Le Jeu – Igra, ki si je ne želite za svojo mizo

Že leta zelo rad spremljam evropsko filmsko sceno. Še posebej se navdušujem nad francoskimi izdelki. Kljub nepoboljšljivi romantiki, ki jo ljudje povezujejo s Francozi, ti v bistvu dominirajo predvsem v komediji. Le kdo ne pozna klasik kot so Les Visiteurs, Tais-toi in Taxi?

Pred dnevi sva si z mojo boljšo polovico ogledala Le Jeu (Igra), ki je sicer izšel že leta 2018 in je francoska inačica italijanskega filma Perfetti Sconosciuti (2016). Zadeva se dogaja v stanovanju, kjer Vincent (Stéphane De Groodt) in Marie (Bérénice Bejo) gostita prijatelje na večerji. Že sama prostorska omejenost torej nakazuje na to, da bo film bolj kot na vizualno zanimive dražljaje stavil na bistroumne dialoge in situacijsko komedijo.

Stéphane De Groodt (levo) je bil dolga leta profesionalni dirkač. Foto: IMDB

Kaj za vraga se lahko torej zgodi, da trije pari in en »purš« (beri samski moški) devetdeset minut zabavajo občinstvo pred zasloni? Med obedom se igrajo igro. Vsakič, ko zazvoni telefon, se morajo prostoročno oglasiti oziroma vsako stvar, ki jo dobijo na glas prebrati.

Tako se zadeve seveda hitro zapletejo, saj skozi večerjo drug drugega spoznavajo bolj kot bi si verjetno želeli. Zgodba sama je izredno prepričljiva in hitro se znajdeš ob misli: “Kaj če bi bil jaz na tem mestu?” Kljub svoji navihani komični zgodbi pa film odpira tudi druga vprašanja povezana s tehnologijo in medčloveškimi odnosi. Ali res svoja razmerja živimo samo še preko družbenih omrežij? So virtualna razmerja zgolj nedolžna zabava ali resna skrb za našo prihodnost? In nenazadnje, ali se znamo v živo s partnerji sploh še “resno” pogovarjati?

Odlična dinamika med igralci naredi film izredno gledljiv. Foto: IMDB

Preden iz recenzije nastane pravo filozofsko delo, raje še kakšno o filmu. Igralska zasedba deluje uigrano in sproščeno. Film je ritmično dobro razdeljen in bi težko rekel, da se “vleče” oziroma dolgovezi. Šale so večinoma predvidljive, a zato nič manj učinkovite. Režiser je odlično ujel dinamiko med karakterji, ki sicer niso kompleksni, a v takšni lahkotni komediji pravzaprav niti ne rabijo biti. Da pa vendarle film ponudi nekaj drugačnega, poskrbi konec, ki ga nisem predvidel, kar me je zelo navdušilo.

Film Le Jeu priporočam tistim, ki bi si radi ogledali lahkotno komedijo, ki ne stavi na straniščni humor, ampak zanimive pripetljaje, ki se lahko zgodijo tudi vam.

Zanimivosti:

  • Le Jeu (2018) je predelava italijanskega filma Perfetti Sconosciuti (2016)
  • Nemci so po zgodbi Le jeu (2018) posneli svoj film Das Perfekte Geheimnis (2019)
  • Stéphane De Groodt je bil pred igralsko kariero kar petnajst let poklicni dirkač
  • Na začetku vremenarka pojasni, da bo potekal lunin mrk, ki naj bi bil zelo redek pojav. V resnici se lunin mrk zgodi povprečno dvakrat letno.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Lahkotna francoska komedija, ki bo zabavala tako starejšo kot mlajšo publiko. Hkrati pa odpre zanimiva vprašanja glede uporabe mobilnih telefonov in družbenih omrežij.Le Jeu - Igra, ki si je ne želite za svojo mizo