Nekim norcem je uspelo naviti Intelov novi procesor Core i9 10900K na 7,7 GHz

Se zavedate, da na svetu obstajajo okrutna bitja, ki se najraje izživljajo nad strojnimi komponentami? Tem osebkom pravimo “navijači”, ki radi dvignejo delovne frekvence procesorjev, grafičnih kartic in pomnilnikov na nepredstavljive višine in s tem rušijo meje, ki jih komercialni produkti še nekaj časa ne bodo dosegli.

Eden takšnih norcev se imenuje Elmor in skupaj s svojo ekipo se je zaprl v Asusov laboratorij, tam pa je poskušal ugotoviti, do kakšne meje lahko pripelje novi Intelov procesor Core i9 10900K iz serije Comet Lake.

Gre za profesionalni podvig, ki se ga ne gre lotiti kar tako. Potrebuješ strokovne roke, veliko dobre strojne opreme in veliko, veliko hlajenja. Elmor je uporabil matično ploščo Asus ROG Maximus XII Apex, ki velja za najboljšo na področju navijanja. To je nato sparil z 8 GB DDR4-5000 Trident Z pomnilnika podjetja G.Skill, vse skupaj pa je poganjal operacijski sistem Windows XP.

Sistem je potreboval tudi dobro zalogo hlajenja in rekorderji pri svojih poskusih ne uporabljajo zračnega ali vodnega hlajenja, saj je to preprosto nezadostno. Tekoči helij je edina rešitev in tega potrebuješ veliko, saj ne bo ravno vsak poskus uspešen.

Ekipi je na koncu uspel rekordni podvig. Na vseh 10 jedrih in 20 nitih so dosegli delovno frekvenco 7.707,62 MHz pri napetosti 1,194 V, rekord pa je bil verificiran tudi na spletni strani valid.86. Visok takt je dosegel tudi pomnilnik, saj je ena palčka 8 GB DDR4 pomnilnika dosegla delovni takt 3332,7 MHz.

Ekipa je lahko ponosna na svoj dosežek, a rekorda glede najvišje frekvence enega jedra ni podrla. Na tem mestu še vedno ostaja podvig iz leta 2011, ko je eni ekipi uspelo dvigniti takt procesorja AMD FX-8150 na 8.429 GHz. Ta rekord je še danes vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

3 KOMENTARJI

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime