Kljub drznim trditvam da bo imel PlayStation 5 hitrejši SSD disk kot karkoli na PC trgu, imajo PC-jaši že zdaj veliko hitrejše diske

Če morda kaj spremljate najave naslednje generacije konzol, potem ste zagotovo že opazili, da se tako Sony kot Microsoft namesto z grafično zmogljivostjo hvalita z nečim drugim. Tokrat so pod soj žarometov stopili bleščeče hitri SSD diski, ki naj bi povsem spremenili naš pogled na igranje. Odpravili naj bi nalagalne zaslone in povečali mejo vidnega ter tako popeljali igranje na naslednjo stopnjo.

Seveda je veliko teh pohval samo navadno nakladanje. Proizvajalca morata te dni navdušiti svojo publiko do naslednje generacije in včasih znajo s svojim besedičenjem malce pretiravati.

Sony se je v preteklosti že večkrat pohvalil, da zna njegova konzola pričarati grafične učinke, ki na PC-ju preprosto niso mogoči. To je seveda laž, saj vsi vemo, da ima današnji računalnik veliko več računske moči kot konzola PlayStation 4. A to Sony ni preprečilo, da ne bi tudi za PlayStation 5 napovedal tako hitrih SSD diskov, ki na PC trgu sploh ne obstajajo. Te trditve je potem podprl tudi Tim Sweeney iz Epic Gamesa, ki je pri razlaganju okoli impresivnega pogona Unreal Engine 5 izjavil, da ima PS5 tako napreden disk, da na PC trgu kaj takega sploh ne obstaja, pod nobeno cenovno nalepko.

No, to se je že zdaj, mesece pred izidom konzole izkazalo za neresnico. To dokazuje novi disk Liqid Element LQD4500 PCIe 4.0 x16 SSD. Ta je zasnovan na večih Phison PS5016-E16 kontrolerjih, priklopimo pa ga preko PCIe 4.0 vmesnika, kar iz njega naredi pravega geparda med diski.

Primerjava s PlayStation 5 diskom tule niti nima smisla. PS5 SSD naj bi dosegal 9 GB/s, medtem ko Liqid Element LQD4500 zmore kar 24 GB/s. Mislimo, da je rezultat tega dvoboja jasen.

Žal Liqid Element LQD4500 nima nekega smisla za navadne igralce, ampak ima več veljave v večjih podjetjih, ki operirajo z ogromnimi bazami podatkov. A zagotovo bo zadeva pod nižjo cenovno nalepko kmalu prišla tudi v navadne PC-je, in, kot je opisal v spodnjem posnetku popularni Linus, čez kakšno desetletje tudi v konzole.

Vaša reakcija na članek?

BoriSehttps://hop.si
Mojster RPG žanra, tuje pa mi niso niti grozljivščine. Z žalostjo v srcu objokuje svoji dve najljubši seriji, Gothic in Dead Space, ki sta žalosten konec storili. Kontaktirate me lahko na: [email protected]

Sveže objave

En star televizor je več kot leto dni povzročal internetne izpade cele vasi

Spletna stran Gizmondo poroča o zanimivi zgodbi iz ene male vasice v Walesu, ki se je kar 18 mesecev borila z masovnimi...

Čudoviti Black Myth: Wukong prikazal boj z ogromnim volkodlakom

Prejšnji mesec nas je kitajski razvijalec Game Science presenetil s precej obsežnim napovednikom za igro Black Myth: Wukong. O tem naslovu se...

Bo znani Game of Thrones igralec res prevzel naslovno vlogo v seriji The Last of Us?

Se morda spomnite igre The Last of Us Part II? Da, to je tisti naslov, ki je bil ob izidu deležen toliko...

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Sveže novice na email!