Gostovanje spletne strani (VPS, Reseller, spletno gostovanje)

Ko se podamo v digitalne vode in predstavitev našega podjetja, portala, bloga ali kaj tretjega potrebujemo za začetek spletni prostor (gostovanje oz “hosting”) kjer bomo gostovali našo spletno stran oziroma aplikacijo. Ker pa je na trgu prava poplava ponudnikov bom na kratko in jedrnato predstavil po naših izkušnjah najboljšega slovenskega in tujega ponudnika, katerega uporabljamo za nas in naše stranke.

V zadnjih 10-ih letih smo zamenjali preko 10 ponudnikov in končno smo našli prave rešitve za nas in naše stranke. Zakaj tako pogoste menjave? Pri nas je bil največji razlog zelo hitra rast naših portalov in tudi hitra rast nekaterih naših strank za katere skrbimo. Trenutno gostujemo in vzdržujemo okoli 100 spletnih strani, za katere uporabljamo t.i. “reseller” gostovanja, za strani, ki imajo po 1000+ obiska dnevno, pa se poslužujemo VPS gostovanja.

Kratka razlaga pojmov:

  • VPS gostovanje: je za napredne uporabnike (ponavadi razvijalci aplikacij), ki znajo uporabiti terminal (SSH) in imajo napredno znanje. V primeru, da vaše spletne strani beležijo 1000 ali več obiskovalcev ali uporabljate težke aplikacije tipa Magento 2, toplo priporočamo VPS gostovanje.
  • Reseller gostovanje: je primerno za vse, ki imajo več spletnih strani oziroma želijo dati ločene dostope strankam preko Cpanela. Odlična rešitev za agencije, ki “tiskajo” WordPress spletne strani.
  • Spletno gostovanje: za enostavne spletne strani je ponavadi primerno za do 5 enostavnih spletnih strani oziroma eno spletno trgovino (WooCommerce, Opencart…)

Zgoraj lahko s klikom na povezave preverite različne pakete in dodatne informacije zelo popularnega in zanesljivega slovenskega ponudnika Hitrost.com, pri kateremu gostujemo tudi mi številne spletne strani. V zadnjih letih smo gostovali pri praktično vseh večjih slovenskih ponudnikih in vedno so bili določeni problemi ali omejitve, ki so nas porinile v agonijo prenašanja spletnih strani na drugega ponudnika. Na Hitrost.com gostujemo zadnje 3 leta in od takrat nismo imeli nobene težave, podpora je ekstremno odzivna in pripravljena pomagati pri zapletih. Med tem časom so tudi posodobili spletno stran, ki je sedaj pregledna, primerjanje paketov pa je zelo enostavno. Ponujajo brezplačen “SSL Let’s Encrypt” certifikate, katere namestite z enim klikom.

Letno gostovanje enostavne spletne strani že od 10 €!

Kaj pa tuji ponudniki? Naš pohod se je začel na A2 hosting, ki je zelo priznan in uveljavljen v svetu, cena pa je tudi zelo sprejemljiva. Ima vse potrebne funkcije, ampak žal ima veliko omejitev in včasih zelo nerodno podporo. Po treh mesecih gostovanja smo bili zaradi številnih omejitev primorani iskati novega ponudnika in po večdnevni raziskavi smo našli ChemiCloud. Pred tem smo gostovali ali smo imeli izkušnje tudi na GoDaddy, ki je zgolj povprečen in ima prav tako številne omejitve, Digital Ocean ni bil dovolj ugoden in je bolj primeren za VPS gostovanje kot Reseller, BlueHost je dokaj v redu, toda sam sem imel številne težave v preteklosti s podporo in pomočjo pri reševanju izgubljenih podatkov.

Zakaj ChemiCloud?

Na ChemiCloud sem naletel popolnoma po nesreči in po raziskavi in pogovoru s podporo, ki je bila ekstremno odzivna ter pregledu ocen, ki je 9,9 od 10 smo se odločili, da poskusimo z manj prepoznavnim gostovanjem. Cene so ugodne in popolnoma konkurenčne ostali ponudbi v tujini, nudijo vračilo denarja brez vprašanj in visoke popuste ob naročilu za 2 ali 3 leta in brezplačen SSL (Let’s Encrypt) in možnost SSH terminala za vse. Za test smo zakupili Reseller FUSION paket za 3 leta, ki je znašal 1050 $, na njemu pa lahko gostimo 50 različnih strank in okoli 80 spletnih strani. Vse stranke so med sabo ločene in v primeru zapleta pri stranki bo to občutila samo ena stran in ne vpliva na vse ostale. Podpora je odzivna (ponavadi traja 10-60 minut da odgovorijo oziroma odpravijo napako), pripravljeni so pomagati in reševati vaše težave (dobesedno popravijo kodo oziroma najdejo težavo, jo odpravijo ter vam posredujejo podatke o tem, kje je bila napaka in kako so jo odpravili) kar je redkost. Brezplačno se vam dnevno (za 7 dni nazaj), tedensko in mesečno shranjuje varnostna kopija vse vsebine in baze in z enostavnim klikom lahko povrnete podatke v primeru težav na izbrani datum. V primeru zakupa predlagam, da izberete lokacijo Amsterdam, ki bo najbolj optimalna za Evropo. V primeru, da gostujete aplikacijo za cel svet pa predlagam uporabo slovenske rešitve BUNNYCDN skupaj z CloudFlare-om.

Spletni vmesnik je na ChemiCloud zelo pregleden in enostaven za uporabo.

Seveda ima določene prednosti tudi Hitrost.com, k nudi slovensko podporo in določene prednosti ko so denimo same lokacije strežnikov, ki so v Sloveniji. Cen med nima nisem primerjal, saj se spreminjajo tedensko, splača pa se preveriti tudi razne ugodnosti s kuponi zato predlagam, da obiščete ChemiCloud in Hitrost.com in primerjate cene glede na vaše potrebe.

Upam, da sem v tem kratkem članku razjasnil razlike med različnimi verzijami gostovanja in komu pomagal do izbire ob poplavi spletnih gostovanj, kjer v mojem primeru najbolj popularna gostovanja niso dosegla tega, česar sem si želel.
Za dodatna vprašanja sem vam z veseljem na voljo na HOPsi Forumu.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime