Chrisa Avellona, priznanega pisca RPG iger, več žensk obtožilo spolnega nadlegovanja

Presneto težko je, ko izveš, da tvoji heroji niso tako čisti in brezmadežni kot se zdi na prvi pogled. Tako je včeraj odjeknila novica, da je priznani pisec iger Chris Avellon v preteklosti izkoriščal svojo moč v industriji in spolno nadlegoval več mlajših žensk.

Chris je imel svojo besedo pri nekaterih največjih in najbolj legendarnih izdelkih igričarske industrije. Podpisal se je denimo pod igre, kot so Fallout 2, Planescape Torment in Icewind Dale. Leta 2003 je bil eden od ustanoviteljev studia Obsidian Games, od takrat pa je spočel igre kot so Knights of the Old Republic 2, Neverwinter Nights 2 in Fallout: New Vegas. Leta 2015 je zapustil Obsidan Studios in čeprav se je najprej zdelo, da je šlo za sporazumno ločitev, je Chris nato izjavil, da je studio zapustil zaradi zamer do drugih vodilnih zaposlenih.

Včeraj so nenadoma na površje privrele obtožbe glede seksualnega nadlegovanja in to kar v komentarjih na Twitterju. IGN je objavil intervju glede prihajajoče igre The Waylanders, na kateri je delal tudi Chris, ko se je pod komentarjem oglasila Karissa in opisala svojo izkušnjo glede Chrisa.

Avellone naj bi na konferencah oprezal za mladimi ženskami in naj ne bi sploh preverjal njihove starosti. Te bi nato opil in odpeljal v svojo hotelsko sobo, naslednji dan pa naj bi se pojavil na panelih z mačkom, medtem ko je bil ekstremno neprijazen do osebja in do svojih oboževalcev.

Karissa je potem več povedala za spletno stran PC Gamer, prosila pa jih je, da prikrijejo njen priimek, saj je zaradi obtožb začela prejemati grožnje s smrtjo.

Avellon naj bi jo na eni konferenci napil s pijačo in jo nato odpeljal v svojo sobo, skupaj s še dvema prijateljema. Chris se je nato spravil na Karisso kar pred kolegoma. Ta dva sta nato pijana zapustila sobo, eden o njiju pa je naslednji dan Karissi povedal, čemu je bil prejšnji večer priča.

Karissa se ni spomnila ničesar, imela je samo bežen spomin na poljubljanje, a zdelo se ji je, da je to sanjala. Ko je stopila do Avellona ji je ta povedal, da ga je zavrnila, vendar Karissa meni, da ni prišlo do posilstva samo zato, ker je takrat imela menstruacijo.

Povedala je še, da je na isti konferenci videla, kako je na enak način zvabil kasneje dodatna dekleta in da so ga na koncu prijavili organizatorju, ki je Chrisu prepovedal vstop na konferenco.

A njegovo obnašanje se je nadaljevalo in naj bi postalo samo še hujše. Obisidan naj bi Chrisa odpustil ravno zaradi njegovega neprimernega seksualnega obnašanja, vendar se je pisec nato samo preprosto preselil na druge projekte.

Njene besede je podprla Jacqui Collins, ki je trenutno zaposlena pri Riotu in skrbi za medijske odnose pri igri Valorant. Podelila je sliko SMS sporočila iz leta 2013, ko ji je Avellone sredi pogovora napisal par hudo neprimernih besed. Jacqui pravi, da je Chrissu oprostila, a da teh besed ne bo nikoli pozabila.

Avellone se je na obtožbe odzval in povedal, da ni nikoli želel prizadeti teh žensk in da je presečen, saj je bil mnenja, da je bilo njihovo slovo srečno.

Žal je navada tako filmske kot tudi igričarske industrije, da se obtoženi nima prilike zagovarjati in Chris je bil že odpuščen iz večih projektov, pri katerih je trenutno sodeloval. Razvijalec Gato Salvaje, ki je s Chrisom sodeloval pri razvoju The Waylanders igre, je izjavil, da je bila njegova pogodba zaključena že prejšnji teden. Chris naj bi k igri prispeval bolj malo scenarija, a zaradi obtožb bo ekipa podrobno pregledala njegove prispevke in jih po potrebi tudi odstranila.

Odzval se je tudi založnik Paradox Interacitve, ki skrbi za igro Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2. Chris je pri tej igri na začetku spisal nekaj vsebine, a ta je bila nato skozi razvoj odstranjena in njegove besede ne boste našli v končni verziji igre.

Avellone je bil veliko bolj vpleten v nastajanje igre Dying Light 2. Razvijalec Techland je izjavil, da takšne obtožbe obravnavajo zelo resno in po interni preiskavi so se odločili, da končajo svojo partnerstvo s Chrisom.

Kakšna je bodoča pot za tega priznanega pisca je trenutno nejasna, a glede na te obtožbe ne bi bili presenečeni, če je njegove kariere nepreklicno konec.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime