The Elder Scrolls Online: Greymoor – vrnitev v zmrznjeno deželo Skyrima, tokrat večigralsko

Deželo Elder Scrollsa imam zelo rad, zato sem kar malce žalosten, da nas založnik že tako dolgo strada z novo enoigralsko vsebino. Človek lahko samo tolikokrat preigra Skyrim, preden se zadeve ne naveliča in modifikacije so sicer kul, ampak zaželel bi si povsem nove uradne avanture.

Žal bo naslednji Elder Scrolls potreboval še nekaj let, preden prispe na naša računala, k sreči pa nas bo vmes še naprej zabaval spletni MMO The Elder Scrolls Online, ki to sveto nalogo opravlja že vse od leta 2014, nedavno pa smo dobili novo razširitev Greymoor.


Razvojna ekipa: ZeniMax Online
Založnik: Bethesda Softworks
Platforme: PC, Xbox One, PlayStation 4
PovezavaSteam
Datum izida: 26.5.2020
Cena: 39.99 €

Žanr: MMO


Todd Howardu je zopet uspelo nekaj nemogočega. Že dolgo namreč kroži šala, da je tipu uspelo predelati Skyrim na vse možne sisteme in sedaj mu je to uspelo tudi za igro Elder Scrolls Online. Dodatek Greymoor nas namreč vrne v zamrznjeni Skyrim in tehnično bi ga lahko označili za predelavo.

Vendar pa je Skyrim tu močno drugačen od tistega, ki smo ga preigravali pred vsemi temi leti. Dogajanje v Greymooru je namreč postavljeno okoli 1000 let pred dogodki igre The Elder Scrolls V: Skyrim. To pomeni, da vas bo še vedno pričakala znana pokrajina, a bo ta močno drugačna od tiste, ki jo pomnimo.

Po vseh teh letih se je lepo vrniti domov.

Povsem drugačen je tudi zaplet. Nova razširitev v ospredje namreč postavi vampirje, čarovnice ter nadnaravne pojave Harrowstorms, ki so kot nekakšni ogromni vrtinci, zaradi katerih prebivalci povsem zblaznijo. Naša naloga je, da pomagamo dvema različnima stranema, ki imata, kot že pravi fantazijsko izročilo, skregana vladarja. Naše opravljanje različnih nalog ju bo poskušalo pobotati in ju pripraviti do tega, da združita moči in se postavita nasproti zlobni združbi Icereach Coven, ki bi na vsak način rada raztrgala pokrajino Skyrima in ga podvrgla svoji oblasti.

Dobra novica je, da se na to težko nalogo ne bomo podali sami. Pridružila se nam namreč bo stara znanka Lyris Titanborn, ki je pomembno vlogo igrala tudi v glavni zgodbi osnovne igre, tukaj pa bo zopet posodila svoje Nordovske mišice. Prav lepo je na takšni odpravi videti staro faco, vendar pa Lyris ne bo edini par priročnih rok, ki nam bo pomagal pri pustolovščini. Pridružil sej ji je namreč novinec Fennorian, ki pa je vampir. Ni treba dvakrat reči, da se okoliški NPC-ji na njegovo žejo po krvi ne bodo lepo odzvali.

Greymoor je obarvan vampirsko, tako da se pripravite na poplavo krvi.

Greymoor prinese cel kup novih opravil in izkušenjske točke si boste v glavnem nabirali z opravljanjem raznoraznih nalog. Če ste morda novinec v ESO svetu, potem vedite, da je to MMO, ki omogoča tudi pogovarjanje in izbiranje različnih vrstic dialoga. Preko tega lahko celo vplivate na različni razplet situacije in to precej popestri dogajanje, ki se v MMO igrah vse prevečkrat ujame v dolgočasno nabiranje prašičjih rilcev oz. nas pošiljajo na naloge “pojdi po predmet in ga prinesi nazaj”. Sicer nekaj takšnih nalog še vedno je, a Greymoor poskuša vsaj malce razgibati objektive nalog, veliko pa k zanimivosti pripomore tudi nova snežna okolica. Skyrim je pač Skyrim in čeprav je dogajanje postavljeno toliko let pred slavnega predhodnika, je atmosfera še vedno neprekosljiva.

Ko se sprehajate po sneženih gorah, naletite na sabljaste tigre in se sprehodite skozi mesto Solitude, si ne morete kaj, da vas ne bi spreletel lep občutek nostalgije. Prištejte k temu vzdušno glasbo in dobili boste občutek, da ste se spet vrnili domov, le da je ta malce drugačen. Zvesti igralci Skyrima boste ob tem celo navdušeni, saj boste med sprehajanjem po svetu nenadoma naleteli na dobro znano lokaciji, ki jo poznate že od prej in ko končno ugotovite od kje, se vam bo na obraz zarisal lep nasmešek. To se vam bo vsekakor zgodilo, ko boste spet vstopili v podzemni Blackreach, ki smo ga nevedni igralci Skyrima odkrili povsem po naključju. Tokrat je to območje močno razširjeno in ponuja opravljanje celega kupa različnih nalog, lahko pa se boste tudi ukvarjali z rudarjenjem in odkrivanjem zakladov.

Vendar Greymoor ne vloži vse svoje karte samo na igranje nostalgičnih občutkov, ampak uvede tudi nekaj novih stvari. Tu je treba izpostaviti novi sistem Antiquity, ki omogoča nov način raziskovanja okolice. Preko Antiquarian ceha se namreč lahko pridružimo med prav posebne izbrance, ki nato preko mini igre dobijo na karti sveta označene lokacije kopanja. Z lopato bomo potem odkrili nove zaklade ali pa si prislužili novo žival za jezdenje.

Podzemni del Blackreach, ki smo ga videli v Skyrimu, je topot močno bolj razširjen.

Novi so tudi Harrowstormi, ki malce popestrijo dogajanje v okolici. Gre za nekakšne rdeče vrtince norosti, zaradi katerih ljudje postanejo bebavi zombiji in začnejo napadati vse, kar je živečega. Ti vrtinci niso neki igralni element, ki bi povsem spremenil izkušnjo, a se pojavljajo skozi celotno štorijo Greymoora in poskrbijo za moreče vzdušje in tako imate ves čas občutek, da znajo na videz mirno situacijo spremeniti v morečo izkušnjo.

Ker so vampirji v središču dogajanja, so razvijalci poskrbeli, da se lahko tudi igralci nalezemo te bolezni, zaradi katere nato zasovražimo česen in se skrivamo pred žgočim soncem. V vampirja smo se lahko spremenili že prej, so pa razvijalci za Greymoor pošteno predelali ta igralni razred. Dodali so nove veščine, kot je denimo Blood Frenzy, ki poveča našo škodo na račun zdravja in novo ultimativno sposobnost Blood Scion, ki nam z kratek čas dvigne vse statistike in omogoča gledanje čez zidove.

Harrowstorm vrtinci ne vplivajo ravno na igralnost, a so vedno grozeča nevarnost.

Seveda je bilo poskrbljeno tudi za nove temnice in izzive. Na novem območju Kyne’s Aegis nas čaka izkušnja za 12 igralcev, ki nam naproti postavi tri šefe in izkušnja je bila za moj kratki igralni čas precej slastna, čeprav sem bil zaradi svoje neizkušenosti soigralcem bolj v breme kot pa korist.

Greymoor na koncu izpade tipični dodatek, ki doda veliko starega in bolj malo novega. Gre za solidno razširitev, od katere pa ne gre pričakovati neke revolucije. Sicer je imel dodatek ob izidu nekaj težav s strežniki, a te težave so bile sedaj odpravljene. Če si želite ponovno vrniti v staro okolico Skyrima in si ga ogledati iz drugega zornega kota, potem je igranje priporočljivo, pristaši MMO-ja pa nimate kaj preveč za razmišljati, saj če po 6 letih še vedno igrate to igro, potem vas tudi ta dodatek zagotovo ne bo razočaral.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Greymoor je tipična razširitev igre, ki vas ne bo spodnesla iz tal, a nad njo tudi ne boste razočarani, saj doda nekaj nove vsebine in hkrati razširi vse tisto, kar od igre že pričakujemo. A tako veterani kot tudi novinci boste navdušeni že nad tem preprostim dejstvom, da se boste lahko zopet sprehodili skozi zasneženi Skyrim.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Greymoor je tipična razširitev igre, ki vas ne bo spodnesla iz tal, a nad njo tudi ne boste razočarani, saj doda nekaj nove vsebine in hkrati razširi vse tisto, kar od igre že pričakujemo. A tako veterani kot tudi novinci boste navdušeni že nad tem preprostim dejstvom, da se boste lahko zopet sprehodili skozi zasneženi Skyrim.The Elder Scrolls Online: Greymoor - vrnitev v zmrznjeno deželo Skyrima, tokrat večigralsko