Novi Intel i9-10900K procesorji bodo zelo energijsko požrešni in bodo pri največji obremenitvi dosegali celo 93°C

Podjetje Intel že dolgo pripravlja svoj pravi odgovor na zadnji napad AMD-ja, ki jim je izmaknil lep delež pogače procesorskega trga. Že dolgo tako delajo na novi generaciji procesorjev, ki jih sedaj poznamo pod kodnim imenom Comet Lake S.

Ti bodo še vedno tekli na 14 nm arhitekturi, ki je danes že precej stara. AMD je denimo presedlal na 12 in 7 nm arhitekture, ki so mu omogočile boljši izkoristek moči pri manjši porabi električne energije.

Že nekaj časa se šušlja, da bodo Comet Lake S procesorji zaradi 14 nm proizvodne linije izjemno požrešni glede porabe elektrike, hkrati pa se bodo pregrevali kot sam satan. Te govorice je včeraj potrdil anonimni kitajski tester, ki se je dokopal do procesorja i9 10900K, ta pa bo predstavljal vrh ponudbe Comet Lake S serije.

Testi so bili opravljeni v programu AIDA64 FPU, tam pa je i9 10900K pri polni obremenitvi na 4.8 GHz potegnil 235 W energije, povprečno pa je procesor držal temperaturo 87 °C, na vrhuncu pa celo 93 °C. V zakup je treba vzeti dejstvo, da je bilo testiranje izvedeno s pomočjo 240 mm AIO hladilnika, tako bodo očitno morali kupci pri nakupu procesorja vložiti tudi nekaj denarja v spodobno ventilacijo, saj bodo drugače lahko namesto poganjanja iger na procesorju pekli čevape.

Intel se je pri novi seriji procesorjev hvalil tudi s tehnologijo Thermal Velocity Boost, ki začasno dvigne takt vseh jeder, a ta lahko deluje samo takrat, ko je temperatura manjša od 70 °C. Zato boste za polni izkoristek jeder potrebovali spodobno vodno hlajenje.

Nadaljnje testiranje je razkrilo, da i9 10900K pri frekvenci 5,2 GHZ (voltaža 1.3V+) pogoltne 250 W, 5.0 in 5.1 GHz pa lahko dosežemo tudi z voltažo 1.22-1.25V, takrat pa procesor tudi zahteva malce manj moči pri 220-230 W, skladno s tem pa malce tudi pade temperatura.

Intel Comet Lake S procesorji še nimajo uradnega datuma izida, zadnje govorice pa kažejo, da naj bi se to zgodilo enkrat v juniju letos.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime