Nova študija pokazala, da samo 10 % igralcev razvije odvisnost od iger

Odvisnost od videoiger je resnična stvar in kdo med nami se še ni zalotil, da je kakšen naslov preigraval celo do te mere, da je začel zapostavljati obveznosti iz resničnega življenja? Ravno v tej točki pa se razlikuje normalen človek od tistega patološkega igralca, saj se bo prekomernega igranja zavedal sam in bo z njim preprosto odnehal.

Koliko pa je takšnih patoloških igralcev, ki razvijejo pri igrah tisto pravo odvisnost? Ravno na to vprašanje poskuša odgovoriti nova študija, ki je za svoje ugotovitve potrebovala kar 6 let in je bila pred kratim objavljena v Development Psychology dnevniku.

Študija si takšnega letnega razpona ni izbrala po naključju, saj so raziskovalci želeli videti, kako vplivajo igre na človeka, ki je igre preigraval skozi puberteto pa vse do ameriške polnoletnosti.

Raziskava je pokazala, da 90 % igralcev ni kazalo odvisnosti od iger in tako je samo 10 % igralcev postalo odvisnih od igranja. Ti nesrečneži so pokazali večjo stopnjo depresije, agresivnosti, anksioznosti in sramežljivosti, kazali pa so tudi odvisnost od telefona.

V raziskavi je sodelovalo 385 ljudi, vsak od njih pa je čez leta izpolnil več različnih vprašalnikov, preko katerih so raziskovalci merili njihovo depresijo, tesnobo, sramežljivost, senzorično reaktivnost, prestopništvo, empatijo, tesnobo, agresijo, stres zaradi financ in problematično uporabo telefona.

Ugotovili so tudi, da imajo moški igralci, ki so odvisni od iger, velike težave pri druženju z drugimi in so tako antisocialni. 72 % igralcev ni skozi celotno študijo kazalo nobenih znakov odvisnosti, 18 % pa je kazalo nekaj simptomov, a se ti niso nato spremenili in niso peljali v tisto pravo odvisnost, ki jo je izkusilo zadnjih 10 % igralcev.

Raziskava je na koncu tudi razblinila tiste stereotipne opazke, da igralci živijo v mamini kleti in so navadni lenuhi. Tudi odvisni igralci, ki so dopolnili svoje dvajseto leto, so bili enako finančno stabilni kot tisti igralci, ki niso kazali nobenih znakov odvisnosti.

Strinjamo se s tem, kar je povedala Sarah Coyne, ki trenutno dela kot profesorica na univerzi Brigham Young:

“Mislim, da pri igrah obstaja veliko čudovitih stvari, pomembno pa je, da jih uporabimo na zdravi način in da nas ne posrkajo v patološko odvisnost.”

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime