Bitka za Midway – Morje se spominja svojih

So pomorske bitke in je bitka za Midway. Verjetno najbolj pomembni pomorski spopad dvajsetega stoletja, ki je obrnil potek vojne in poskrbel, da je Japonska izgubila iniciativo in postopoma začela izgubljati bitke. Ne gre za prvi film, ki opisuje to zgodovinsko bitko, lahko pa brez slabe vesti rečem, da gre za najboljši izdelek, ki je zanimivo in predvsem celostno predstavil ozadje in potek te legendarne pomorske vojne.


  • Založnik: Centropolis Entertainment
  • Glavni igralci: Ed Skrein, Patrick Wilson, Woody Harrelson
  • Dolžina: 138 minut


Film nas popelje od časa pred vojno, ko pomorski ataše že sumi, da bo v primeru vojne Japonska primorana napasti ZDA. To se čez nekaj let uresniči, ko začnejo japonska letala švigati po nebu Pearl Harborja in sejati smrt pod sabo. To je bil velik udarec za Američane in velik poraz za njihovo špijonsko službo. Vojna je postala neizbežna. Američani se preizkusijo v boju z Japonci, a jih slednji na morju z boljšo opremo predvsem pa večjo vnemo brezkompromisno prevladajo. Vse kaže na to, da bo dežela vzhajajočega sonca prevzela celotni Tihi ocean, dokler ne prestrežejo in dekodirajo sporočila, da se pripravlja napad na Midway. ZDA pripravi past in Japonska je prvič poražena. Bitka, ki se je dogajala med četrtim in sedmim junijem leta 1942 je bila dobljena in ZDA so začele svoj pohod proti cesarski Japonski, ki se je predala šele tri leta kasneje.

Šef “špijonov” za prestreganje japonskih sporočil. Foto: Imdb

Vojaška tematika mi je bila v filmih vedno blizu. Predvsem 2. svetovna vojna je odličen vir inspiracij za raznolike takšne celovečerce. Vojna, kjer so se stvari odvijale dovolj hitro in prikrito, da ima malo misterija in hkrati še ni dovolj napredna, da bi se lahko odvijala zgolj iz 2×2 sobic, kjer vehementno udarjajo po tipkovnicah.

Kakorkoli že, filmi s tematiko druge svetovne vojne so nanizali ogromno uspešnic. Reševanje vojaka Ryana, Pearl Harbor, Enemy at the Gates, Letters From Iwo Jima, The Bridge On the River Kwai so samo tisti najbolj znani predstavniki. Pa tudi nekateri najboljši slovenski in jugoslovanski filmi se dogajajo v tem časovnem obdobju. Dolina miru, Ne joči Peter, Bitka na Neretvi, Sutjeska so legendarna dela, ki so se zapisale v anale ex-yugo produkcije. 

Bitka za Midway je film, ki me je pozitivno presenetil. Reševanje vojaka Ryana je klasika, ki jo imam nekako vedno v mislih, ko ocenjujem kvaliteto vojaško obarvanih filmov in Midway je prišel prekleto blizu temu visokemu standardu. Igralska zasedba, v kateri so fenomenalni Woody Harrelson, zimzeleni Dennis Quaid, dvolični Aaron Eckhart, bivši mušktir Luke Evans, postavni Ed Skrein in še kar nekaj znanih imen, je prikazala odlično igro in držala apokalitično atmosfero skozi celoten film. Težko je v zgodbi, za katero že vemo razplet, narediti dramatične točke, kjer je gledalec res šokiran. Moram pa priznati, da sem tudi tukaj bil pozitivno presenečen, saj so z izredno dobro kinematografijo in solidnim CGI ( Computer-generated imagery – računalniško generiranimi slikami) zgodbo naredili gledljivo in, kar me še posebej navdušilo, niso v njo vstavljali odvečne drame. Vsekakor je film do neke mere dramatiziran, a tega je res zgolj ščepec, da so akcijski prizori bolj impozantni, to pa je tudi to. Nobenega odvečnega balasta, nobene nepotrebne romance in drugih nepotrebnih neumnosti. 

Doolittlova ekipa, ki je bombandirala Japonsko. Slepo črevo filma. Foto: Imdb

Če bi res iskal pomanjkljivosti filma, bi morda rekel le, da nekaterih likov niso dobro razvili in se vprašaš, zakaj točno sploh so omenjeni oziroma, kaj je bil namen tega, da so jim naklonili tistih nekaj skopo odmerjenih minut na zaslonu. Tukaj mislim predvsem znanega igralca serije Vikingi, Alexandra Ludwiga in Aarona Eckharta. Njuni vlogi bistveno ne vplivata na potek filma oziroma so zgolj nekakšna zapolnitev minutaže, ki je sicer za epopejo še relativno kratka, saj boste pred ekrani sedeli slabih 140 minut. 

Film bo navdušil tiste, ki uživajo v vojnih spektaklih. Uporaba posebnih učinkov je na visokem nivoju in zgodba ima smisel in vas lepo vleče v nadaljnje dogajanje. Izdelek prikazuje obe plati medalje, ne filozofira in ne nabira politične točke, ampak brez nepotrebnega dramatiziranja in ljubezenskih zapletov postreže enega najboljših vojnih filmov v zadnjih letih.

Zanimivosti:

  • Razbitine ladij Akagi in Kaga so našli en mesec pred premiero filma.
  • Zadnji izmed Doolittlovih mož, ki je še živel, je bil njegov pomožni pilot Dick Cole, ki je umrl aprila 2019 – le sedem mesecev pred premiero filma. Njihov napad na Japonsko ni naredil praktično nobene omembe vredne škode, bil pa je izredno pomemben za moralo vojakov ZDA.
  • Glasbo za film je napisal John Williams, ki je napisal tudi glasbo za zadnjih Emmerichov vojni film Patriot (2000).

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Eden najboljših vojnih filmov zadnjega časa. Midway brez balasta predstavi zgodbo ene največjih pomorskih bitk v zgodovini in enega od vrhuncev druge svetovne vojne. Borbenost ameriških vojakov in rigoroznost imperialistične Japonske. Sploh ni slabo.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Eden najboljših vojnih filmov zadnjega časa. Midway brez balasta predstavi zgodbo ene največjih pomorskih bitk v zgodovini in enega od vrhuncev druge svetovne vojne. Borbenost ameriških vojakov in rigoroznost imperialistične Japonske. Sploh ni slabo.Bitka za Midway - Morje se spominja svojih