Opera GX – prvi brskalnik za igričarje!?

Opera že dobro dvajsetletje velja za enega izmed prepoznavnejših brskalnikov na trgu. Vendarle ji nikoli ni uspelo doseči priljubljenosti IE Explorerja, Firefoxa ali Chroma. Še več, njihov tržni delež že nekaj let upada. Iz vrhunca v 2016, ko so Opero uporabljali 4% uporabnikov, je to število le v nekaj letih padlo pod 2%.

Do večjih premikov je prišlo ravno v 2016, s prodajo kitajskemu koncernu (Golden Brick Capital Management Limited). Od takrat je bila Opera podvržena nekaterim bolj odmevnim aferam, kot so predatorska kratkotrajna posojila v nekaterih manj razvitih državah, zlasti med saksonskimi uporabniki se mnogokrat pojavlja upravičen dvom v varnost zasebnih podatkov.

Kakorkoli, z Opero imava nekajletno skupno zgodovino, segajoč globoko v začetek tega tisočletja. Vseskozi so veljali za precej ustvarjalne in zahvaliti bi se jim veljalo za kopico novitet, brez katerih si sodoben brskalnik težko predstavljamo. Prvi so vključili zavihke (večna dilema z Netscape Navigator), že v 1996 omogočili shranitev zadnje brskalne seje, Pop-up bloker, lupa, podpora za torrente znotraj brskalnika in nenazadnje brskanje s kretnjami miške. Kot lahko vidiš večina zapisanih novotarij sega desetletje v preteklost, kaj so nam torej pripravili tokrat?

Proizvajalci lastnim izdelkom pre-radi dodajajo pridevnik gaming, v vseh možnih oblikah in sklonih. Razlog tiči v denarju, ki se trenutno obrača na tem področju in vse skupaj meji na groteskno – celo tako zelo, da vse več veščih kupcev izdelke s to oznako označuje za drugorazredne (mnogokrat popolnoma upravičeno).

Se Opera z GX Gaming Browser resnično poslužuje zgolj že znanih marketinških prijemov?

V kolikor si v preteklosti že uporabljal Opero, boš GX hitro osvojil. Gre za nekoliko “lažjo” različico že uveljavljenega spletnega brskalnika, ki tokrat vsebuje nekaj dodatnih bonbončkov. Že dolgo je znano, da so brskalniki, bazirani na Chromiumu, precej pomnilniško požrešni. To še kako hitro opaziš na starejših računalnikih ob odprtju kupice zavihkov in njihovem nerednem zapiranju.

Kot nalašč je ena izmed bolj oglaševanih funkcionalnosti ti. RAM and CPU omejevalnik, ki prilagodi procesorsko in pomnilniško porabo. Slednji brskalniku na razpolago ponudi le določen del resursov. Teoretično bi to lahko pomenilo izboljšano delovanje iger, v kolikor brskalnika pred igranjem ne zapreš. Zadeva v praksi deluje in omogoča nastavitev “trdih” ali “mehkih” limitov. Pri slednjih bo brskalnik poizkušal približati nastavljenim omejitvam, pri trdih pa bo samodejno zapiral starejše zavihke.

Zame daleč najuporabnejša novost je uvodni zaslon, kjer so na koledarju prikazani bodoči izidi iger, trenutne brezplačne igre in raznorazne izpostavljene akcijske ponudbe. Pod vsem tem pa najdeš tudi aktualne novice. Tako lahko že ob zagonu brskalnika prideš do nekaterih ključnih informacij, s čimer prihraniš na času.

Brskalnik ima integrirano bližnjico do Twitcha, ki omogoča spremljanje aktivnosti pretočnih vsebin priljubljenih kanalov. Na spletu je mnogo uporabnikov rešitev izpostavilo kot zelo praktično. Uporabnost sam nekoliko težje ocenim, ker Twitcha ne uporabljam.

Omeniti velja stransko vrstico in njene prilagoditve. Le ta nudi kaj nekaj personalizacije in zanimivih funkcij, kot so preklop med delovnimi okolji, nastavitve, zgodovina in prilagoditev priljubljenih strani.

Tukaj so še standardni Facebook Messenger, Instagram in WhatsApp integratorji.

Nikakor ne smem pozabiti niti na vgrajeni AD-Blocker in brezplačni VPN. Brezplačen zavračalnik oglasov zna priti prav vsem, ki brskalnik ne želijo obložiti z raznoraznimi dodatki tretjih oseb. Svoje delo opravi zadovoljivo in med preizkusom nisem čutil potrebe po snetju, sicer uporabljenega, uBlock Origina. Kakšen oglas se tu in tam vseeno izmuzne.

Enako velja za zastonjski VPN. Žal je ta resnično osnoven in znatno upočasni odzivnost ob surfanju po širnem spletu, doživiš lahko tudi do 90% upočasnitev. V dobro mu štejem eno izmed najpreprostejših konfiguracij in zadeva dejansko omogoči dostop do ameriškega Netflixa!

VPN je nekoliko napačen izraz, saj gre prej za posredniški strežnik med uporabnikom in spletom. Osrednja razlika med VPN in posredniškimi strežniki je v uporabi naprednih protokolov kriptiranja podatkov, obe storitvi pa skrijeta uporabnikov IP. Pri posredniškem strežniku se s svojega sistema povežeš na oddaljen strežnik, preko katerega nato poteka vsa interakcija s širnim spletom, čeprav te je pri določenih oblikah povezav še vedno možno izslediti. Pri VPN pa se vzpostavi direkten tunel do VPN strežnika, ki maskira celoten promet in ne samo HTTP in SOCKS zahtevkov brskalnika.

Opera sicer še vedno ne omogoča uporabo slovenščine, kar bo kar nekaj uporabnikov odvrnilo od njene rabe. Morda se to v prihodnosti spremeni.

Kot se za igričarski brskalnik spodobi, je mogoče nastaviti tudi poljubne barvne kombinacije, ki se bo prelivala s pred-nastavljeno črno barvo. V kolikor uporabljaš Razer Chroma, obstaja možnost sinhronizacije z brskalnikom.

Izven-okensko predvajanje posnetkov Youtuba ali Twitcha je še ena izmed sila uporabnih funkcij, ko se nanjo navadiš. Opera GX to omogoča brez nameščanja dodatnih vtičnikov. Tako lahko gledani posnetek spremljaš tudi med brskanjem po ostalih spletiščih.

V čem je torej težava? Brskalnik nedvomno premore kar nekaj igralcem zanimivih funkcij, a razlika napram nekaterim bolj priljubljenim alternativam precej ostaja uborna, s tem, da nekateri uporabniki poročajo o težavah z delovanjem. Nenazadnje Opera GX še ni izšel v stabilni različici. Večina sodobnih sistemov preprosto premore dovolj računske moči, da novodobnice brez težav poganja tudi z odsotnimi omejevalniki, čeravno ob tem porabijo več sistemskih resursov.

Razlogov za migracijo tako ni ravno veliko, morda pride v poštev, zgolj ob nezadovoljstvu s trenutnim brskalnikom ali silni želji po nečem novem. A to ne pomeni, da Opera GX ne kaže zametkov potenciala, še več, brskalnik je pustil soliden prvi vtis in tudi migracija priljubljenih strani je bila preprosta.

Čeprav ne gre za končen produkt, sam med večdnevno uporabo na težave nisem naletel. Pregleden vmesnik in učinkovitost znata pritegniti uporabnike, ki iščejo funkcionalen brskalnik, kateri brez dodatnega nameščanja vključuje veliko uporabnih dodatkov in je prijeten za oko. Potenciala ne manjka, videli pa bomo, ali bodo razvoj brskalnika nadaljevali v pravo smer in osvojil želeno publiko – gamerje.

Brskalnik lahko snameš TUKAJ.

Razsodba:

(+) CPU in RAM omejevalnik
(+) integracija Ad-Blockerja in Twitcha
(+) sistemsko nepotraten
(+) vgrajena kopica uporabnih razširitev
(+) GX Corner
(+/-) čeravno še ni stabilne verzije, sam težav ob rabi nisem imel
(+/-) VPN, ki to ni
(-) le stežka upraviči gaming predznak
(-) slovenščina še vedno ni podprta
(-) v kolikor si zadovoljen s trenutnim brskalnikom, ni razloga za prehod

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Opera GX potenciala ne manjka, a zaenkrat le stežka upraviči prehod iz bolj uveljavljenih brskalnikov, v kolikor si s svojim zadovoljen.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Opera GX potenciala ne manjka, a zaenkrat le stežka upraviči prehod iz bolj uveljavljenih brskalnikov, v kolikor si s svojim zadovoljen. Opera GX - prvi brskalnik za igričarje!?