Mount Everest ima sedaj 5G omrežje

Človek bi si mislil, da če se odpraviš na najvišjo goro na svetu, potem se boš moral za nekaj časa posloviti od interneta in sodobne tehnologije.

Vendar je resnica drugačna, saj je vzpon na Mount Everest presneto drago opravilo, ki si zasluži tudi nekaj razvajanja. Ne razumite me napak: najvišja gora na svetu še vedno letno pobije lepo število preveč pogumnih planincev. A sedaj boste vsaj umrli v stilu in med zmrzovanjem v snegu boste lahko svetu prikazali še zadnji sebek.

Kakor se morda sliši smešno, ima sedaj Mount Everest 5G omrežje. Za ta neverjeten podvig sta se združila China Mobile Hong Kong in Huawei, ki sta na višini 6500 metrov postavila najvišji 5G oddajnik na svetu. Oziroma oddajnik sploh.

Podvig vsekakor ni bil mačji kašelj. Pri gradnji je sodelovalo več kot 150 delavcev, ti pa so položili 25 kilometrov optičnega kabla. Velik problem je predstavljal transport, saj materiala za gradnjo ne moreš na takšno lokacijo prevažati s tovornjaki. Zato so jim prav prišli domači jaki, ki so na svojih plečih prenesli ves potreben material za gradnjo oddajnika.

Na baznem taboru Everesta (5300 m in 5800 m) so najprej postavili 3 oddajne 5G antene, nato pa so na višini 6500 m postavili še dve. 5G tehnologijo naj bi uporabili za namene povezovanja planincev, preko nje pa želijo ugotoviti tudi pravo višini gore Mount Everest, ki je trenutno ocenjena na 8848 metrov.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime