fantastični. 

Podobna stvar se je zgodila ob snemanju s kombijem. Proti koncu filma se s kombijem podajo na pot do podpisa sporazuma, kjer se občini združita v veliko občino. Med snemanjem prizora je igralec, ki je upodobil detektiva Zupana, skočil v kombi in zaprl vrata. Vrata se seveda niso zaprla in ker so se peljali po enosmerni ulici, je vožnja po Zagorju trajala kar nekaj minut. Voznik tega seveda ni vedel in je vozil precej pogumno. Zaključek zgodbe je seveda dober, saj nihče ni bil poškodovan. 

Za konec pa še ena luštna prigoda. Ob snemanju na neki lokaciji v Zagorju smo imeli v scenariju tudi, da bo v pisarno prišel pes. Na dan snemanja psa ni bilo, saj organizacija ni stekla kot je bilo zamišljeno. Tako smo se odpravili iz poslopja ven na zrak. V neposredni bližini lokacije pa stoji podrti mlin, ki ga kinološko društvo uporablja za trening psov sledilcev. Glavni igralec je to opazil in se šel zmenit, da bi posodili enega psa. Tako smo organizirali hitro avdicijo in izmed petih psov dobili svojo zmagovalko Tio.

Celoten film si lahko ogledate spodaj.


Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Hudomušna zasavska kriminalna komedija, ki bo nasmejala celotno družino. Dva varuha zakona, ki si nebi mogla biti bolj nasprotna združita moči, da ustavita serijskega morilca, ki seje strah v Zasavju. Časi so še posebej delikatni saj je na vidiku združenje zasavskih občin, ki je zaradi morilca morda ogroženo!Pozdrav iz Krvavih Revirjev (2018) - prva zasavska kriminalna komedija