Kaj za vraga je NVIDIA RTX Voice in zakaj ga vsi omenjajo?

Če kaj spremljate tehnološke novičke ali pa spremljate forume, kjer beseda steče na pogovor o strojnih komponentah, potem ste zadnje dni zagotovo že opazili pogovarjanje glede tehnologije RTX Voice.

RTX kratica se seveda nanaša na najnovejšo serijo grafičnih kartic GeForce RTX, ki so trenutno edine s podporo tehnologije ray tracing. A kaj ima tu veze Voice, ki se sliši kot nekakšna avdio zadeva in ta naj po vseh pravilih ne bi imela neke povezave z grafičnimi karticami?

A povezavo ima. RTX Voice je namreč prav posebna aplikacija, ki jo lahko izkoristimo za dušenje okoliškega nepotrebnega zvoka med pogovarjanjem po mikrofonu. Zadeva je močno uporabna, če veliko sestankujemo preko Skypa ali Zooma ter si zraven denimo delamo zapiske na glasni mehanični tipkovnici ali pa če vas med sestanki konstantno motijo družinski člani, ki so se ravno takrat odločili zastaviti neko trapasto in povsem odvečno vprašanje.

RTX Voice odpravi vse te zagate in vaš sogovornik bo slišal samo vas čudoviti glas, ne da bi ga preglasil kakšen nadležen zvok iz okolice. Zadeva pride prav tudi delanju posnetkov in odpravi odmeve ali pa preglasno brnenje ventilatorjev iz računalnika.

Prvi rezultati so obetavni in ljudje poročajo, da je tehnologija zrela za vsakdanjo uporabo, umetna inteligenca pa odpravi tudi tiste najglasnejše zvoke kot je močno udarjanje po tipkah ob govorjenju. Prav tako so podprte vse najbolj uporabljane aplikacije, kot so Discord, OBS, Skype, Zoom in Steam Chat.

Super, kajne?

Kakor je tehnologija zanimiva, se je NVIDIA odločila, da jo ponudi samo lastnikom najnovejših grafičnih kartic RTX, saj naj bi samo te podpirale te napredne algoritme. Žal se je vse skupaj izkazalo za lažno oglaševanje.

En uporabnik je foruma Guru3D je namreč odkril, da RTX Voice deluje tudi na običajnih grafičnih karticah kot sta GTX 1060 ali pa GTX 1080. Za odklep te funkcije se sploh ni potrebno nekaj preveč naprezati, saj lahko zadevo omogočite v nekaj preprostih korakih.

  1. Prenesite najnovejše gonilnike za vašo grafično kartico in sprožite inštalacijo.
  2. Prenesite aplikacijo RTX Voice in zaženite inštalacijo.
  3. Če imate GTX kartico, boste tu dobili napako namestitve.
  4. Odpravite se v mapo C:\temp\NVRTXVoice\NvAFX.
  5. Z beležnico odprite datoteko RTXVoice.NVI.
  6. Poiščite razdelek <constraints> <property name=”Feature.RTXVoice” level=”silent” text=”${{InstallBlockedMessage}}”/> </constraints> in ga izbrišite.
  7. Shranite datoteko.
  8. Zaženite datoteko C:\temp\NVRTXVoice\setup.exe in namestite aplikacijo.

To je to, že lahko začnete testiranje nove aplikacije! Navodila za uporabo in nastavitve si preglejte na naslednji povezavi.

V obzir je potrebno vzeti dejstvo, da RTX Voice pobere nekaj moči vaši grafični kartici za obdelavo zvoka in strojni zahtevek je na RTX grafičnih karticah manjši. To gre verjetno na račun RT in Tensor jeder, ki jih držijo samo RTX grafični proizvodi, a tudi na GTX karticah ne boste utrpeli tako velikega padca sličic na sekundo, se zadeve ne bi splačalo uporabljati. Tehnologija ni popolna in kakšen zvok zna prodreti tudi mimo umetne inteligence, a rezultati so vseeno impresivni, še posebej če v obzir vzamemo dejstvo, da umetna inteligenca zatira hrup v realnem času.

RTX Voice na žalost na noben način ne morete uporabljati na AMD karticah. Lastniki teh se lahko obrnete na Discord, ki ima pri zvočnem pogovarjanju že vgrajeno podobno tehnologijo Krisp ali pa si to aplikacijo prenesite samostojno iz sledeče povezave.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime