Valve za kitajski trg potihem izdal cenzurirano različico Steama

Biti igralec je luštno. Razen če se nahajaš na Kitajskem. Tam bodo namreč tvoji igralni podvigi skrbno spremljani iz strani vlade, nekaterih iger sploh ne smeš igrati ali pa jih lahko igraš ob samo določeni uri. Da tvoje pogovarjanje in tipkanje z drugimi uporabniki ni zasebno, pa sploh ni več neka velika novica, saj zdaj že vsi vemo, da njihova Ljudska republika Kitajske pridno nabira podatke o svojih državljanih.

Kitajski igralci so dolgo lahko iz vsega tega pobegnili vsaj preko Steama, a kmalu ne bo več tako. Kitajska vlada je namreč prisilila razvijalca Valve, da za njihovo ozemlje razvije prav posebno inačico platforme, ki bo podvržena močni cenzuri. Delo na tem projektu je bilo najavljeno pred dvema letoma, sedaj pa je izšla alfa različica.

Spletna stran Win.gg je novi Steam stestirala in čeprav je ta še v zgodnji verziji razvoja, lahko že zdaj vidimo, da bo kitajska roka močno vplivala na razvoj te platforme.

Vsi ustvarjeni profili na kitajskem Steamu bodo morali biti povezani z identifikacijskimi številkami državljanov. Prav tako bo onemogočeno na profilih nastavljati slike in imena, saj bo očitno vse to morala najprej odobriti kitajska vladajoča partija. Tako bo večina uporabnika nosila na svojem profilu samo sliko vprašaja ter dolg niz številk.

Uporabniki bodo lahko nekatere igre igrali ob samo določenem času. Pred zagonom vsakega naslova se bo najprej pokazalo opozorilo, ki napove, da je dolgotrajno igranje škodljivo, če pa boste zagnali denimo Counter-Strike ob neodobreni uri, vas bo samo pričakalo obvestilo, da je trenutno igranje prepovedano in da si vzemite premor.

Zadeva je naravnost nagnusna in če k temu prištejemo še to, da vse tvoje pogovore nekdo budno spremlja, naredi iz kitajskega PC igranja morečo izkušnjo. Valve se je seveda moral prilagoditi, saj bi drugače Kitajci platformo preprosto prepovedali, Steam pa bi izgubil velik del svoje baze.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime