Podli fantje za vedno – oživitev, ki je obetala a izpadla povprečno

“Bad boys, bad boys whatcha gonna do, whatcha gonna do when they come for you…”

Priznaj, da nisi prebral prvega dela, ampak si ga zapel. Kako nekomu uspe narediti tako kultno zadevo, da jo še generacije za nami poznajo in jim ostane v glavi? Večkrat se zalotim, kako si jo prepevam v glavi ali pa jo uporabim kot referenco v družbi, če je govora o kakšni lumpariji. Vrhunski komad, ki je dal piko na i takisto vrhunskemu filmu, ki mimogrede letos šteje že 25 let. Ime Michael Bay, ki je vihtel režiserko palico, poznavalcem takoj “klikne”, da bo veliko akcije in eksplozij in seveda ni razočaral. Glavni faci filma sta postala Will Smith in Martin Lawrence, ki sta do takrat delala predvsem na komičnih vlogah, kar je seveda tudi močno zaznamovalo Podle fante. Odlična mešanica komedije in akcije je tisto, kar je iz filma naredilo bombo (referenca je bila namenska).


  • Založnik: Columbia Pictures
  • Glavni igralci: Will Smith, Martin Lawrence, Vanessa Hudgens
  • Dolžina: 124 minut

Preteklo je osem let in podla fanta sta končno dočakala nadaljevanje. Kemija med Smithom in Lawrencem je ostala in Bay je še enkrat dokazal, da ko pride do eksplozij in akcije, tip pač raztura. Pomembno je tudi dejstvo, da je imel drugi del skoraj 10x večji proračun kot prvi, kar pa niti finančno niti kreativno ni pokazal. A še vedno je bil dostojen sekundant. Oboževalci filma so nato verjetno pričakovali tretji del.

A tega ni in ni bilo, tako smo se večkrat zatekli k prvi in drugi uspešnici. Nato pa se začne šušljati, da se po sedemnajstih letih obeta nadaljevanje. Prvi odzivi so bili fantastični.

Will Smith in Martin Lawrence ponovno skupaj in ohoho, tudi Michael Bay bo zraven! Ampak tukaj se prvič zaplete. Bay namreč ni tisti, ki je film režiral. To so zaupali duetu Adil El Arbi in Bilall Fallah, gre pa za bolj kot ne neznana režiserja, ki nista posnela še nobenega omembe vrednega izdelka.

Po 25-ih letih še vedno mlad in vitalen Will Smith. Foto: Imdb

Pa skočimo kar neposredno v film. Mike Lowrey (Smith) in Marcus Burnett (Lawrence) drvita po cestah Miamija v Porscheju. Izkaže se, da je Marcus postal dedek. Ko skupaj s svojo policijsko enoto zapijajo rojstvo njegovega vnuka naznani, da se bo upokojil, kar seveda ni všeč Miku. Ob prepričevanju, da naj se ne upokoji, se pomerita v šprintu pred barom. Ko začneta tek, se pripelje model na črnem motorju in večkrat ustreli Lowreyja. Reševalci, operacija, čakanje in seveda Mike je preživel. Sedaj si želi maščevanja, a naleti na dve težavi. Marcus se je upokojil in njegov primer so dodelili novi ekipi, ki za raziskovanje uporablja najnovejšo tehnologijo in prijeme, kar ni všeč njemu in njegovem starošolskem pristopu. Ob iskanju svojega nesojenega krvnika mora po novem sodelovati s to hipstersko ekipo tehnofrikov, ki jih seveda vodi njegova bivša. 

Zgodba kot taka ni noben presežek, a postavi dobro ogrodje za dostojen film. Vlogi negativcev, ki tokrat prihajajo iz Mehike so zaupali Kate del Castillo in Jacobu Scipiu, ki sta svoji vlogi odigrala korektno. Predvsem me je prepričala Kate, ki so ji zlobne vloge pisane na kožo. Ekipo, kateri se pridruži Will Smith sestavljajo igralci Vanessa Hudgens, ki jo še vedno ne vidim drugače kot tisto frajlo iz High School Musical in me tudi tukaj ni prepričala. Alexander Ludwig, zvezdnik serije Vikingi, ima velike probleme prepričati na filmskih zaslonih. Ne vem ali zaradi vlog, ki jih sprejema ali zajec tiče kje druge, a dejstvo je, da so njegove filmske vloge vedno porazne in slabo odigrane. Paola Núñez v vlogi Smithove bivše odigra suvereno, a daleč od kakšnega presežka. Med njima ni kemije, ki bi jo pričakoval od bivšega para. Zadnji v ekipi je Charles Melton, ki ga poznavalci poznate iz serije Riverdale, svojo vlogo nadutega geeka je odigral precej dobro – njegovemu liku bi še sam najraje stisnil klofuto kar skozi televizijo. 

Glavna negativca v filmu. Foto: Imdb

Bad Boys For Life se začne zelo obetavno in ponudi tudi nekaj nepričakovanih zapletov, ki te vlečejo naprej k ogledu filma. Zaporniška scena je ena tistih, ki si jo definitivno zapomniš in še nekaj takšnih situacij, ki si zaslužijo vnovično gledanje, film zagotovo vsebuje. Ob gledanju pa sem opazil predvsem dve stvari in to so, da je prvi del, ki se dogaja v ZDA veliko boljši kot pa drugi del, ki se dogaja v Mehiki. Tukaj mislim predvsem na posebne učinke, eksplozije itd. Vse od strelov iz pištol do požara je narejeno precej klavrno in zadnjih 30 minut filma sem res komajda pogledal. Kot da bi v film vložili ogromno truda, na koncu pa bi morali zaradi roka premiere vse skupaj končati preko noči. S tranzicijo iz ZDA v Mehiko je bilo, kot bi gledal dva čisto druga filma. Žal je to precej vplivalo na dojemanje izdelka, ki je sicer res veliko obetal, a na koncu izpadel precej povprečno, včasih morda celo malenkost pod povprečjem. Tu se morda vidi tudi neizkušenost režiserjev. Druga stvar pa je kemija med Willom in Martinom, ki so jo precej uničili s tem, da se skozi celoten film zbadata kot neki star par, ki je naveličan drug drugega. 

Kakorkoli že, kmalu se vračata na zaslone s četrto edicijo filma Podli fantje, ki je že napovedan in dobra novica je, da filma ne bo režiral dvojec, ki je poskrbel za to medlo tretjo epizodo drugače izredno priljubljenih detektivov. Neuradno se govori, da so pogovori med produkcijsko hišo in Michaelom Bayem obrodili sadove in nas v štirici čaka “stara ekipa”. Pustimo se presenetiti.

Primer izredno slabo narejene montaže, ki je morda še najmanj očiten, a izredno moteč. Foto: Imdb

Zanimivosti:

  • Prvi film Podlih fantov, kjer je Will Smith napisan prvi.
  • Film je “naključno” izšel 25 let po prvem
  • Kate del Castillo in Paola Nuñez sta igrali v mehiški seriji La Reina del Sur: Regresa.
  • Že leta 2013 je Martin Lawrence v enem intervjuju napovedal, da bodo posneli tretji del. 

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Tretja epizoda kultnih akcijski komedij, ki so osvojile srca oboževalcev v devetdesetih in na začetku novega tisočletja. Tokrat se Will Smith in Martin Lawrence borita proti mehiškemu duetu matere in sina, ki iščeta maščevanje za svojega pokojnega moža oziroma očeta. Obetavno filmsko nadaljevanje, v katero se je vrinilo, kar nekaj napak.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Tretja epizoda kultnih akcijski komedij, ki so osvojile srca oboževalcev v devetdesetih in na začetku novega tisočletja. Tokrat se Will Smith in Martin Lawrence borita proti mehiškemu duetu matere in sina, ki iščeta maščevanje za svojega pokojnega moža oziroma očeta. Obetavno filmsko nadaljevanje, v katero se je vrinilo, kar nekaj napak. Podli fantje za vedno - oživitev, ki je obetala a izpadla povprečno