Brez AdBlocka se ne odpravljajte na Partis

Mislim, da na naši strani še nismo zapisali nobenega članka o zloglasni slovenski piratski strani Partis. Kar je čudno, saj so na medmrežju prisotni že nekaj let in na njej se nahaja lepo število piratskih iger, ki držijo večje število torrent sejalcev.

Morda veliko uporabnikov tega spletnega mesta sploh ne ve, da lahko na Partisu tudi oglašuješ svoje izdelke. Stranke lahko izbirajo med različno velikimi reklamnimi pasicami, ki jih lahko namestite na različne dele domače strani, kupijo pa lahko tudi sponzorirano novico na levi strani.

Načeloma s tem ni nič narobe, saj se vsaka stranka sama odloči, kje in na kakšen način bo prikazovala svoje oglase. Vendar se tu vseeno pojavi en velik problem, saj je Partisu očitno vseeno, kakšne oglase prikazuje in ne poskrbi za varnost svojih obiskovalcev.

Vsaka internetna stran želi kaj zaslužiti in boljši mesečni promet načeloma pomeni večji priliv denarja s strani obiskovalcev. Tako pač deluje internetni biznis, vseeno pa je treba držati nekatera pravila – če ne že legalna, pa vsaj moralna.

Partis je ravno nekje med karanteno vstopil v novo dobo ponujanja oglasov, ki so večkrat kar malce nagnusni in trenutno celo nevarni.

Odkar imam AdBlock so izginile vse pohotne mladenke 🙁

Prvič mi je njihova nova oglaševalska kampanja stopila v oči, ko sem na domači strani zaznal nov pojavni oblaček. Očitno si je neka brhka mladenka zaželela moje družbe in mi je napisala, da je sama doma in da komaj čaka mojo družbo. Čudno, nisem si mislil, da ima Partis svoje družbeno omrežje.

Seveda je bil tisto samo nagnusen oglas, ki ga je vsak uporabnik interneta videl že velikokrat. Na drugi strani lažnega pogovornega okna te namreč ne pričaka neka pohotnica, ampak le suh nateg iz strani oglaševalcev kazina, ki bi ti najraje na računalnik namestili še kakšno zlonamerno programsko opremo.

A ni najboljši občutek, ko zmagaš tekmovanje, pa sploh nisi vedel, da si se nanj prijavil?

Pojavno okence se je tudi spreminjalo. Včasih vas doleti obvestilo o novi e-pošti, nedolgo nazaj pa so začeli poročati o novi in genialni potezi Damjana Murka, ki je očitno iznašel nov vir zaslužka.

RIP Murko. Aja ne, članek govori o temu, kako je vložil v kriptovalute.

Zaradi moje raziskovalne žilice sem dejansko kliknil Murko povezavo in pričakal me je pravi zaklad. Odprla se je namreč lažna 24ur stran, ki je imela spisan lažni članek glede Damjana Murka. Moram priznati, da je bilo besedilo celo spisano tako, kot da ga je nekdo celo fizično spisal in ne samo vrgel skozi Google prevajalnik. Med člankom lahko najdemo še cel kup lažnih slik ter oglaševanja kriptovalute Bitcoin Era.

Gre torej za tipično “phishing” stran. S to oznako označujemo strani, ki prevzamejo podobo legitimnega URL-ja, le da vas zadeva ob klikanju povezav odpelje na strani, ki vas poskušajo opehariti po dolgem in počez. Članek celo kaže, kako vnesti podatek svoje kreditne kartice!

Da Partis sploh vsebuje takšne povezave in oglaševanje kaže na to, da jim je za dobrobit svojih uporabnikov povsem vseeno. Kar je žalostno, saj se hvalijo s tem, da vsak torrent temeljito pregledajo pred zlonamerno programsko opremo. Zakaj potem takšni standardi ne veljajo tudi pri oglaševanju?

Vendar nenazadnje govorimo o strani, ki je ob vrhuncu koronavirus krize brez sramu skozi celotno stran prilepila oglase glede nategunskih Shield mask. Tu se je prikazala tista prava pogoltnost za denarjem, saj Partis ni prikazal niti tiste minimalne količine brzdanja. Ob obisku strani si lahko našel oglase za Shield maske na vsakem centimetru strani: zgoraj in ob strani, spisan pa je bil celo članek o Shield maskah! Tako sem bil šokiran, da sem nato odpravil v kuhinjo, odprl hladilnik in kaj vidim na stranski polici? Tako je, oglas za Shield masko!

Dobrodošli v spletno trgovino Shield mask! Oziroma Partis!

V redu, zadnji stavek sem se malce hecal, ampak neizpodbitno drži, da je bilo reklame za obrazno masko čisto čez vsako mejo zdravega okusa.

Morda se vam zdi tarnanje o reklamah, ki peljejo na lažne spletne strani, polnih zlonamerne programske opreme, smešno. Vsak vsaj približno vešč uporabnik računalnika bi takšne strani takoj prepoznal za nateg, a to še zdaleč ne velja za vse.

Namreč Partis je prepoznaven in zlahka dostopen, da ga uporabljajo tudi starejši, ki bi si želeli ogledati kakšen film. Neuk in nedolžen uporabnik mnogokrat ne prepozna prevarantskih poskusov in nekaj klikov je dovolj, da izgubi precej denarja, kakšnemu nesrečnežu pa se lahko celo obesijo na bančni račun in mu mesečno cuzajo evre, ne da bi se tega sploh zavedal.

Zato pozivam Partis, da malce zatrejo svojo požrešnost in vsaj malce poskrbijo za varnost svojih obiskovalcev, ki bi morali biti na prvem mestu, saj so ravno ti, njihov vir prihodkov.

HOP.si piratstva ne podpira. A vseeno je takšne članke potrebno spisati, saj se vsi gibamo v digitalnem svetu, v katerem je piratstvo še vedno močno prisotno.

Potrebujemo tudi vaše mnenje o Partisu! Pridružite se razpravi na našem HOPsi forumu (klikni me).

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

6 KOMENTARJI

  1. No, na to sem jih celo opozoril prek njihovega foruma (Graje in pohvale) in veste kaj? Ker jih nisem pohvalil so mi temo gladko zaklenili.

  2. Tipično slovensko, vsi bi imeli vse zastonj, da bi pa kdo doniral in pomagal, da bi te in podobne strani delovale brez reklam, pa ne. Kdo pa leta 2020 klikne na reklamo si je pa sam kriv.

    • Ni problem donirat, če je zadeva privat. Partis je navaden javni tracker kjer ima vsak možnost priti nanj z tem, da se registrira in začne jemati njegovo vsebino z njega, torej, zakaj bi doniral, če ima drugi, ki ni doniral iste pravice kot tisti, ki je doniral? Kar se pa tiče reklam, ne vem, kdo vodi Partis ampak tako vsiljivih kot bednih reklam ne najdes drugje oziroma na drugih trackerjih, kot samo na Partisu in tu se vidi totalen pohlep vodilnih! Vse v žep nič pa v napredek spletne strani!

      • UI je naravnost grozen, tak iz časov ZSSR. Sam dizajn izjemno slabo pregleden, ravno tako forum in novice. Iskalnik le pogojno uporaben…

        So pa nalagalci ažurni, tukaj jim prisodim +.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime