ZDA prvič izpadle iz deseterice držav z najhitrejšimi internetnimi hitrostmi – Slovenija na 43. mestu

V Sloveniji imamo upravičen razlog, da se pritožujemo nad marsičim, a internetna hitrost zagotovo ni med tistimi točkami, ki bi si zaslužile veliko kritike. Treba je reči, da držimo korak z ostalimi državami na svetu in na našem trgu imamo zdravo konkurenco med vsemi ponudniki. T-2 je ob vstopu na trg s svojo agresivno cenovno politiko prisilil konkurenta Telekom Slovenije, da zniža cene storitev in dandanes sta oba na tem področju nekako izenačena, pridružil pa se jima je še Telemach. Za rast ponudbe med sabo neprestano tekmujejo in od tega imamo največjo korist ravno stranke, ki lahko uživamo v lepem razvoju optike in ugodnih cenah storitev.

V ZDA je situacija povsem drugačna, kar je čudno, saj ravno ta kontinent nudi dom Silicijevi dolini, ki je nekakšna zibelka svetovnega tehnološkega napredka. Vendar v nasprotju s Slovenijo, so si tam že zdavnaj ozemlja razdelila večja internetna podjetja in vsaka od njih drži svoje zvezne države in tam držijo monopol. Konkurence tako ni in čeprav njihova internetna hitrost ni slaba, si lahko privoščijo zaračunavanje pregrešno dragih naročnin. Medtem, ko v Sloveniji bolj redko slišiš, da bi kdo imel zakupljeno število podatkov, ki jih lahko prenese mesečno, je to tam stalna praksa.

Povprečna internetna hitrost je po svetu te dni višja kot kadarkoli prej, žal pa ZDA v tem pogledu ne napreduje, ampak celo nazaduje. Raziskave so pokazale, da te dni že polovica sveta predstavlja aktivne internetne uporabnike, pokritost preko mobilnih mrež pa je dosegla že 85 % celotne površine planeta.

Na spletni strani SpeedTest so ZDA v zadnjih 24 mesecih vedno skakale med 8. in desetim mestom, v aprilu pa se je zgodilo prvič, da so padli iz prve deseterice držav s povprečno najvišjimi internetnimi hitrostmi. Res je, da so trenutne razmere glede koronavirusa zmanjšale hitrosti povezav zaradi strahu pred preobremenjenostjo strežnikov, a enako se je zgodilo tudi drugod po svetu.

Razlog je treba iskati drugje. Spletna stran ArsTechnica je spisala obsežen članek glede internetne hitrosti v ZDA in ugotovili so, da ima okoli 50 milijonov gospodinjstev dostop do samo do maksimalne hitrosti 25 Mbps, kar je manj kot 25 % od nacionalnega povprečja. Več kot 10 milijonov domov nima žične povezave za hitrost 25 Mbps, 4,9 milijonov pa ne more doseči niti hitrosti 3 Mbps.

Zmotno je tudi prepričanje, da je v pogledu internetne hitrosti najbolj napredna Južna Koreja. To sicer drži na področju hitrosti brezžične povezave, pri optični povezavi pa jih najdemo šele na 18. mestu. Najbolj napreden je Singapur, kjer prebivalci lahko uživajo v povprečni internetni hitrosti 198,46 Mbps, drugi je Hong Kong s 176,70 Mbps, tretja pa Tajska z 159,87 Mbps. Slovenijo najdemo na 43. mestu s povprečno hitrostjo 68,34 Mbps, kar ni najboljše, a ni spet tako slabo, saj smo prehiteli večje države, kot je denimo Združeno kraljestvo. Je pa to veliko bolje kot rep kolone, kjer na 173. mestu najdemo Venezuelo s 2,85 Mbps ter Turkmenistan, kjer je povprečje smešno nizkih 2,64 Mbps.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime