UVI Envy – Test miške | Zavidanja vreden drsalec

Po malce daljši praznini na področju tehničnih recenzij sem tokrat oči vrgel na posebnega miškona. Ogledala si bova namreč zavistno miš UVI Envy. Trži ga podjetje UVI med sekcijo perifernih naprav UVI Gear. Seveda bo vsak redni spremljevalec Hop.si takoj zapazil, da ne gre za edini test izdelka tega slovenskega proizvajalca. Na strani in YouTube kanalu že lahko najdeš opravljena testa obeh tipkovnic UVI Pride, slušalk UVI Wrath in stolov UVI Chair. Zaenkrat me nobeden izmed preizkušenih izdelkov ni razočaral, še več, slušalke in tipkovnica sta se izkazali za izjemno konkurenčna produkta v srednjem rangu, upodobljena zavist pa bo sloj žarometov okusila sedaj.


Video recenzija


Tehnične specifikacije

  • PIXART PMW 3389 optični senzor
  • Do 400 IPS-a & 50G pospeševanja
  • Hitro nastavljivi DPI med 50 – 16.000
  • 1000 Hz frekvenca osveževanja
  • Omron stikala (50 milijonov klikov življenjske dobe)
  • RGB 16.8 milijonov prilagodljivih barvnih možnosti
  • 8 neodvisnih nastavljivih gumbov
  • 1,8 m najlonski pleten USB kabel
  • Programska oprema
  • Teža: 100 g
  • Dimenzije: 130 x 70 x 40 mm
  • Cena ne Eigre v času testiranja: 39,99€ (drugače 59,99€)

UVI Envy je miškon, primarno namenjen igričarjem, ki so za miško pripravljeni odšteti okoli 50€, oz. kakor pač zadeneš s popusti. S tem pade v enak cenovni razred kot konkurenčni Logitechov G403 in pa Razerjevi Deathadder Elite. Gre za eni izmed najbolj priljubljenih mišk v tem rangu in obe na policah lahko najdemo za dobrih 10€ do 20€ višjo ceno. UVI Envy vsebuje optični senzor Pixart PWM 3389, ki ga najdemo tudi pri DeathAdder Elite, medtem ko so v G403 vgradili PWM 3366.

Oba veljata za ena izmed najkakovostnejših optičnih senzorjev na trgu, 3389 je praktično nadgrajena različica PWM 3366, le da omogoča nastavitve do 16000 DPI napram 12000 DPI. Gre za tako minimalne spremembe, da uporabnik razlike ne bo opazil. Že res, da se 16000 DPI sliši izjemno fascinantno, ampak žal ostane le pri tem – številki. Edina razlika med senzorjema je nadgradnja odzivnosti izravnavanja, ki se pri 3389 začne pri 1900 CPI, 3366 pa pri 2100 CPI. Ampak kot že rečeno, v testu bi razliko opazila le peščica uporabnikov.

V dosedanjih testih UVI Geara sem kar nekaj nejevoljnosti stresal nad embalažo in bolj skopim pakiranjem. Pri UVI Envy se slog ne spreminja. Tako najdeš enak stil embalaže, ob kateri ti oči ne bodo spolzele iz jamic, vseeno pa škatla oblikovno ni slaba in večino pomembnejših informacij je možno hitro razbrati. Na prednji strani premore z ježkom odpiralno platnico, ki razkrije v notranjosti skrito miško. Kot že povedano sama škatla predstavi glavne prednosti in karakteristike ter že na daleč razkriva prisotnost RGB osvetljave. Meh, če ne drugega, za novoletno drevo, kjer lučke pač ne smejo manjkati, a ne? Razumeš… Luuučkeeee.

Zadaj najdemo še podrobnejšo razjasnitev glavnih karakteristik v treh jezikih, na eni izmed strani še tehnične specifikacije, na notranji strani odpirajočega se krila pa kratko predstavitev programske opreme in že lahko odpremo samo škatlo. Znotraj nas pričaka doka tipičen plastičen zaščitni model z miško, majhen karton s servisnimi informacijami in pa prav tako kratka navodila o programski opremi. Vsebina škatle je pričakovano precej skopa, kot to običajno drži v tem cenovnem rangu, a seveda je najpomembnejša stvar v škatli miška. Dajva ji nakloniti nekaj pozornosti.

Miška je v celoti črne barve zelo ostrih linij in z velikim prozornim RGB logotipom na zadku. Malce nad spodnjim robom poteka prozoren plastičen del, pod katerim se skrivajo RGB diode. Dejansko poteka v obliki črke U. U kot UVI? Čeprav nisem pristaš osvetlitev na obskurnih predmetih, kot sta miška in slušalke, moram priznati, da na mizi ustvari res lep barvni efekt, kar miško naredi privlačno na fotografijah in posnetkih (tukaj se uporabnost iz moje strani zaključi 🙂 ). Celoten dizajn me spominja na Logitech G403 z malo manj poudarjenimi atributi.

Desni in levi gumb potekata v rahlo ukrivljenem loku preko sprednjega dela in prekrivata sedlišče kabla, na zgornji strani pa najdemo še gumiran kolešček in dva plastična gumba z nekoliko tršimi stikali. Če pogledamo še na strani, na levi najdemo držalno površino iz trde plastike z zarezami po širini, ki ne daje ravno najboljšega občutka in je pravi magnet za svinjarijo (za vse packone, ki za računalnikom jeste). Na levi strani pa takisto lahko lociramo plastično površino s stikalom na sprednjem delu, ki mu zgoraj družbo delata še dve stikali.

Na moje veliko veselje miška ne sodi v družino Pigmejcev med po podlagi polzečimi bitji. Tako lepo sede tudi v pošteno dlan, brez, da bi pri normalni drži imel težave. Primerna je tako za “palm”, kot tudi “claw” in “fingertip” tipe prijemov. Ne gre pa za ambidekstriozno miš, katerih iskreno rečeno, kot desničar ne maram. Preprosto mi prilagojena ergonomija ne odgovarja. K sreči pri UVI Envy teh težav nisem imel.

Sama plastika ohišja na zgornjem delu ne daje občutka cenenosti in je prijetna na dotik. Glede levega in desnega stikala nimam pripomb, saj uporabljata Omron stikala, ki imajo po besedah proizvajalca 50 milijonov klikov življenjske dobe. Le ti sta odzivni, rahlo na nežnejši strani, medtem, ko so vsa pomožna stikala nekoliko trša.

Manj navdušen sem nad svetlečo plastiko med obema stikaloma, ki je magnet za odtise in prah. Nekoliko bled priokus pusti tudi kolešček, ki ima za moj okus premajhen upor in tudi samo vrtenje ne nudi najbolj zadovoljujočega občutka. Na zunanjem robu je gumiran, kar je ok, ampak občutek ob vrtenju vseeno ni najboljši.

Če sem pohvalil uporabljeno plastiko za zgornji del ohišja, komplimenta ne delita gumba za spremembo odzivnosti. Pri svojem početju sta ob pregrešno glasna. Kvaliteta definitivno ni na ravni osrednjih stikal, podrobnejši test dolgoživosti bi mi terjal več časa.

Teža miške je vedno stvar osebnih preferenc in mišičnega spomina. Nekomu bolj odgovarjajo lahke miške, drugim težje. Sam sodim v zadnjo kategorijo in osebno mi je miška malce prelahka, čeprav tehta 104 grame, kar jo uvršča v srednji razred. Tega ne bi izpostavil, v kolikor bi bilo možno težo prilagajati z utežmi, ki pa jih UVI Envy žal ne premore. Vseeno večina igričarskih mišk kotira med 90 in 105 grami in UVI Envy definitivno pokrije večji del potrošnikov.

Pleten kabel je precej standarden, z zadovoljivo teksturo in dolžino 1,8m.

Ergonomičnost se resnično izkaže, kjer je to potrebno, saj UVI Envy lepo sede v roko. Nudi dober občutek, je natančna, vsi gumbi so dobesedno pri roki in naj sem jo uporabljal za brskanje po spletu ali igranje iger, svoje delo je opravila brezhibno. Zagotovo je 16000 DPI prevelika občutljivost za ogromno večino navadnih uporabnikov in čudi me odločitev, da gre ta številka vedno pogosteje v višave, saj je bolj kot ne nerelevantna.

Sam sem jo najraje uporabljal v okolici 1000 DPI, pride pa v poštev tudi hitro menjavanje med hitrostmi, ki je privzeto nastavljena na vrhnjih gumbih za koleščkom. Za ljubitelje streljačin bo prav prišel tudi levi stranski gumb, ki privzeto omogoča drastično zmanjšanje DPI-ja za lažje merjenje z merkom. Seveda je vse gumbe možno nastaviti po meri preko programske opreme, katero bomo podrobneje omenili nekoliko pozneje.

Tudi v igrah se je Envy dobro odrezala. Levo in desno stikalo nudita dober upor, da jih nisem pritiskal nenamerno, a prav tako nista pretrdi. Za koristna sta se izkazala tudi gumba na levi strani, kjer trdost pride prav, saj bi jih drugače zaradi drže občasno nenamerno pritisnil. Moja igričarska izkušnja z miško je bila primerljiva tej s sicer meni ljubo Logitech G403.

UVI Envy je nedvomno zanimiva miška. Kakovost izdelave je solidna, a ni šlo brez nekaj pripomb, kot so neprijetno ostri gumbi na strani in rebrasta plastika za držanje. Kljub temu da gre za premierni produkt iz njihove strani, je miška pustila dober vtis. Senzor je med boljšimi in natančnejšimi, oblika pa primerna tudi za bolj pošteno dlan. Miško lahko brez večjih zadržkom priporočim večini uporabnikov, ki še iščejo zvestega namiznega spremljevalca.

Programska oprema

Programska oprema je precej preprosta, kar ji ne štejem v slabo. Snemljiva je iz uradne strani, kljub vizualni preprostosti pa omogoča vse osnovne funkcije, ki bi jih tudi pričakoval. Prvi zavihtek pokriva prilagajanje RGB osvetljave in vsebuje kar nekaj učinkov ter vse barve spektra, skupno z jakostjo osvetljave in hitrostjo učinkov. Drugi pokriva nastavitve vseh osmih gumbov, tretji spremembe odzivnosti in hitrost koleščka, zadnji pa še makrote.

Razsodba

(+) konkurenčna cena
(+) 8 gumbov
(+) RGB osvetlitev (če ti je pomembna)
(+) RGB osvetlitev je mogoče izklopiti (če si kot jaz)
(+) primerne za bolj obdarjene
(+) senzor Pixart PWM 3389
(+) oblečen kabel
(+) omron stikala…
(+/-) … ki so omejena le na osrednja gumba
(+/-) nekoliko plastičen občutek
(+/-) trda plastika z zarezami na držalni površini
(+/-) programska oprema
(+/-) občutek koleščka je povprečen
(-) odsevna plastika spredaj – magnet za prah

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

UVI Envy je celovito pustila dober vtis. Primerna je tudi za bolj poštene dlani in je dovolj udobna, tudi za daljšo dnevno rabo. Vseeno me je nekaj stvari zmotilo, kot so naprimer na dotik ostri gumbi na levi strani. Varčevanje se pozna tudi na stranskih stikalih, saj nudijo nekaj slabši občutek, ampak Omron stikal po celotni miški tega ranga tako ni za pričakovati. To je praktično standardna praksa vseh proizvajalcev, od Razerja do Logitecha. V kolikor iščeš miško in ti iz ramena ne visi pigmejska dlan, jo vsekakor uvrsti na svoj seznam.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
UVI Envy je celovito pustila dober vtis. Primerna je tudi za bolj poštene dlani in je dovolj udobna, tudi za daljšo dnevno rabo. Vseeno me je nekaj stvari zmotilo, kot so naprimer na dotik ostri gumbi na levi strani. Varčevanje se pozna tudi na stranskih stikalih, saj nudijo nekaj slabši občutek, ampak Omron stikal po celotni miški tega ranga tako ni za pričakovati. To je praktično standardna praksa vseh proizvajalcev, od Razerja do Logitecha. V kolikor iščeš miško in ti iz ramena ne visi pigmejska dlan, jo vsekakor uvrsti na svoj seznam.UVI Envy - Test miške | Zavidanja vreden drsalec